[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
B
唔好意思新手唔係好識不推文回覆
唔好咁啦
遲啲會唔會有option係減健康值
會嘅,呢個章節就難講啲
呀強見時間仲早,呀晴仲喺出面埋緊數,所以決定去爐頭睇吓呀Dick個邊有咩幫手。
呀強問「呀dick師傅,我個檔搞掂喇,有咩幫到手咁呀。」
呀Dick就話「呀強你嚟得啱,你幫我試吓啲汁水味道如何?」呀強就攞咗隻匙羹試呀Dick煮嘅龍蝦湯,呀強就覺得差緊啲嘢,但係講唔出差咗啲咩,呀Dick見呀強一臉疑惑就問「係咪覺得差咁啲嘢呢?」呀強就話「差咁啲香味,但係我講唔出係點嘅香味。」
呀Dick拎咗一樽乾香草出嚟比係強聞「係咪呢種味?」呀強恍然大悟,佢明白點解平時自己喺屋企試煮出面餐廳食過嘅嘢食永遠都煮唔到完全一樣嘅味,原來係來自香料。
呀Dick就話「煮任何嘢食都係一樣,主菜材料嘅質素固然重要,但係配料同香料嘅選用可以令自己煮嘅嘢食昇華。」
呀強聽完呀Dick嘅說話之後發現自己所知道嘅實在係太少,佢應該點做?
A.去書店搵有關香料嘅書嚟睇
B.去買各種唔同香料自己試
B
直接問啲師傅自己再試下咪得
A
B
B
B
B
A
b 香味呢啲都係實物好過齋睇文字
呀強決定第二日放假去街市搜羅唔同嘅香料返屋企研究。
呀強放工之後又同呀晴搵嘢食,咁啱路過有間新開嘅餐廳,呀強決定同呀晴試一試佢。
呀強一入到去,見到好多木材嘅元素,原來呢間係日式嘅居酒屋,佢同呀晴坐咗喺吧枱嘅位置,呢個時候呀強發現枱面上面冇menu,所以就問吧枱前面嘅大廚menu喺邊。
大廚就同呀強講,我地冇menu嘅,每一日都係大廚自己決定煮咩比客人食,如果唔鐘意呢種模式可以去第二度食。
呀強見呢個大廚咁串咀就話「好,冇問題。」然後心裏暗想「睇吓你係咪真係咁有計」
不消幾分鐘,大廚就捧咗兩碗看似平平無奇嘅撈麵比呀強同呀晴,細看之下,兩碗麵所配嘅配菜都唔同。呀強嗰碗係胡麻醬雞絲撈麵,而呀晴嗰碗就係炸醬肉絲撈麵。大廚講咗聲請慢用之後就轉身繼續煮嘢。
呀強心諗,求鳩其攞兩碗濕鳩撈麵撚化我,試下你咩料。之後就食咗一啖麵,呀強大吃一驚,細味之下呢碗凍食嘅胡麻醬撈麵唔會有平時食嘅有種好漏嘅感覺,反而帶點清新,令呀強胃口大開。
而呀晴食咗一淡炸醬麵,發現炸醬帶少少辣,甜甜辣辣嘅味道令佢食指大動。
兩個人都食到碗麵一點不留,呀強埋單之後反覆諗點解兩碗平平無奇嘅麵可以令佢地咁好胃口。
諗諗吓佢聽到呀晴話到喇傻豬,我返上去喇,後日見啦。
呀強一路諗就覺得呢個大廚唔簡單,如果可以學到咗嘅廚藝就好。

本篇沒有選項。
多啲去食嘢獲得好感,再偷師
返多份pt
呀強返到屋企之後仍然對頭先食嗰間居酒屋嘅撈麵難以忘懷,不過嗰間居酒屋嘅大廚一定唔簡單,因為佢可以將平平無奇嘅材料煮到極致。
不過呀強要學識香料嘅運用呢啲基本功先可以繼續佢廚師生涯嘅路。
第二日,呀強好早起身就去行街市睇吓可以搵到咩香料研究。喺屋企附近嘅街市街咗個圈,佢留意到一間唔太起眼嘅鋪頭,佢行咗過去睇。一睇就發現有好多唔同嘅乾香料,呀強估唔到自己屋企附近有啲咁嘅鋪頭。
呢個時候呀強發現有好多香料佢都未見過,於是佢問老闆唔同香料嘅名,可以攞嚟整咩等等嘅問題。
同老闆傾咗成個鐘之後,佢學識咗唔少香料嘅用途,但係佢唔清楚實際煮出嚟嘅效果如何,所以佢買曬唔同種類嘅香料返屋企。
返到屋企呀強見肚餓,所以決定煮啲嘢醫肚
佢會煮咩呢?
A.嘗試煮尋晚嘅胡麻醬撈麵
B.炒飯
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞