《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
C sir嗰個好恐怖
話說細細個既時候,同老豆去探住係山上面
既嬤嬤,佢都住得算偏僻。

由於係冬天,個時黃昏5點個天已經接近黑曬 。老豆翻開地盤工,有架專門用黎上山既吉普車(個轆好大,後面掛個後備軚個啲 )

嬤嬤住粉嶺流水響個邊,咁我同爸爸系車,已經過左一座叫龍山寺既寺廟(細細個老母千叮萬囑六點後唔比去個邊玩,傳聞好邪 )。記得個時仲聽緊收音機啲阿叔尻up。突然見到有個啊伯系條山路到行,著仲件藍色唐裝衫,戴住清朝帽,手持拐杖。佢烏低身拐下拐下,見唔到樣。(個時已經覺得奇怪,個頭都想偏僻,正常唔會有人行路,多數搭小巴或揸車)咁我老豆見佢自己一個,行動不便,睇下要唔要幫手,就停車開窗問:[伯伯,食左飯未?去邊啊?] 個伯伯冇應,繼續烏住身行。咁我老豆又八卦,伸個頭出車窗,向後望。。。

我老豆冇出聲,閂翻車窗,開車走。事後問翻,佢話個伯伯已經唔見左

到而家都印象深刻

服裝
細個個陣啊爸啊媽都有返工,
屋企有印傭睇我。
有晚訓訓下醒咗
天花板有個半透明肥仔,佢知我望到,佢就望住我笑,之後飛咗去睇唔到既地方(碌架床上面)。但係我太眼訓,訓返無理度。

之後有一日,啊媽叫個女人上黎幫個土地公開光(佢開個陣隻眼真係發青光,青光眼)。
走個陣同啊媽講屋企其實有隻野,係印傭兄弟姊妹,佢請走咗。
媽問佢有無兄弟姊妹,佢話有個細佬,之前撞車去咗,肥仔黎

以上事之前,係試過係屋企兩次怪事。
一次係家姐有日鬧個印傭鬧到喊,第二日家姐成身都瘀晒…

另一次係食完晚飯,我攞咗粒金莎入房畫公仔。我放咗係台,底個層深啡凹凸邊邊紙掂住個鬧鐘。
畫畫下,我聽到啲格格格聲。
見到粒金莎自己慢慢轉。轉個陣底紙一下一下hi到鬧鐘
我嚇親跑咗出廳,再返入去就無野了。
我唔知係咪撞鬼
不過驚到而家都唔敢面向住牆瞓

話說有一晚屋企得我一個
咁我面向住牆側瞓
點知瞓左一陣(我覺得自己有意識同清醒)
突然有人拍我膊頭
叫我拎轉面去望下佢
個下我郁唔到
而且仲感覺到個人係丫烏婆咁
過左一陣郁得返 但我都無拎轉面
一直瞓到天光
自始唔敢再面向牆瞓 一定要望住出面

有巴打試過貼牆訓瀨野
其實仰睡可能最好
我娘親嗰邊有人見到,有人就感覺到
成日聽,所以廿幾歲仔都好怕
Touchwood 祖宗保佑我無遇過

不過見樓上有巴打講開訓覺面牆我都分享下
(1) 我間將個窗台改咗做衣櫃,細個唔會關櫃門訓,但有次發夢夢到有個青色女人係櫃出嚟,本身都算。但之後夢咗幾次都係咁,就從此關櫃門訓。ps.雖然感覺到嗰位青色姨姨無惡意
(2) 有晚發夢,夢入面望到窗出面有隻識飛有翼嘅白虎係到望住我,感覺到佢有惡意同埋窗出面成個背景血紅色,自從一定要拉窗簾訓,一條縫都可以有
(3) 一同二兩件事大家都見好容易解決,但早幾年,訓訓吓,床尾有個女人係咁叫我估佢男定女,唔知係咪發夢,但好真實。唔知點解我好清楚佢係女人,但由於第日要返工,最後唔知點又迷糊地訓著咗。由於佢係床尾出現,我都無咩可以做,唔似一同二,所以都不了了之。ps我而家趴係床尾打嘅,位姐姐有可能見到,有怪莫怪

除此以外,夜晚訓教成日出現好清醒又好迷糊嘅狀態,即係所謂鬼壓牀。但我會分到幾時有幾時係無。即使咁大個仔,一遇到係有,郁到第一件事都係沖去兩老房求救打地鋪。
不過亦試過好攰,唔知係諗定係真係出聲講句,我真係好攰,俾我訓先,你隨便。之後就訓咗

一路打一路成身雞皮。咁多位大哥大姊我只係同大家分享吓,有怪莫怪
我自己咁大個人都未見過 好感恩
但某同學試過去天水圍某老牌屋邨補習
補完出去㩒lift走 一拎轉頭即刻有個白衫女人 仲越飄越近
唯有㩒電話睇到實
最後入左lift再拎轉頭都仲係度望住佢

屌你心臟病發啊仆街
[img]holland.pk/sx1trnb0[img]

屌你心臟病發啊仆街

咁你就咪quote啦
[img]holland.pk/sx1trnb0[img]

屌你心臟病發啊仆街

咁你就咪quote啦

咪係
lm先
七八年前撘巴士見到某女子中學校門有長髮長白袍女打緊校門(夜晚六點幾學校閂咗),巴士燈位停咗,我望實廿秒,另一另轉頭,就冇咗
七八年前撘巴士見到某女子中學校門有長髮長白袍女打緊校門(夜晚六點幾學校閂咗),巴士燈位停咗,我望實廿秒,另一另轉頭,就冇咗

長髮長袍唔一定係女
遊魂野鬼都係咁既樣

長髮長袍唔一定係女
遊魂野鬼都係咁既樣

係,性別不詳,sor
有晚將個fd係泰國帶返黎嘅捕夢網掛起左
果晚訓訓下突然聽到有個女人尖叫
慢慢醒左發現尖叫緊嘅係自己
個人不受控制 望住個捕夢網咁叫
個口大到就黎裂開咁
仲要極高音 我本人根本去唔到咁高音

好心寒

之後用手扯爛自己下巴

捕夢網好似唔算係好野 印象中好似話易野啲唔好嘅野

我朋友係美國帶左個dream catcher比我,當晚我就掛係床附近,亦都係當晚發惡夢 明明本來話係帶比人好夢
有晚將個fd係泰國帶返黎嘅捕夢網掛起左
果晚訓訓下突然聽到有個女人尖叫
慢慢醒左發現尖叫緊嘅係自己
個人不受控制 望住個捕夢網咁叫
個口大到就黎裂開咁
仲要極高音 我本人根本去唔到咁高音

好心寒

之後用手扯爛自己下巴

捕夢網好似唔算係好野 印象中好似話易野啲唔好嘅野

我朋友係美國帶左個dream catcher比我,當晚我就掛係床附近,亦都係當晚發惡夢 明明本來話係帶比人好夢

呢味野唔好亂咁掛
今日有個frienf介紹我睇呢個post
七樓巴寫得好正,但係好似已經潛咗
唔知可唔可以推到召喚返佢出嚟繼續寫
七樓巴唔知你係寫故定真人真事,但你真係寫得幾好,希望你見到之後會繼續寫
召喚七樓巴
今日有個frienf介紹我睇呢個post
七樓巴寫得好正,但係好似已經潛咗
唔知可唔可以推到召喚返佢出嚟繼續寫
七樓巴唔知你係寫故定真人真事,但你真係寫得幾好,希望你見到之後會繼續寫

推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞