[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
咁要一個鐘了
扮到好似應屆dse咁 誠懇啲
我想拎條2架咋比我入去考啦
唔好幻想喇
到時先算

之前有年都係時鐘錯晒,勁夜都瞓唔著
雖然趕得切入場,結果考得勁差

勸真DSE仔呢個月真係早啲瞓,唔好諗住短時間調整到
人地既勁差係跌左兩個grade
你既勁差係跌左兩分
今年有冇報physics?
無報,預視到自己會忙到甩轆
唔想溫書所以唔報
各位巴絲加油 心情依家好煩 數學未溫過 其他冇問題 完全唔知點入手 依家先溫唔知嚟唔嚟得切 淨係操以往ppA1 A2唔知夠唔夠 好驚一陣衰咗 又要重新嚟過
你數係1咗?如果到咗依一刻,應該做返你自己唔熟又覺得快make到improvement嘅topics,又要鞏固你識得嘅topic,你講多幾句你依家乜嘢情況
雖然數就一定可以操,不過真係太近要考,你可以唔靠maths?
本身咩水平 目標咩grade先
2就應該唔會有問題 就算唔識都可以做program大師篤左啲題目去
因為之前有溫過math 但最終都係唔合格 嗰陣時冇做過pp 今次真係又驚重蹈覆轍衰咗 所以想知道依家做足歷屆pp夠唔夠做定 係點做先可以 其他科就唔擔心嘅 本身都已經合格晒同都有啲準備 係得math冇 所以依家想花啲時間準備 就算點都好都想拎個二 希望仲可以有機會
係得math完全唔得就算點衰都好都想拎個二 但因為之前你唔成功 依家都唔知得唔得同點入手好
咁短時間要揾個人跟教下你技巧同埋睇下你乜嘢有得improve,你咪做熟A1先囉
你1得不如真係有得背點做就背,理解就無時間同淺嘅知咗都係咁做
100% 同意
嗯... 分享下個人睇法啦
如果2既話 cutoff大約係四成左右(3以下網上資料好少 有錯唔好屌我
你要做既野係諗 我點樣係兩個section入面拎到至少45-50分
咁自然有啲topic要secure 有啲要放棄
我就覺得general既難度黎講 a1<<<<a2<b
會咁排係因為a2有啲topic固然出得唔難 但有啲係可以出得好有深度的 eg polynomial/四心/locus

根據上面呢個排法 咁就自然係a1既回報率最高
所以a1既目標就係至少30分 所以你應該目標係呢一個月盡可能掌握曬所有topics 包括近年出得少啲既polar coordinates/error都要有
而a2你既目標就係啲淺既topic 例如variation/stat之類
最後如果時間許可 就試下望下section b短題目/長題目頭一part

做卷個陣要記住 你既目標係2/3 所以priority一定係secure 初中/中四既topics 千祈唔好花太多時間係難既題目上面磨
同埋好重要 要check卷 要check卷 要check卷

利申:有個朋友上年考 section b漏空曬都有4
不過我覺得時間咁短 要好有效咁執正返啲手勢
一對一補習既效率會大過自己研究好多
感激巴打咁認真答我因為見到math嗰比例大多數人都可以拎二 我應該就係嗰少部份最唔掂嘅人 之前第一次考嗰陣時冇用好多時間準備math 依家諗住一個月時間都足夠 原來依家咁兇險 又衰多次
係你錢唔用得幾多,你搵個lv 5 or above嘅會教到晒你A1/2 standard係點做,如果remainder theory嗰啲玩嘢算啦,其實就算啲人勁咗都唔會點變A1/2,所以你做多幾年就覺做乜問嚟問去,我地依到最多比個direction 你,實際有無乜嘢偷雞做法/點記standardized 做法,就有個人guide住,因為我地要決定到底你係一個topic上係放棄教你直接叫你記,定仲可以用少少時間比知你做乜,仲有mc千祈要識啲奇技淫巧,因為mc可以chok cheat嘅位會多
A1/2我一下諗唔到有乜skills 比你sor
不過mc最弱智咪sub數,反正你大把唔識計,大把時間撳機,頭幾條都係撳機,其實後面有問 y= asin(bx) 比個graph你可以sub,仲有section2第一題可以用complex no.個i撳
的確九成既人都拎到2+
但考試最大忌就係輕敵
而且如果你係剩低個一成 我諗係準備得唔好/對溫數學既strategy出左問題
不過搵到人幫拖既話 一個月有希望清得曬我上面講個啲野既
所以都唔洗咁絕望啦加油!
因為level2嘅人就一定廢廢地,不過佢地起碼都識啲最基本嘅cheat同肯做下,我敢講你學返啲奇技淫巧,記得教你嘅一定上到2,差你落場記得幾多
啱呀 淨返一個月盡力啦 但臨時臨急唔知邊度搵到人幫
可能啦我根本冇認真準備過 但巴打有啲咩奇技淫巧可以過我
所以我咪話你要揾個人幫你,唔係我唔想幫你,而要兜口兜面係你面前講要留意咩先係最好入腦
唔使驚 我上年數lv2 啱得3成左右 買咗幾科份卷條curve都比網上低

呢個channel啲片幾有用
https://youtu.be/HtK_yj_RRXA

btw retake數 希望可以上lv3
入定啲Quadratic equation,simultaneous equations 求X,Y依啲必入既formula,不過我就冇咩特別skill,同埋MC SUB 數計,只係知咁多/暫時諗唔到
MC skills其實好講邏輯
認真逐題學好佢可能仲有效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞