[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
A
A
A
A
呀強諗咗陣,都係應承Adrian自己解決柚子醬嘅問題,始終Adrian睇得起呀強,唔可以令佢覺得自己睇錯人。
所以呀強就開始研究柚子醬應該點整好,佢拎咗半個柚子,攞咗啲肉榨汁,淨返嘅皮切碎再加返蜜糖、胡椒粉同少少欖油就試味。一啪入口就有好大陣苦味,呀強即刻攞咗杯水飲咗啖沖走啲苦味。佢決定攞返本筆記睇吓明叔有冇做過類似嘅嘢。
呀強揭去水果類搵有冇啲類似柚子嘅水果個陣見到竟然有香橙蛋糕嘅食譜,呀強睇咗關於橙嘅處理方法之後就再試一次。
同樣係柚子汁,加埋柚子綠色嘅外皮再加返啲調味料。的確係冇咁苦,但係呀強覺得仲係差啲,柚子嘅味道唔夠濃。所以佢將柚子汁攞去煮,煮走少少水粉令柚子汁更濃郁。但係煮過嘅柚子汁又會變到好甜,估唔到柚子沙律汁咁難還原。佢再斟咗杯水坐低思考點樣先令柚子汁唔會過甜又會有足夠嘅香味。
就係咁佢坐咗一陣,突然有個想法喺呀強嘅腦海彈咗出嚟。佢決定用未煮同煮過嘅柚子汁混合。果然還原到個種味道,但係香味仲未夠,呀強又諗如果烘乾啲皮會唔會香啲,所以佢又將柚子皮放入去焗包嘅細焗爐入面。再將烘乾嘅柚子皮磨碎放入去個醬入面。呀強一試,唔止係還原,簡直係比現成嘅更好食,佢記低咗柚子沙律汁嘅份量同做法就洗埋啲嘢就收工。洗完之後發現已經12點幾,佢即刻出去睇吓呀晴走咗未。見到呀晴扒咗係收銀枱上面訓著咗。呀強就快快手煮咗兩個risotto準備陣間同呀晴一齊食。
煮完之後呀強叫醒咗呀晴,就同佢講「sorry呀bb,我掛住試recipe都唔記得你等緊我,起身食嘢丫。」呀晴一抬起頭,呀強就發現呀晴訓到流曬口水。呀強就笑到鬆唔到咁問「你呀咪聞到我煮嘢食所以流曬口水啊。」一番嘻鬧之後兩個人就一齊行返屋企。

本篇沒有選項。
聽日再打,呢個柚子汁會成為呀強嘅成名作
其實點解唔去返超市買汁
超市返貨好貴㗎,經supplier成本壓得低好多
第二日,呀強將佢尋日試好嘅柚子汁再整個沙律比Adrian試。Adrian試咗一啖就話「bravo!可以加落menu賣喇。」
呢個沙律一推出就好受歡迎。收檔之後,Adrian叫咗呀強過去同佢傾幾句。Adrian同呀強講「你呢個沙律做得好好,你係點樣諗到用柚子汁去做沙律汁㗎?」呀強如實咁答Adrian「我之前去咗一間居酒屋食嘢發現嗰度嘅大廚會將柚子胡椒加落去胡麻醬入去,味道好清新同好開胃,所以我諗到柚子汁撈沙律嚟做前菜。」Adrian聽完好滿意咁講「睇嚟cold kitchen可以放心交比你打理,由聽日開始你就係colf kitchen嘅chef de partie。」
呀強一時諗唔到點反應就話「多謝chef」之後佢就執埋少少手尾準備收工。
由於呀強嘅沙律好好食,令唔少人都幕名而至。日益增長嘅工作量開始呢呀強感到有少少吃不消。
呀強應該點做
A自己頂住
B同adrian講想請個幫手
主角能力值@2011年4月1日
職位Chef de Partie 月薪$15000
中菜:20
西餐:20
日餐:0
其他菜系:60(+18)
健康:90(-10)

人物好感
呀Dick 70(+20)
明叔 70
Adrian 90(+20)
呀晴 100
A
A
B
B
B
A
B
A
B
B
b
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞