《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
為咗睇七樓巴啲鬼故特登唔做cdrom申請返個account
希望召喚到佢喇
希望召喚到佢喇

七樓巴應該深潛中
希望召喚到佢喇

七樓巴應該深潛中

佢幾時先再放假得閒打多幾個
定係佢見唔返個post
留名
lm
探親

C Sir是馬拉華僑,他的祖父本是廣州人,後輾轉經香港去到馬拉經商,後人除了C Sir外,都留在馬拉落地生根。

考高考前的數星期,C Sir為了鼓勵我和其他幾位跟他特別要好的同學,他答應我們若我們都可以考上大學,他會請我們去馬拉玩(機票自付 )。最後我們均沒有讓他失望,全都順利考到政府資助的學位課程,我們在八月下旬出發。農曆七月去馬來西亞,豈有不撞鬼之理?

這個旅行團名曰「玩到C Sir破產」,團員有我、SB、TK、美極和C爺爺。C爺爺是個十分有趣的老人,在破產團商討行程期間,他聽說我們想去馬六甲,他立刻拍案說:「等呀爺我同你地班細路去Melaka威!」後來聽C Sir解釋說馬六甲是C爺爺發跡的地方,C奶奶和他的孿生女兒亦定居當地,是C爺爺找理由去探親,當然要面子的他是不會承認。

到達大馬的第一站是直奔C家大宅,他們家的大宅是C爺爺發跡後跟一個將整副家產都敗掉的娘惹二世祖買,中西合壁,低調得來又夠氣派,不過可能年代久遠且人氣不足(只有C家三個女人和兩個外傭長居),總覺得有點陰冷。那天除了破產團外,C爸媽和C叔叔一家都來到老宅,令老宅好不熱鬧。我向來喜歡和老人家聊天,我發現和C奶奶是同鄉後,我們更加是用家鄉話談得一發不可收拾,給她半哄半騙的喝了人生的第一杯酒,還跟着她唱起了客家山歌。老人家比較早睡,年輕人待長輩睡後當然有一連串餘興節目,我們在其中一間客房打麻雀。美極一早已經不勝酒力去了另一間客房睡了,我打了一圈也醉得撐不住上床睡了,而C Sir和其餘二人還有他的堂弟弟在同一間客房的廳內繼續。

我雖然很疲倦,但一想到我在睡的是古董床,不知誰人睡過,也有可能有人死在上面,我就覺得很不舒服,半夜還因作惡夢而驚醒。我半睡半醒間聽到有人在哼客家山歌,我本以為自己宿醉未醒,所以轉了轉身,由向床內轉向床外,打算換個姿勢繼續睡。不轉尚好,一轉向床外,看到有人坐在梳妝桌前打理頭髮,那人一條整齊的長辮子,我正想它是不是清朝人時,它站了起來望向我,原來它是個馬姐。我立刻閉眼裝睡,依稀聽見她說甚麼「涯地刀系持家然。」(唔好系我老母,客家話真係咁 )這家客房雖然有客廳,但並不是大得誇張,床和廳之間只是用了珠廉作間隔,當我感到馬姐離去,即刻作死地睜開眼看她想幹甚麼。我的目光隨她去到廳,再慢慢降落到斜躺在沙發上的C Sir身上,她蹲在他的身旁,向我做了一個噤聲的手勢,本來還亮着的燈隨即熄滅了。柔柔的歌聲再次傳來,這次不是哥哥妹妹的客家山歌,是用點略帶鄉音的廣東話唱的卡通片主題曲,聽着聽着我也跟着沉沉的睡了……
接下來的那天,我問了C奶奶是不是有個客家馬姐,她說的確C家移居馬拉的時候帶了個叫呀瑛的丫頭,她也是客家人。C家所有的孩子她也有份帶大,當中是孝順她的是C爸爸,她最疼的是C Sir,不過她在C Sir五歲左右便因肺結核過身了,死前就在我睡的客房作隔離……(係C媽媽老點我地瞓個間房,她大整蠱 )她過身後過了幾個月,C Sir同樣因為肺病進醫院,經常高燒不退,好了以後有失憶的後遺症,好像不太記得瑛姐了。C奶奶追問我怎知道,我推說是聽人酒醉說出來的。
探親

C Sir是馬拉華僑,他的祖父本是廣州人,後輾轉經香港去到馬拉經商,後人除了C Sir外,都留在馬拉落地生根。

考高考前的數星期,C Sir為了鼓勵我和其他幾位跟他特別要好的同學,他答應我們若我們都可以考上大學,他會請我們去馬拉玩(機票自付 )。最後我們均沒有讓他失望,全都順利考到政府資助的學位課程,我們在八月下旬出發。農曆七月去馬來西亞,豈有不撞鬼之理?

這個旅行團名曰「玩到C Sir破產」,團員有我、SB、TK、美極和C爺爺。C爺爺是個十分有趣的老人,在破產團商討行程期間,他聽說我們想去馬六甲,他立刻拍案說:「等呀爺我同你地班細路去Melaka威!」後來聽C Sir解釋說馬六甲是C爺爺發跡的地方,C奶奶和他的孿生女兒亦定居當地,是C爺爺找理由去探親,當然要面子的他是不會承認。

到達大馬的第一站是直奔C家大宅,他們家的大宅是C爺爺發跡後跟一個將整副家產都敗掉的娘惹二世祖買,中西合壁,低調得來又夠氣派,不過可能年代久遠且人氣不足(只有C家三個女人和兩個外傭長居),總覺得有點陰冷。那天除了破產團外,C爸媽和C叔叔一家都來到老宅,令老宅好不熱鬧。我向來喜歡和老人家聊天,我發現和C奶奶是同鄉後,我們更加是用家鄉話談得一發不可收拾,給她半哄半騙的喝了人生的第一杯酒,還跟着她唱起了客家山歌。老人家比較早睡,年輕人待長輩睡後當然有一連串餘興節目,我們在其中一間客房打麻雀。美極一早已經不勝酒力去了另一間客房睡了,我打了一圈也醉得撐不住上床睡了,而C Sir和其餘二人還有他的堂弟弟在同一間客房的廳內繼續。

我雖然很疲倦,但一想到我在睡的是古董床,不知誰人睡過,也有可能有人死在上面,我就覺得很不舒服,半夜還因作惡夢而驚醒。我半睡半醒間聽到有人在哼客家山歌,我本以為自己宿醉未醒,所以轉了轉身,由向床內轉向床外,打算換個姿勢繼續睡。不轉尚好,一轉向床外,看到有人坐在梳妝桌前打理頭髮,那人一條整齊的長辮子,我正想它是不是清朝人時,它站了起來望向我,原來它是個馬姐。我立刻閉眼裝睡,依稀聽見她說甚麼「涯地刀系持家然。」(唔好系我老母,客家話真係咁 )這家客房雖然有客廳,但並不是大得誇張,床和廳之間只是用了珠廉作間隔,當我感到馬姐離去,即刻作死地睜開眼看她想幹甚麼。我的目光隨她去到廳,再慢慢降落到斜躺在沙發上的C Sir身上,她蹲在他的身旁,向我做了一個噤聲的手勢,本來還亮着的燈隨即熄滅了。柔柔的歌聲再次傳來,這次不是哥哥妹妹的客家山歌,是用點略帶鄉音的廣東話唱的卡通片主題曲,聽着聽着我也跟着沉沉的睡了……
接下來的那天,我問了C奶奶是不是有個客家馬姐,她說的確C家移居馬拉的時候帶了個叫呀瑛的丫頭,她也是客家人。C家所有的孩子她也有份帶大,當中是孝順她的是C爸爸,她最疼的是C Sir,不過她在C Sir五歲左右便因肺結核過身了,死前就在我睡的客房作隔離……(係C媽媽老點我地瞓個間房,她大整蠱 )她過身後過了幾個月,C Sir同樣因為肺病進醫院,經常高燒不退,好了以後有失憶的後遺症,好像不太記得瑛姐了。C奶奶追問我怎知道,我推說是聽人酒醉說出來的。

七樓巴終於感應到我地嘅召喚
幫七樓巴推推佢
咁個次旅行仲有冇靈異嘢?摩牙
不過舊陣時啲工人真係好有心,死咗都仲返嚟睇少主
屌乜真係仲有人睇
睇下點喇,咁多位巴絲唔嫌我煩嘅我收早又打下,放假又打下。古有香討圍村呀叔,睇我有冇心機Keep住寫,搞旺連登鬼故
幾個月前老母身體好撚差
每一次見佢面色就越嚟越差
有一次望落去直頭唔撚同樣
我同佢講你比鬼搞喎 個樣完全唔同晒既
佢仲屌鳩我話我咒佢
點知過咗幾日無啦啦打電話來 係屋企聽到把女人聲講嘢
呢單野俾佢啲朋友知道 有一個就同佢講返其實我老母之前去佢屋企嘅時候 野左佢屋企隻女鬼返去 所以先會咁
當然唔知點解條友屋企有鬼都照住
最後我老母搵咗個泰國高僧嘅佛牌定唔知咩返屋企之後先無事
佢仲話拎到返屋企嘅時候訓係張床好似飛下飛下咁 佢都解釋唔到

我宜家屋企都有鬼,我都係照住
屋企隻鬼仲早過我住係到,佢係到已經耐到佢自己都唔知為乜要留係到,我都唔好意思趕佢走,所以上香畀屋企觀音同地主都會順便上埋畀佢。有揾人超渡佢,但係佢唔肯走 我住咗係到差不多3年,身體仲幾好,有次放完狗隔離鄰舍話畀人偷嘢,但係我啲錢同首飾鳩擺又唔閂窗都冇唔見一毫,我估係佢做咗嘢
但係我點都會揾機會請佢去輪迴,始終留係到唔係辦法
睇靈異台前一定要教手動出圖
留名
以前返PART TIME
休息時間我會喺醫務室訓返陣
啲同事知我會近就神神秘秘咁問我訓唔訓得著
仆佢個街又唔同我講
終於有次訓訓下比野係咁喺床尾坐低起身坐低起身
支持七樓
間唔中喺公司打飛機(兩星期一次)
就射嗰陣感覺有成棚鬼睇住我射咁,
通常射既時候我都會叫
“屌你老母快d走開呀!”
唔知算唔算

中學就黎畢業果時同四個男仔朋友去日本畢業旅行

全程咩事都無發生過,咁我地當年仲係窮學生

淨係用轉幾下影一張相果種平相機,番到黎香港大家高高興興去曬相

有一個朋友發現有一張相好唔掂,咁我地咁多晚都係同一間酒店

我地訓覺既樣似係U字型,兩張雙人床加一張打橫放既單人床

有一張相係係天花版度影落黎,但係張相入面我地五個人齊哂訓哂係度

最尾果張相連埋部機都燒哂,成班朋友當無事發生過
雲頂賭場

去馬來西亞不撞一下鬼怎算去過呢?當地的雲頂娛樂城是很有名的撞鬼勝地,不過更加聞名於世的是它的賭場。破產團的少年團員對賭場不感興趣,C Sir為人師表更加不會帶我們去賭場。雖對賭場不感興趣,我們依然去了雲頂玩了兩天一夜,目的顯然易見,是為了見識雲頂有多「猛」。

我們玩了甚麼便不多說了,直接進入正題。

那次我們只租了兩間房,男女團員各一間。那天晚飯過後,我們聚在男士的房間聊天。後來不知誰提出想鋤大D,我們又想吃宵夜,當時我地正在玩uno,C Sir輸了,所以由他去買宵夜和撲克牌回來。

過了很久C Sir才回來,他甫回來,隨手扔下宵夜便去他的背包拿錢。我看到他的面色極不對勁,極為紅潤,但那種紅絕不是健康那種,極為詭異。不止我,其他人都覺得他古古怪怪的,我們問他為何要拿錢,他則極興奮的告訴我他剛在賭場贏了2000美元。我們認識的C Sir最多只會小賭怡情,絕無大賭變李嘉誠之心,我當下猜他可能被鬼迷了。我怕他去賭場會輸到破產,所以想法子留住他,不過並沒有甚麼用,最後我把氣水噴得他一身都是,他不得不去洗澡換衣服。當他進了洗手間我才跟朋友們説起,但還未說到覺得他給鬼迷,另一張空着沒有人坐的床上憑空出現了幾個灰灰黑黑的小腳印,床還凹下去,仿似有個小孩站在上面似的。我們所有都看到,美極怕得不停説:「屌你老母真係有鬼 嗱我唔撚驚㗎!

我身上一直掛着一塊玉牌,是謝公留給我的,聽老人說玉可以寧神辟邪,所以我當時打算將玉牌脱下來,放在C Sir的外套口袋中,就算他堅持要去賭場,玉也應該有點用吧。我一放下玉牌就看到那站在床上的小孩,那小孩將頭一百八十度扭過來用憤怒的表情看着我,我嚇呆了。我一直呆站近門口C Sir掛外套的地方,水聲停了,小鬼跳下床走進浴室,他沒有再生氣,反而笑了。接着更令我驚訝的是有一縷紅煙由我的玉鐲飄出來,一眨眼的時間,那縷煙變成了人形,是瑛姐。它跟我在大宅的瑛姐有點不同,它是紅色的,就似是電影中的厲鬼一樣,氣場大得我都站不住,跌坐在地上。瑛姐跟着小鬼走進浴室,然後揪了它出來,她向我比了個ok手勢,然後在我面前一口一口的啃那小鬼⋯⋯我嚇得趕緊戴回玉牌,一戴上就甚麼都看不見。最後C Sir洗完澡便倒頭大睡到天亮。
真人真事

發生係我朋友身上,我朋友本身係屯門做車房,有日ot做到2-3點,跟住就自己一個揸車經屯門公路返荃灣屋企,點知差唔多去到深井,佢話見到影快相部機下面有個白衫人企左係下面,個白衫人愈近愈就愈行出馬路。我朋友唔敢停,迎面一野衝過去,佢一開始以為無事發生,點知原來個白衫人上左車坐佢隔離,全程一路出到荃灣先消失。
btw事後我朋友係瀨左尿,俾我地笑足成個月,有段時間我地唔敢坐佢車

補充下
1993年 震驚一時既鬼快相
我全家都未試過撞過
我老豆候生個時唔知行開邊頭撞到個好似巫婆既婆婆
個婆婆就話佢下年一定會結婚
我老豆就話佢痴線 拖都未拍何來結婚
之後真係下年同左我老母結婚
除左predict我老豆結婚之外
佢仲我老豆講佢呢世都唔會見到鬼
話咩啲鬼驚左佢(唔知呢方面既能力有冇得繼承 )
留名
晏小小打下自己既經歷先
七樓絲打寫得好好睇啊,希望你得閒可以上黎update下!或者開個post寫你嘅經歷,我諗一定有好多巴絲support!

事關今年我接觸多咗靈異方面嘅事情,有日同婆婆傾計,佢就同我分享咗個佢後生時發生嘅事。

大概40幾年前嘅事啦,我婆婆係水上人,經常去大陸海域網魚。而當時大陸政府要求每架船定期要派一個人去位於廣東鹽田附近嘅一個地方“學習”毛主席嘅“偉論”。因為女仔相對男丁黎講勞動力低啲,所以一般都會派個女去學習。而每次學習大概需要幾個禮拜,所以大陸個邊有提供宿舍。

講起呢間宿舍,前身係打靶場,打完靶後就咁將啲遺體原地挖坑埋葬,之後經過重建,就變成一間宿舍。而眾所周知大陸係唔相信鬼神之說,呢個地方自然無經過任何超度。

當時我婆婆同幾個好姊妹就一齊上岸去學習,日頭就相安無事,到夜晚就黎了啦。宿舍嘅陳設係好似啲落後醫院咁,一間大房裡面密密麻麻擺滿咗鐵架床,感覺已經令人非常不安。婆婆當時就係房裡面整理自己嘅物品,佢一個姊妹就去咗沖涼,過咗幾分鐘,個姊妹突然間大叫住咁跑返入房,話佢洗洗下頭一睜開眼,啲水全部變曬血,嚇到佢即刻返返房。

我婆婆一向唔怕呢啲嘢,就大聲咁講話“唔洗驚,我地又無害佢!”之後佢自己去沖涼都無發生怪事。到訓覺嘅時候,有個姊妹話驚,要訓中間,我婆婆二話不說咁俾佢訓中間,但就玩嘢咁講:啲人話啊,訓中間個個更加會比嘢搞,一睇就知你最驚啦。個姊妹梗係驚多兩錢重啦,就痴實我婆婆。

過咗唔係好耐,我婆婆已經訓著咗,但訓佢隔離個姊妹越痴越實,仲成身震曬,搞到我婆婆醒咗問佢咩事。姊妹話聽到有好多怪聲,有女人喊,有痛苦嘅哀嚎聲,我婆婆當時咩都聽唔到,但佢相信呢個地方確實係有呢樣嘢存在。婆婆開始不耐煩,就大大聲咁話:你唔好搞XX(姊妹)啦,夠膽你就搞我啦。講完之後姊妹就聽唔到怪聲了,輪到我婆婆聽到,我婆婆就火屎滾啦,話:你比聲我聽以為我會驚,你現身比我睇囉!(省略一大堆粗口)跟住神奇地再無人感受到啲奇怪嘢啦..

我婆婆而家都成日教我,遇到啲污糟嘢唔洗驚,只要惡過佢就天不怕地不怕啦,橫掂又唔係我害佢地嘅.. 只可惜我個膽得唔到佢真傳,細膽到死
14-15歲果陣外婆大病住仁濟內科
有次同妹去醫院探外婆行入病房入面走廊 我地兩個照常會直行入第4條巷轉入去外婆張床

行到第2定第3條巷(病房廁所定雜物房對開) 我妹停左一停 之後拉住我加快腳步去外婆度

探完離開左仁濟 佢先問我 見唔見廁所/雜物房外面有人, 我話: 係咩, 無呀 得堆紙皮箱咋喎。 之後佢講返, 話係果度見到有個好長頭髮披面 分唔到男定女 踎左係3個紙皮盒上面 但果幾個紙皮盒加埋應該有1.5米高
幾個月前老母身體好撚差
每一次見佢面色就越嚟越差
有一次望落去直頭唔撚同樣
我同佢講你比鬼搞喎 個樣完全唔同晒既
佢仲屌鳩我話我咒佢
點知過咗幾日無啦啦打電話來 係屋企聽到把女人聲講嘢
呢單野俾佢啲朋友知道 有一個就同佢講返其實我老母之前去佢屋企嘅時候 野左佢屋企隻女鬼返去 所以先會咁
當然唔知點解條友屋企有鬼都照住
最後我老母搵咗個泰國高僧嘅佛牌定唔知咩返屋企之後先無事
佢仲話拎到返屋企嘅時候訓係張床好似飛下飛下咁 佢都解釋唔到

我宜家屋企都有鬼,我都係照住
屋企隻鬼仲早過我住係到,佢係到已經耐到佢自己都唔知為乜要留係到,我都唔好意思趕佢走,所以上香畀屋企觀音同地主都會順便上埋畀佢。有揾人超渡佢,但係佢唔肯走 我住咗係到差不多3年,身體仲幾好,有次放完狗隔離鄰舍話畀人偷嘢,但係我啲錢同首飾鳩擺又唔閂窗都冇唔見一毫,我估係佢做咗嘢
但係我點都會揾機會請佢去輪迴,始終留係到唔係辦法

其實依D算唔算家鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞