[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
睇咗巴打既東莞廠長之路之後手痕想寫下選項故,希望唔好叫雞叫到爛尾啦

2010年7月

主角呀強啱啱收到會考既成績單,上面除咗英文有D之外其他全部都係F,已經知道冇可能讀中六既呀強決定去搵工自食其力。鑒於呀強中學時期家政年年攞A,所以下定決心要成為一個大廚。呢個時候呀強開始喺街上面搜尋工作機會。呀強見到幾間餐廳都請學徒,揀邊間好?

主角能力值:
中菜:20
西餐:20
日餐:0
其他菜系:0
精神狀態:正常

A.發記小廚 月薪:$9000 中菜能力值每月+5
B.板短壽司 月薪:$8500 日餐能力值每月+7
C.Freaking Raw 月薪:$9500 西餐能力值每月+3
D.Pizza Hi 月薪:$8000 其他菜系能力值+4,有一定機率獲得薄餅製作技能
D
多謝巴打支持,5票截
想問下金錢作用係邊到
咩係「精神狀態」?
正常定痴線
可以買煙,跟大佬賭錢,同同事賭錢,買餐廳都有可能,點用就睇你地造化喇
想問下金錢作用係邊到
可以買煙,跟大佬賭錢,同同事賭錢,餐廳都有可能,點用就睇你地造化喇
小弟做廚房都係賭下錢食下煙啫
D
如果痴線既話有可能會令呀強既能力值增長同健康有影響,健康值下篇會補返
D btw 冇譚仔三哥
C
唔會打死一份工既,遲吓轉工可能會有機會呢
B
仲以為冇人揀西餐添
A
C
5票已夠

呀強決定去區內最出名既Pizza Hi見工。入到門口,收銀既女仔就問「先生想食啲咩?」呀強話「我想見廚房學徒。」呀強眼前呢個收銀幾靚女心諗喺度返工都幾好,有女女昅吓。之後就有個鬼佬走出嚟用半鹹淡嘅廣東話問「你想見工?」呀強見到大廚係鬼佬就即刻轉返個英文台話「Yes!」鬼佬大廚就示意呀強坐喺鋪頭最入既枱傾下offer。

呀強一坐低鬼佬大廚就問「$7500做唔做?」呀強聽到心諗屌你老味壓鳩我價,但係心知自己啱啱畢業又冇經驗只能夠任人魚肉就唯有答應,鬼佬大廚就話「得就嗱嗱聲換衫打卡開工啦」。「屌丫鬼佬啲廣東話咁好嘅」呀強喃喃自語。
有人睇就繼續打
留名支持pizza 可以唔學,一定要蒜蓉包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞