[retaker]2020一定要得!(2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
咁我上個sem係因為有special exam arrangement 加埋有pass/fail,係幾好彩,本身溫唔切,不過你個friend似係自己頹咗無溫書啫,你要追每個week自學少少bio,實無事,無讀我真係覺得無乜咁大件事,係要比啲心機追basic
暑期學定mitosis meiosis cell嗰堆,digestive respiratory system又走唔甩,基本上關個人事嘅要知,plant biotech依啲咪唔使,一個暑期夠晒學,你又唔使背marking scheme,夠分再講
咁你個friend係今年poly ot year 1?
兩點前訓唔著,係張床上起碼都要三點後先至入睡到
係因為你慣咗兩點,之前講咗要tune定
今日試吓早一個鐘訓,目標9點起身,慢慢減到七點
‼️各位考通識嘅同學‼️🤓📰

唔係好知點 #分配時間?
唔係好熟 #審題技巧 同 #答題框架?
點樣容易啲諗到 #論點?

聽日 **8/3 (日) 1800-1900** 就會有tutors同大家開第一堂zoom class,同大家分享下 通識科基礎考試技巧 💪🏼💬✏️

Zoom meeting link 會聽日再喺度公佈,大家預定時間,留意番呢個channel嘅broadcast ☝🏼

到時見! 🔥
唉衰英文 可以點搞
有冇推介?
我覺得自己識好少vocab
如果你係應屆考生 做到既野好有限
揀一份卷黎刨
上年分卷咩情況?
係吖
如果你係想由2升3嘅話
我覺得明白唔同sentence structures嘅用法緊要過你學vocab
vocab講求嘅係長期嘅積累
好難短其內有大嘅進步
Sentence structure 我覺得自己應該還好,我vocab少到既程度係好多時睇Netflix 都睇唔明,變相睇到好辛苦,一個個咁記佢既讀音同meaning,睇一集都睇成兩粒鐘
我冇做上年份卷,16年拿2...
我依家返緊工 諗住做好準備去retake..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞