[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
但mc依家要佢逐題學都唔現實
仲要paper1要搞 但得返一個月唔夠
唔該晒巴打 我試下搵有冇啲私補可以幫到手
加油巴打聽完你咁講冇咗小小不安 但都係要做啲野先 巴打嗰次篩選咁溫定點
會考
嗰陣淨係死操a1同variation
巴打係咪冇搵人私補?淨係自己一個操pp a1 variation冇做其他野就直接嚟操邊幾年
其實你自己做返咪又係唔識做,不如快快手搵個人直接操之前啲paper,留返啲自己試
應該得數學依科可以最後25日追返合格,其他科都未必得
又真係,其實直接等出年都似
依家真係每日溫econ先有動力,數同M1都已經熟到令我無動力溫,我覺得要操都操曬,進入漫長既等待
記得要keep下
study leave返咗3日學校補底班不停做a1數 操咗幾年pp only
冇返一千幾百一個鐘點搵佢私補
琴日做左2013年dse maths mc,個人冇做過幾日計時mc,感覺轉數慢左,我用50分鐘先做完份mc,仲要39/45,錯左4條係section A,證明過分自信係會招致失敗
50分鐘有啲危喎
近呢幾年啲MC嘅workload都大過2013嗰年好多
要再努力練下啦
真,我對我琴日講嘅熟曬感到羞愧,要再練下先
MC如果aim high就一定要留時間check卷
睇下有無辦法留到半個鐘或以上去check啦
【13/3 下午部分 Zoom lesson 😎】#由朝到晚撐住你💪🏻
溫馨提示:基本上全部課堂都設有錄影~同學唔洗擔心miss左,可以事後在我地Youtube channel重溫返課堂片段呀😉😉 有時部分課堂或者未必方便錄影,我地都會出返果一堂既雞精notes畀大家🥰特殊情況除外)

4⃣ #中文 #卷一 #Paper1
日期:3月13日(五)晚上
時間:7:00pm- 9:30pm
🔔主題:①文本細讀技巧(錢鐘書《談教訓》非考核段落)
②從細讀到答題(錢鐘書《談教訓》考核段落,2019)
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)

5⃣ #ICT #資訊及通訊科技
時間:8:30pm- 10:30pm
🔔主題:2019 past paper + 電腦網絡+協定+互聯網應用
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)
▶同學上堂之前可以做定 2019 past paper

6⃣ #Econ #經濟
時間:9:30pm- 11:00pm
🔔主題:money and banking 貨幣與銀行(清concept,做pastpaper)
🟥YouTube 轉播🈶
-------------------------------------
💮讀書時讀書,休息時休息。大家忙溫書嘅同時,記得都要俾自己放鬆下😉😉加油!💪🏻💪🏻😘💮
#2020DSE #DSE #DSE雞精聯盟
===========================
快啲follow晒我地嘅social media💻📱得到第一時間嘅資訊啦🌟
💙Facebook: DSE雞精聯盟2020
💜Instagram: @dsealliance2020
💚Telegram(channel): https://t.me/dsefighting
💛YouTube: DSE雞精聯盟2020
我睇法係與其最後由頭check起,不如做完嗰下快睇多次啲step,撳多次機咁,因為你啱啱做完嗰題最清楚自己做緊乜,最後先check要每題由頭catch up會好嘥時間,你section A嗰啲咪撳多穫,後面你自己就時間好唔好check多次
我自己唔同睇法,你第一次會錯就係因為某個step諗錯/寫錯嘢
啱啱做完又睇嘅話極容易重複犯錯
完卷後重睇,你個腦清空咗啲cache,會較易睇到一啲本身無留意/本身諗錯咗嘅嘢
即時對步驟亦可能會令有啲學生做唔切最後嗰幾條簡單嘢

我自己就一定係完卷後再快做多次嚟對答案
已上岸tritaker 留名

去到呢個時候應該開始有啲頹 頂埋佢

大家加油 仲有注意身體
打去問啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞