[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
因為我都係錯埋晒啲careless,加埋我又做得唔係特別快,所以我一做完睇返下啲step就搞掂,我時間上得十五分鐘check唔到幾多條仲要條條由頭睇返,你清空個腦係有道理,如果係唔識計的確會返轉頭好過
同巴打情況一樣2323 岀2
一齊加油啊
麻麻地
介唔介意留tg傾下
我發現我Tg 回唔到你
一係你試吓留你嗰個,我hi你
時間少就可能對應返啲常錯/易對嘅題目嚟做
圖形題(尤其圓形)一係唔識一係錯邏輯,好少careless mistake
Equations題就最常係抄錯題
了解自己係呢個時間最重要嘅事

仲有可以睇埋options嘅數量嚟對,比如話揀咗13個A就即係代表最少有一條錯,對晒佢哋先
冇人
Support
你好
又一日啦,今年考dse就一定係咁多屆以嚟最多災多難,不過起碼作為retaker無話比停課無得考mock依啲影響,大幸中嘅大幸,fighting
大幸不幸
一樣2323出2
paper3有個task 0咗
無知一問 點解retake升分咁難
係手速唔夠定點
paper3 time management真係好重要
好容易就會為左寫好啲前面個task 拎多一兩分o/a 就跌左後面個task既大部分分數
其實原因就五花八門,不過都係嗰幾個,最主要係要自律,好似依家個個online learning邊有心機上啊,你話live都焗你上都好啲,留啲片比你睇嗰啲真係完全唔想理,retake仲要溫,溫完要操,操完要對,一腳踏,最要一定係堅持唔住咗咁多個月
咁其他就係無改到溫書方法,以為炒咗就係無溫書溫返就得,其實本書衰得個理由到底係咪無溫書要諗清楚,你plan好晒溫幾耐一科,點溫,會事半功倍
個仲
sor打錯晒,所以大家dse要好小心,check清楚
retake就係一個自律既遊戲
而大部分人既自制能力/time management往往都冇自己想像中咁好
好多人七月放完榜話要retake 去到十月十一月就覺得自己操夠 開始hea 最後就
所以呢個係我開retaker post既其中一個原因 比大家圍爐打下氣 唔好太快就頹左落黎
而且有唔細比例既人係衰3322呢個requirement而retake
拎得1/2 本身都對個科個底唔夠紮實 如果冇搵到人幫手/正確既方法讀 要上返岸都唔係想像中咁易

利申 retake上岸同上唔到岸既朋友都有認識 個陣聽完佢地分享 做完risk management之後就揀左quit u retake
有冇retaker想惡補下中文?
我以前都係retake上岸
入左某大中文系

可以tg/開條zoom link傾下
其實好少係去到十月十一月操夠,我諗更多係未開波,你合覺得我要讀返以前讀過嘅嘢唔難啊,咁睇你aim乜,同埋你真係咁醒唔洗retake依科啦,失手無溫熟好多時係逃避現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞