[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
個M=28😂
根據樓主教我既計法,係岩的,比你睇下?
我用左delta做
雖然都砌到delta=0但覺得自己好似on9仔咁
學到野
我想知你個方法
x^2+y^2=r^2 —— (1)
hx+ky-r^2=0 —— (2)
將個x/y擺埋一邊 然後sub入去C到
你會得出一條cls既quadratic equation
之後consider b^2-4ac
會砌到一堆factor乘(h^2+k^2-r^2)
sub (h,k) into equation of circle 就有 h^2+k^2=r^2
所以上面舊野等於0 姐係delta=0
唔影出黎啦 寫得太亂

做完我都諗 呢個方法邏輯上有circular reasoning既問題 題目要我prove 但我用左佢比既setting黎prove
果然你個方法係好好多
btw原來呢到咁多高手
你唔可以用題目個prove去prove,咁樣delta一定=0,因為L is the tangent to circle
啱呀 但計時做個陣諗唔起tangent perpendicular to radius
後面個圖又畫錯 所以q19就成題炒車了
可能係我之前做過啲類似嘅題目😂,所以知解題思路,但係我都估唔到18題我諗唔到😂
互相指教姐😂
其實completing square搭area max/min 加埋transformation 係一個好standard既玩法
因為core冇得用calculus 搵max min就一定係暗示completing square我係咁記既
常見既仲有variation 條式係quadratic再問max/min profit
可以dydx😂搵,不過core應該冇乜需要用到calculus
事實上用calculus generally會比較快
因為quadratic equation d完係linear
max min得一個答案

我諗落到場就視乎條式有幾難砌啦
如果好似尋日份野個啲都會砌下既
再麻煩啲 多啲variable就用calculus算 不過正常唔會咁樣玩鳩啲學生既
今日八點起左身😂,希望可以keep住早起,之後再tune返七點起身
今年大撚鑊,個生理時鐘錯晒
到時怕起唔到身

係咪有好戲睇啦
Abs
5*先好睇架嘛
挑戰下遲半個鐘入去仲拎唔拎到滿分
上年paper 1 check完早咗九個字走
肚餓得濟要食早餐
最後187/188

嗰半粒鐘影響唔大
係睇佢俾唔俾我入場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞