《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
岩岩新鮮奶完野
多左兩包野要長期跟身

撞鬼念六字大明咒有無用
以前試過同朋友一齊做傢俬鋪,咁間鋪都已經執柒咗

咁收工自然要趕客走,我見到我企個cat清晒場就走去同阿頭report返,之後我地就返倉,未入到倉店長就過嚟話:「阿X點搞㗎你地,我係老閉到見到你地個cat仲有人喎

我地個cat就擺床架嘅,離遠我同阿頭都真係見到有條友背住我地睇床架,但係熄咗燈都唔係睇得好清楚。我唔記得店長係用walky定打電話,總之叫阿頭帶埋我即刻返轉頭。

過後有同事話佢地係所有cctv入面除咗我同阿頭之外,一個人都冇,之後都成日有類似事發生,不過我做咗3個月都冇就quit咗。
我都打下我經歷 不過我唔算撞鬼 不過係直接有吧聲係我個腦到 第一次係好耐以前的晚上禁我失眠 個排心情好差禁岩俾鬼壓 我之前都唔理 因為一陣就無事
但個次心情太差 就係禁係心到罵佢喇 點解彈左句話你唔驚我咩 我即刻淆底講對唔到話太多野煩 第二次就係去fd到打牌喇 禁下午開始打 我去到6 7點都未贏過 係一鋪都無 但過左6 7點 個腦無喇喇話有把聲話要唔要等我幫你 唔知點解我又好夠膽禁話唔洗 但我由個下開始就係禁食糊同自摸
農曆七月了
啱啱追完
我都打下我經歷 不過我唔算撞鬼 不過係直接有吧聲係我個腦到 第一次係好耐以前的晚上禁我失眠 個排心情好差禁岩俾鬼壓 我之前都唔理 因為一陣就無事
但個次心情太差 就係禁係心到罵佢喇 點解彈左句話你唔驚我咩 我即刻淆底講對唔到話太多野煩 第二次就係去fd到打牌喇 禁下午開始打 我去到6 7點都未贏過 係一鋪都無 但過左6 7點 個腦無喇喇話有把聲話要唔要等我幫你 唔知點解我又好夠膽禁話唔洗 但我由個下開始就係禁食糊同自摸

咁好人嘅

第一次係我屋企發生 我自細俾佢壓 佢壓到有感情掛
第二次就係 我個fd同我一樣屋企一直都有 我諗佢知我可以收到呢d信號掛

咁好人嘅

第一次係我屋企發生 我自細俾佢壓 佢壓到有感情掛
第二次就係 我個fd同我一樣屋企一直都有 我諗佢知我可以收到呢d信號掛

第二個故事好warm

唔係架 呢d情況我會頭痛
留名
得閒又打多個先

C Sir的倒後鏡

前文曾提及過我跟C Sir的關係很好,但大家不要想多。我曾經是他的學生外,後來也做了他的師妹、同事,故假日也經常約出來。C Sir可算是一個二世祖,他家世代在馬拉經商,他爺爺退休後帶同年幼的C sir移居香港。C sir家有多富有真的不得而知,我只知到他酷愛跑車,為了方便收藏他數輛名車,他在元朗買了一棟帶花園的村屋。
平日上學為了低調,他只會駕他的黑色平治(條友話買嚟粗用,係咁多架最平,炒爛都唔肉赤喎。屌架車首期咁貴 ),但到了假日他便會改駕他的辣跑。他住元朗,我又是住元朗,自從離開教職後我轉到電訊公司當營業員,我在深水埗工作,若碰巧他當晚在諾士佛臺消遣完他會駕車去深水埗找我,載我回去。但後來他經常喝得爛醉,十有八九都是我去諾士佛臺將他還有他的車撿回家(交友要謹慎呀大家 )。
有一次他載我回去,他那天駕的是新款的lotus,新車下地沒幾個月,但一上車我便覺此車令人昏昏欲睡,極為不舒服。我立刻聯想到這車可能有靈界朋友,但根據我多年的撞鬼經驗所得,千萬不要想太多,你愈想他,他愈會找你。
「喂呀七頭你個袋壓扁少少OK?阻勁住我睇後鏡呀。」「挑!都叫你咪撚買埋晒啲趕絕外母型嘅車喇。」語畢我也合作調整背包的位置,不要阻擋他的視線。「玩咩,有女先有外母㗎!女都冇呀我。仲有呀,你啲兩個轆皮包鐵先叫趕絕!」「收皮喇俊頭(C Sir個名)!」一陣打鬧後又因車的緣故,我的眼皮又開始打架。車駛到汀九橋的時候,C Sir突然問我:「呀七頭你聽唔聽到有嘢敲我架車?」我靜心一聽果然聽到有東西有節奏地敲打左邊車身,C sir繼續說:「睇你樣都知你係聽到,我仲以為幻聽添,望後鏡又唔覺有嘢喎。」「要唔要開窗同你望下?」「算L數喇,危險呀。」
雖然C Sir沒有要求我查看,但我仍好奇地看了看側鏡。
「我屌你老母吖!」我一臉呆滯地吐了句髒話出來。「嘭!」我的髒話換來的是更大的擊打聲。「七,做咩呀?」「屌你老味專心揸車!小心啲呀!睇撚住呀!」
我在側鏡看到有個女人伏在左邊車身,她的頭似乎快要斷,那些敲打聲正是她的頭撞向車窗造成的。我只能透過側鏡看到那個女人,但已經使我極害怕,她肯定是知道我看到她,她刻意將臉轉向側鏡並對我咧嘴一笑。我猜想那女人是遇上交通意外,因為她左臉的臉皮全部擦掉了,一邊眼珠都不見了,血汩汩的從眼窩流出來。我除了不停屌你老母我也不知可説甚麼。
好不容易到了元朗,我着他找個停車場把車停下,我不敢在左邊下車,改從司機位那邊下去。下車後我依然能從後鏡看到那女人仍伏在車邊。我拉着他進了交通廣場附近的一家酒吧,將我所見的都告訴他。

C Sir
老老柒柒,得我同你,你有冇車死過人呀?
痴線!我18歲開始揸波子,揸咗就嚟20年喇,我讀U個陣日日去同啲飛仔練車,邊條女唔識人清水灣道Sky哥哥呀!車親人,車親狗我都未試過呀!
算鳩數喇你 架車你都係唔好揸,放咗佢喇。
隨後我給公司調了去元朗,也不需要C Sir載我回家了。早兩個月我們去看盧根,我們説起Lotus的事,他説放車前他將車送去車房檢查,車房師傅在車底發現有條女人的手鏈卡住了,他指那晚我看到的女人正是手鏈的物主。他將車賣了,又將手鏈當作失物交到警局。為保安全,他又求了多道平安符掛在車上,現在過了快兩年都沒有甚麼事發生。

其他巴絲打都一齊share下喇

唔好意思 請問你係咪姓黃
岩岩新鮮奶完野
多左兩包野要長期跟身

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/16/195348_1f3f020a68ea0b0b1a5b661c87571eff.jpg[/img

巴打連你都會奶野
七樓啲故多到呢
有個
有一年七月十四正日自己一個喺屋企玩玩下電腦,
突然之間feel到有人係到掂我隻手 之後一下超大力"meet"落去我食指同拇指中間手掌舊肉到
之後即刻驚到走落街跑去親戚屋企食飯等老豆老母返嚟
第二日手掌嗰個位瘀左

利申:靈異體質,老豆拜佛阿哥耶撚,我都因為呢啲嘢有朋友跟住我
Lm
岩岩夜晚9點出街食完飯,行返屋企睇緊呢個post,已經驚緊

我住17樓,搭lift 上樓果陣有2個住客一齊,一個7樓 一個10樓,所以我100%肯定最尾係得17字著燈。

之後16樓開左門,我冇為意出左去,之後發現係16樓就即時跑入lift , 見到17, 15, 14, 13, 12 全部著燈……

其實早一兩日,中午時間已經試過冇為意係16樓出左lift , 搞到我要行樓梯。

求一個科學解釋

同佢地講唔好意思我想返屋企。佢地多數放過你
有個
手快快禁左發表,有個疑幻疑真既經歷,話說屋企咁多年都冇發生啲咩古怪野,直到兩個月前有晚成三點幾先訓,咁我平時唔係一訓就訓到個啲人黎,但個晚唔知點解異常眼訓,一訓就訓到,之後迷迷糊糊咁聽到我呀媽同我老豆係廳個度傾計,就半醒狀態醒左,咁我以為佢地柯夜尿冇理到,點知突然之間我個房門開左行左一個黑影入黎,仲要企正係我面前停左係度(利申訓上格床近窗邊,所以同佢都對到正一正)咁我見到唔對路咪成個人側去窗邊訓,點知就開始黎料,突然 feel 到有野捉住我隻手 同成個人郁唔到,之後聽到有人係我耳邊係咁叫我 ( 哥哥,哥哥,哥哥) 我個好想縮入被度 但係郁唔到,但身邊有把聲係咁叫我,我又出唔到聲,心入面咩粗口都爆晒出黎。我以為自己發緊夢係咁諗假既,如事者,隔左一陣之後就冇左把聲,個人又郁得返,之後就好似有種夢醒既感覺咁,個人覺得好熱(但開緊冷氣)我即刻望返房門個邊,發覺度門冇開,冇幾耐又訓著左,到第日醒返我問屋企人琴晚聽唔聽到有開門聲,佢地話冇,最緊要係我老豆老母冇柯到夜尿 所以我都唔知係發夢定係點
海豚音

紫色

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞