[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
各位retaker
你地依家可能好撚驚
但相信經過半年洗禮
你地心態方面一定好過上年
信你地絕對唔會比上面條撚樣影響到嘅

到時挺起胸膛入場啦
上年你地可能冇盡力
放榜個下直頭係地獄
下個月係你地反cap嘅時候啦
各位比心機 唔好再睇連登啦
連後門狗都幫你地打氣呀
咁可能你表達得比較aggressive,見人諗清楚係啱,好多人的確唔啱retake,你讀asso又點啫,等於我地retake,連你自己都睇唔起你自己,無人睇得起你
真係同佢stop here ,無謂影響大家心情,大家自己爭氣啦,我未必得閒可以好似上個post咁成日答大家嘢,不過有問題相信其他人都會比到意見,最後倒數同衝刺
我上咗岸啦,舊年係eng maths ls chem
咁快180度轉變
見佢咁樣入嚟玩串個party
忍唔住屌9佢姐
我唔想啲同學仔受影響
依家佢地應該好驚
廢時佢地睇完人咁講之後唔信自己
我都屌咗,一句說話可以好鼓舞,亦可以好打擊人
其實真係搞唔掂
想開個po就係想搵個地方比大家圍爐打氣
雖然都遇左有人入黎講呢啲
唉 我都唔想屌人
如果係retaker講
我覺得冇咩問題嘅 (哩個選擇好易後悔 特別係就嚟考試 一定淆底嘅
但佢又應該係上左岸嘅
咁姐係玩嘢姐
加油
其實嗰位巴打都係理性,只係用詞稍激。真心從根本睇,佢講嘅嘢唔係全部冇道理。

例如佢話retake入到U都只不過係垃圾,將佢諗得溫文啲,可能佢係比較人地1take輕鬆入嗰科,你就用怪招combine cert入,咁客觀睇人哋用一次但你用兩次,明顯地你係比人差,不過當然未至於要用垃圾。

另外,作為retaker有信心當然係好,但如果只係活喺fantasy world,對其他人嘅批評充耳不聞,不但會對自己嘅溫習成效 / DSE成績 事半功倍,假如到最後升分唔成功更加會有雙重打擊。

所以,對於嗰位巴打講嘅嘢,唔好信晒,但又唔好完全唔信!
問題係佢根本係嚟笑鳩retaker喎
你都識講第二次
retaker 會唔知哩啲嘢咩?
每一個retaker應該都係做好資料搜集再retake啦(定係你以為佢地唔知有asso哩樣嘢?)

點解combine cert係怪招?
佢nonjupas 直頭學店
有咩資格話retaker
你達到考試個要求個水平咪得
用多一年有咩問題(仲要未講retaker係要付出多一年喎 你講到開cheat咁)
人地1take輕鬆入嗰科?
人比人比死人
比人差 所以呢?睇你同咩比姐
如果我本身有25分但選擇retake
咁我係咪好過24分入U嘅人?
41分明顯係比42分人差 咁樣?

而對其他人嘅批評充耳不聞方面
學習方面嘅批評當然要接受
但佢嘅批評係批評一個已經無法改變嘅決定
"人廢就唔好搞咁多嘢 正正經經走後門啦"
(定係你想啲retaker比左錢 溫曬書 得返一個月考 然後唔考了
等入asso算啦)

更加唔洗講佢所謂嘅批評好撚主觀
'hd 和sf degree 都比retake dse好'
'不值得浪費1年時間'

fantasy world就網絡圍爐限定
你永遠唔知retaker係現實受左幾大壓力
受盡冷言冷語
隔離屋同你講佢個仔入三大神科點點點
你retaker聽到 一定唔好受啦
上網仲要比你繼續屌廢先夠呀?
可以留意下addition maths既四心/3d , 上年條內心同某條addition maths 一模一樣
其實amaths除左四心 一元二次inequality locus 仲有咩topic
by topic trigonometry勉勉強強都做到嘅
Sf就真系哂四年
其實如果第一年努力d 一開始就可以攞到retake完之後既分數
依家馬後炮都無乜謂
掉轉黎講 我第一年就努力左 我依家就唔會係呢個post
所以要諗既應該係依家要點努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞