[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
有冇人傾下計 溫書溫到悶
Me,今日陪完外婆去醫院,返到黎都5點幾,今日只係做左一份數學section B mock,不過我竟然得一個小part 唔識,連19題都成條識做😂
係咪standbyu ig個份
係呀,你都有做?我唔識做佢新個份既Q18b)ii),其他都唔算難
未做 今日溫其他科
轉頭試下先
我都溫econ先,轉頭再傾
不如send出嚟睇吓?

Q18bii 我只係計到兩個vertex 座標,然後就唔識計😂😂
個area係10*ST
打錯,係10*ST/2
跟住你express ST in terms of m就應該差唔多做完
(我估應該都係另一條quadratic equation嚟)
19係咪我get錯野...
p q都係x-axis上面
個圓心又係x-axis上面
點form到inscribed circle呀
唔係普通completing square黎咋咩
拆開abs abt兩個三角形
個高total就係st
ab=10
area咪10m/2
P唔係lies on x axis
我將個cut同個and掉轉左...

我只能計到兩個vertex之後諗極都唔明點計
ST唔係等於m?因為佢哋之間因為fx向下移m 變gx
突然覺得自己好蠢,識做成條19但依條18 bii 就唔識
ST等於m呀

唔肯定係咪咁
我當K係on ST 同x-axis既一點啦
area of ABS= ABxSK/2
area of ABT= ABxTK/2
加埋一齊就係ABx(SK+TK)/2 姐係 AB乘ST/2 ie 5m
拎住呢舊野應該就可以complete到square 從而搵到min value of k
之後sub返k入去搵m
覺得今年唔似會再出cogeom 尤其係上年已經考過一次incenter
不過條題目個setting幾好既
最近做卷/mock 個range都係最少5*同5**之間,感覺自己有點難突破5*到5**
我而家做 聽日send比你地睇啦

利申:2019dse maths 95%
其實都係 5*同5**個分別就係臨場反應既速度
呢啲野無得強求 考個日好多factor eg 夠唔夠訓 q19合唔合你口味
但其他識曬5*就走唔甩
所以其實我覺得目標set做secure 5*會現實啲
value of m 就係28
當k=1個陣asbt個area就係最細
我岩岩計到了😂
咁其實直接好似我圖中咁計得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞