[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
面對日益增加嘅工作量,加上初出茅廬,呀強開始有少少吃不消,所以收工之後佢去搵Adrian。
呀強行到收銀個邊搵Adrian,同Adrian講「有樣嘢想同你傾傾,阻唔阻你??」
Adrian話「唔係想借糧下話?」
呀強就話「緊係唔係啦,只係呢排鋪頭好旺,你都要埋爐幫呀Dick手,我自己一個唔係好頂得住啫,睇吓你會唔會請多個人幫手。」
Adrian就話「本身請你都係想幫輕吓呀明叔,明叔走咗都冇請多個人幫返你手添,我叫呀請貼返張招聘出門口先,應該好快請到人㗎喇。」
就係咁,呀強就繼續一夫當關等人嚟見工。
過咗幾日,午市差唔多完嘅時候Adrian帶咗個人入嚟廚房,Adrian同嗰個人講「你喺度睇吓強哥有咩比你做啦。」講完就返過去打荷枱度等呀Dick嘅主菜。
呀強望咗望呢個新請嘅廚師,佢睇落幾後生,應該都係20歲出頭,呀強就問「點稱呼啊」
新嚟嘅廚師就話「叫我呀聰得㗎喇」
呀強就諗,比咩佢做好呢?
A.做單
B.洗菜
C.切嘢
C
C
C
C
C
B
B
C
呀強見午市就完冇單入嚟就叫呀聰幫手切吓啲菜碼,順便摸吓呢個人嘅底,始終自己未真真正正學滿師就升到大位,睇吓其他人嘅做法都會學到吓嘢。
見到呀聰切嘢嘅手法唔算好熟練,呀強就問呀聰「呀聰你之前做開咩類型嘅餐廳㗎?」
呀聰就話「我之前學過吓中菜,未做過西餐,啲架生好唔就手,可唔可以用自己架生開工?」
呀強就話「當然可以,你手上嗰把都係我自己嘅架生嚟」
呀聰就去locker攞咗把桑刀出嚟切嘢,果然效率高咗唔少。呀聰就話「我之前喺酒樓做二砧所以切嘢冇咩問題。」呀強就同呀聰講「你真係做西餐可以練吓用西廚刀,以你嘅刀功應該好快適應到。」
呀強講完就自己去攞材料打返啲汁水比爐頭用。
晚市就嚟開始,準備工作都差唔多,呀強就同呀聰講解啲單點做,呀聰亦都好快識做單,冇咁旺嘅時候呀強就會研究自己嘅汁水會唔會有改善嘅空間或者睇吓要落幾多貨。
不經不覺又夠鐘收工,呀強同呀晴又一齊收工,佢地去邊度食嘢好呢?
A.拉麵店
B.居酒屋
C.茶記
A
B
B
B
B
B
B
B
B
呀強同呀晴又再嚟到嗰間居酒屋,呀強心裏面期待緊今日大廚會煮咩俾佢地食,經過咗十幾分鐘嘅等待,大廚又捧咗兩碗嘢比佢地。
呀強望一望,佢嗰碗係牛丼,呀晴嗰碗就係叉燒拉麵。呀強即刻試咗啖,雖然冇上次嗰種開胃嘅感覺,但係食完之後有種滿足嘅感覺,而呀晴亦都食曬成碗麵。兩個人都好滿足咁離開咗居酒屋。
呀強喺度諗,到底大廚係點樣知道佢地嘅喜好,冇理由係斷估,如果食素嘅人去佢嘅餐廳食嘢佢會唔會煮肉類比佢食呢。諗咗陣,佢決定搵日帶食素嘅呀媽同佢去食一餐。
過咗幾日呀強終於放假,佢同呀媽講「今日帶你去間新開嘅餐廳試吓。」就兩個人一齊去居酒屋食嘢。
坐低咗之後,大廚望一望佢地就轉身入廚房煮嘢食。唔使幾耐,大廚先捧咗一碗飯比強媽,係羅漢齋飯。而呀強嗰碗就係日式咖喱吉列豬扒飯。呀強試咗一啖,味道同佢食過嘅日式咖喱完全唔同,風味反而比較似印度咖喱,呢個咖喱集合咗日式咖喱嘅甜味,印度咖喱嘅香味同港式咖喱嘅辣味,呢個大廚竟然可以將三種完全唔同風格嘅咖喱完美咗融為一體。呀強對呢個大廚越嚟越有興趣......

第二章 完
去做居酒屋
今晚唔打文住,聽日落上海街買完架生會有第三章
留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞