[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
同埋真係最後,唔好咁夜訓,依段時間唔建議再做non-dse嘅嘢,熟悉dse最緊要
我突然好後悔之前操熟左dse past paper ,搞到我依家要做坊間練習同mock ,我dse份份都熟到到左個年既5** cut off ,搞到好唔準
我到依家都只可以做到九點/九點半醒😂,仲有三星期就開考第一科🤦🏻‍♂️
又唔使後悔,只不過最後難入dse狀態,mock同坊間好抽身啦,向A1直衝
都算係咁,落場前我就飲支葡萄適,唔知有無用,起碼酸下個人醒神啲
咁嘅情況你應該問下自己
究竟做嘅時候係真係理解晒每條題目
定抑或純粹只係記得晒啲答案
如果係前者嘅話我估你最後考出嚟都應該至少有5
宜家仲有兩星期左右
不防試吓操到每份卷都有98%以上
我上年chem就係咁
by topic做到爛曬 by year再做返就以為自己夠料拎到孖星
最後得條5仔 放榜個日勁sad
今年汲取教訓 dse野留返最後先做黎熱下機
雖然上年都做左一次
我可能都好似你上年咁,突然之間有啲擔心
我應該搵日早起,飲葡萄適做卷,試吓自己會唔會飲完身體唔舒服先
其實個陣都覺得溫書方法有啲問題
我by year做每一份都好似背緊啲答案落去 都consistent咁拎到110+/120
但個時冇為意 諗住chem呢科咁多野背唔出奇啦
所以如果你真係驚有呢個問題
不妨做dse既同時 攝啲出版社mock/asl題目做下 當訓練下自己轉數
不過都盡量dse-oriented為主 熟返佢個pattern
我自己最近做左一份mock ,個分同做dse既卷都接近既,我會再加操一下有機會失分既野
我做左stand by u 個份mock 雖然份野分開三part ,我計過數學卷一有90/105 ,不過比起dse卷,依份比較能真實反映到我既表現
我自己就驚咖啡嗰啲會刺激腸胃
我諗佢地都記得晒點做,要理解嘅第一次操卷已經過咗好耐,可能真係要做下少少額外嘢refresh個腦,記得要溫mistake
應該話chem係要背,organic chem dse就9背無乜好講,不過無論溫書定背marking明咗咁嚟背先入腦同真係識,明明有得解都死背真係唔好
絲打今年有冇考
小弟有考
操緊alevel卷
好Q難
ue 用黎練速讀同grammar 好野黎
但我主要練listening
去做下comprehension啦 好好玩
點解要tritake?
當初好想入而家嗰科

又有啲唔甘心咁就tritake 當然廢都係一個原因
要再高啲,做過嘅卷係要接近滿分先收貨
當年操pure係要限時內做晒全部題(嗰陣5揀4)+90%以上先收貨
最後入去考拎咩分 8成?
嗰陣無買卷唔知道
好似成條system of equations計錯晒
最後都A到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞