《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
講多個

幾年前同ex去左東京玩
間酒店係出名猛鬼 (不過當時我地唔知
入到去覺得好局抖唔到氣咁
但都無講唔舒服

直到最尾個晚一出準備入房個陣
見到走廊盡頭企左個著哂古代盔甲既武士

不過好快消失左

世紀南悅

池袋Sunshine city

我有frd 係呢間酒店都疑似撞鬼

住過尾房 咩事都無 間房仲要大間d

個陣時森美雲海 講過走廊有sensor 直情見到日本兵衝埋黎斬
又一日喇,七樓巴故呢
好想知小紅豆係你邊個
前世今生

許多人都說每個人都有前世,並且我們都擁有前世的記憶,只不過隨年歲的增長,我們漸漸忘卻罷了。不同的地方不同的宗教都有不同的方法去喚醒前生的記憶,例如亞馬遜的死藤水、道佛二教的修行、西方的催眠等等。我本人對自己的前生不太感興趣,可能覺得過去是沉沒成本,淹留在過去當中不前是很不智的行為,說倒是容易,要真的離開傷痛或悔疚是很困難的。

我信人是有前世的,我們忘記了過去,但過去不會因我們忘記而消失,它們的影響會一直伴隨我們,直到我們的靈魂消散於天地當中。我得以一窺自己的前生靠的都是緣份,準確點說也是靠謝公。上海之旅後我的朋友芷婷總是夢到小紅豆,大和尚的話令我覺得我和小紅豆是有關聯的,我覺得我有必要找出小紅豆並且超渡她。我的姐夫(當年仲未係 )也是求道的人,他認識不少法科師傅,他找了個拜泰佛的中年漢來幫芷婷一把,最後他在她的一個粉盒的鏡中找到小紅豆,他當時想收了小紅豆,我卻阻止了他,他不充許我帶走粉盒,不過姐夫藉詞送小紅豆去佛堂聽道而取得了粉盒。姐夫有聽佛堂的助我引見大和尚的居士提起我和纏住我朋友的女鬼的事,故他將粉盒轉交了給我,說我的事應由我去處理。

那個時候我已經出來工作了,因為小紅豆的事擾攘了一年有多才算有個解決,這一年間我讀完了教育文憑,也得到一份教職——在母校當合約教師。我是拖延症末期患者,我住九龍,學校在港島,我肯定是會遲到的,還好C Sir在鰂魚涌有一個唐樓單位,我用友情價租住了(車位價錢租層200幾尺嘅樓,勁抵hi )。我將小紅豆帶了回我鰂魚涌的家供奉她,但她一直沒有出現,反而香港大酒店的朋友倒是經常看到。

那年的冬天我生病了,向學校請了假在家中睡覺,我終於夢到小紅豆,她身穿一襲旗袍,墨綠色的,沒有任何花紋,不似張曼玉在花樣年華中花花綠綠,仔細察看,會發現她旗袍邊邊的位置繡滿了花,不花俏但極花功夫。如可以從衣著分析一個人的話,小紅豆應該是個樸素恬靜的人。小紅豆只是站着看我,她木無表情,但眸中似乎帶着說不完的故事,她很白很美,有點像湯唯。我走近一點她又走遠一點,這樣我追她走直到我夢醒。醒來後用來掛着玉牌的銀鏈斷開了,人也更不舒服,所以我立刻出門找人修理它。

我那塊是古玉,我自然是十分重視,故我拖着殘軀去姐夫那個在沙田賣古玉的朋友修理它。他的朋友叫力威叔(不過唔係姓胡 ),應該也是懂點道法的人,他看到我的玉牌先說了句:「好靚呀!」看到銀鏈以加了句:「哇!好撚猛喎呀妹!」他見我病得面無血色便着我出去吃飯看醫生。飯後我再次回到力威叔的家,這次他家中多了一個老伯。

「東叔,塊玉就係呢個妹妹仔帶上嚟,照我咁多年經驗睇,塊玉係認佢做主人㗎。做人講口齒,好賣你塊靚嘢畀我呀!」東叔是個滿頭白髮的老者,他從滿是毛球的羊毛外套的口袋中掏出一塊玉,力威叔歡喜地拿上手把玩。我不懂玉,但從力威叔的行為可以得知這絕對是好東西,東叔的樣子卻是毫不在意,仿似他剛剛掏出的只是一塊石頭。他只是對着我笑,我沒有答話,只是尷尬的站着……

睇住先喇大家,唔夠睇或者唔好睇唔該細力啲
七樓巴 我live了
請keep住更新
晚晚追
搭緊巴士又打下先

愧疚還是真有其事?

有追開的巴絲打應該知道我大學是修中文的,但其實我預科的時候是讀物理、電腦(仲有一科唔撚記得咗)。相信有不少人會考後不夠分原校升讀而轉校,我也不例外,我讀的還要是band1英中,我21(定係20?有人記得會考幾分出嚟隻揪)分都不夠。我的情況比較特殊,中三沒有認真考分班試,所以中四給學校派了一個很奇怪的科目組合,文、理、商全齊;文有中國文學,理有物理、CIT,商有經濟(有冇人騎呢過我 )。
我素來不是勤奮的人,都是靠點小聰明胡混過去便算,也以不用強記死背的CIT我考得特別好,至於文學也只有作文能令老師少吐點血。T太是我中四至中五的班主任,也是我中文及文學老師。(佢令我咩鬥志燃起畀心機讀書,文學突飛猛進blablabla省略1萬字)考會考前我答應過她文學要最少考C,當然結局是「唔駛問呀貴」也知道我拿了個F回來。我害怕看到T太失望的臉孔,所以沒有多央求負責收生的老師,匆匆離開了。當時我暗暗立誓文學要在高考A給T太看。但由於文學不合格,大部份學校都不願收我進文科班,最後我轉了去一所Band1尾的學校讀理科,始終都沒有向T太兌現承諾。
高考的分數差強人意,神科當然與我無緣,但各大各科,我基本上「打橫嚟」報也沒有問題。我本想讀中大的工程學院,可是我最終讀了中文系,當中的曲折又是另一個故事。中文系的出路看似窄,其實很闊,只是當時年輕看不透,跟同學一起去讀教育文憑當老師。
我因為良心有愧於T太,所以中五後沒有跟她聯絡,跟教CIT的C Sir反而有約吃飯、唱卡拉OK、看電影。T太從C Sir口中得知我快要畢業但仍未尋得一份教職,恰巧當時學校結構重整,T太又升了做科主任,她借C Sir的口請我去回舊校當老師,為了生計我也答應了。
回舊校當老師後,T太非常關照我,依舊當我是她那個未成年的學生,但我始終因為F了文學,跟她總不能像往日般親近。我在該校工作翌年的聖誕,T太急病過身,我再沒有機會兌現承諾,也不會有機會報答她。T太離開後我們還沒來得及傷心便要開始分擔她留下來的工作,故我12月30日也回校工作。我愈想就愈想哭,我離開教員室走出去吹風,我走到去我當年上課的教室門外。那教室門外是後樓梯,我見沒人來便坐在樓梯上哭。我聽到升降機關上的聲音,又聽到高跟鞋聲,我以為是我的同事Miss A,故我趕緊抹眼淚。走過來的不是Miss A,是T太,她拍了拍我膊頭道:「好辛苦呀?七七你份人由細至大都係咁嘅,少少苦楚都頂唔住,唔得咁㗎!你細個F咗文學就唔讀佢,又避我,我知㗎。」我沒有説話,只是看着她流淚。T太繼續說:「我冇因為你F咗就嬲你,你A咗CIT我好開心㗎,後尾你讀中文我仲開心呀!我可以準你F我個科,不過七七我唔準你教唔好我個科,你大個喇,唔好避,知唔知道?」
當日Miss A見快6點我都沒有回教員室,她便和另一個回來加班的男老師找我,他們說我坐在樓梯發呆。他們一致認為我壓力太大了,着我找社工。至今我也不知道我真的看到T太的鬼魂,抑或是壓力加上對好的愧疚令我出現幻覺。

T太對唔住呀,我連老師都冇做,sor呀

張祝珊?

張祝珊?

not bad, good try
寫到咁曖昧,你地係唔會估到㗎
某人除外

張祝珊?

某人除外

觀塘學校?
前世今生

「東叔,塊玉就係呢個妹妹仔帶上嚟,照我咁多年經驗睇,塊玉係認佢做主人㗎。做人講口齒,好賣你塊靚嘢畀我呀!」東叔是個滿頭白髮的老者,他從滿是毛球的羊毛外套的口袋中掏出一塊玉,力威叔歡喜地拿上手把玩。我不懂玉,但從力威叔的行為可以得知這絕對是好東西,東叔的樣子卻是毫不在意,仿似他剛剛掏出的只是一塊石頭。他只是對着我笑,我沒有答話,只是尷尬的站着……

睇住先喇大家,唔夠睇或者唔好睇唔該細力啲

你叫細力D都無用架啦, 勁好睇呀 加速

尋日睇完呢度D故, 夜晚番屋企自已驚到震

張祝珊?

某人除外

觀塘學校?

錯focus呀大家
想買條黑曜石手鏈辟邪 有無人知邊度買好

買玉喇 黑曜石係消耗品嚟 個氣場差少少都會裂開

我之前帶過黑耀石鈪
帶左一年 有日發現佢裂左 之後有次我係lecture hall咬柴仲搞到韌帶撕裂 唔知係咪就係個次仆一仆打爛埋隻鈪跌左 我一直想買番個隻幼鈪間鋪都冇貨
之前諗左好耐幾時裂都諗唔透 聽絲打你咁講一講會唔會關事係我冇撞過佢自己裂?

Btw遲d分享下我個人同屋企人經驗 夜媽媽唔係好想打
想買條黑曜石手鏈辟邪 有無人知邊度買好

買玉喇 黑曜石係消耗品嚟 個氣場差少少都會裂開

我之前帶過黑耀石鈪
帶左一年 有日發現佢裂左 之後有次我係lecture hall咬柴仲搞到韌帶撕裂 唔知係咪就係個次仆一仆打爛埋隻鈪跌左 我一直想買番個隻幼鈪間鋪都冇貨
之前諗左好耐幾時裂都諗唔透 聽絲打你咁講一講會唔會關事係我冇撞過佢自己裂?

Btw遲d分享下我個人同屋企人經驗 夜媽媽唔係好想打

聽人講話玉啊水晶或者天然石果d如果斷左裂左就係擋左一下
七樓巴
又一日喇
文呢
七樓巴
又一日喇
文呢

如果我話冇會點
我聽日返晏,宜家同老死們游緊乾水
試過帶玉, 不過運氣反而差左.
有次去黃大仙解簽,
個解簽佬叫我唔好帶玉
話我八字帶玉反而招陰
試過帶玉, 不過運氣反而差左.
有次去黃大仙解簽,
個解簽佬叫我唔好帶玉
話我八字帶玉反而招陰

我覺得自己帶水晶幾夾
而家冇帶水晶但有帶玉
仲有隻玉鈪 但就冇點留意帶玉對我有咩影響
七樓巴有冇得加速
吊住吊住咁
估下先,小紅豆係咪同你前世爭仔呀
定係你前世殺咗佢
跪救加速
屌你老母邊個放圖
七樓巴有冇得加速
吊住吊住咁
估下先,小紅豆係咪同你前世爭仔呀
定係你前世殺咗佢

都要收工先得閒㗎清
呀妹成日見到你,咁得閒一定係仲讀緊書喇,畀心機考final呀,唔好成日掛住上連登先得㗎
七樓巴快啲出文啦
前世今生 (2)

力威叔對着我說:「呀妹陀返你塊玉牌先,整好㗎喇。呢條鏈呀叔私伙㗎,家陣送畀你,睇佢係咪猛到呢條鏈都整得斷。」我走過去欲伸手拿回玉牌時,東叔快我一步搶到手上,他低聲道:「不鏽鋼嚟咋,東伯我送條金嘅過你,同老人家我飲個茶先。」我完全不能消化我眼前發生的一切,只得答:「東伯我唔識你喎,我都係返屋企改簿先。」「如果講啲你唔知嘅嘢以點睇?」東伯仍對着我笑,笑得我有點心寒,我不禁想到少年賭神中的鍾景輝,想到他心又不寒了。

我以為他會告訴我小紅豆的故事,怎料他只是跟我聊些社會時事,當我在想他是不是騙我陪他時,他冷不防來了句「我識你呀媽個外公。」,語氣尋常得就似在說:「蝦餃用蝦整」一樣,只有我在大驚小怪。他喝了口茶潤了潤喉再說:「唔知你點叫佢呢?我要叫佢聲師叔,我上次見佢已經係𡃁仔個時,你呀媽都未出世。師叔見我有啲天份醒咗我幾招,仲畀咗幾本師祖嘅札記過我,最緊要嘅係,佢送咗我落香港……唉唔講喇,你咁後生唔明㗎喇。」語畢,他又夾了一隻蝦餃進碗裏。

我的確是好奇謝公的事,但女人的第六感令我覺得這東伯比鬼更纏人。「細路過海呀?同東伯一齊搭的士,我請!」的士上我們沒說一句話,我下車後準備跟他道別,他卻隨了我下車。他仍然在笑。

「我都話咗要講啲你唔知嘅嘢過你知。你屋企有鬼。」「我知。我帶佢返嚟嘅添。」「錯!唔係你帶,係佢跟,佢上海就跟你返嚟,不過因為你陀住師叔塊玉佢埋唔到你身。」我不知為何,我覺得他有方法幫助小紅豆。既然小紅豆是來找我討債的,為了救贖她而給東伯纏住也是意料中事。「用道符包住佢帶佢落嚟喇。」東伯在他的外套袋中掏出一道黃符給我,我接過後他在褲袋摸出煙,走到一旁倚着欄杆抽起煙。

他帶了我去他位於西環的道壇,打開門即見到一個大我三數年的年輕人恭敬的說:「師父。」,東伯揮揮手示意他走開。年輕人剛轉身東伯又叫住他:「呀發仔呀,同你師兄換床單兼同佢執執房,一路整一路打個電話畀你師姐叫佢最好十分鐘之內返嚟,如果唔係呀爺……咳咳,師父唔同佢交卡數。」年輕人立刻行動,比狗還聽話。「細路,講成日都未知你叫咩名添。」「叫我呀七得㗎喇。」「呀七?無名無姓㗎你?」「有,不過唔鍾意個名,更唔鍾意個姓,所以叫返我呀七好啲。我農歷七月初七出世,同個七字好有緣㗎,仲有呀……」「唔撚想講就寫,寫埋個八字。」東伯將他面前的筆和黃紙推到我面前。

門鈴響了,進來的是比方才那男子更年輕的女子,可能她比我還小。東叔又發話了:「呀七,信唔信前世今生?個盒入面個女人係你嘅冤親債主,應該同你前世有關,你知道你前世同佢有咩瓜葛就有得解囉。」「我點知我前世呀?」「你信唔信我?」「你地想騙財定騙色?」年輕女子率先忍不住大笑出來,東伯也跟着哈哈的笑。「姐姐仔你驚呢樣呀,你打個電話叫個friend上嚟等你囉。」最後我甚麼人也沒找。

「呀七,陣間我會同你作法,你會返去感受一次你嘅前世,你就當發個夢就得,唔信嘅就當真係發咗個夢。唔介意瞓麻甩仔張床嘛?我已經叫發仔執過㗎喇,小白陪呀七去呀中間房。」我躺下床,東伯圍着床邊擺放了數盞油燈,然後用紅繩將它們連在一起,繩的前後兩端分別繫在我的左右手中指上。小白將油燈逐一點上,東伯在一旁開始作法,我的意識開始模糊,就在快失去知覺的時候我聽到他大喝一句:「冚家祥吖!睇少咗一頁添,老喇……」「呀爺佢會唔會死㗎?」「應該無事嘅,我地睇實佢啲三魂七魄。」

東伯我屌你老母!但我已經不能反抗,只能隨着意識沉沉的下墮。
睇住先喇
大家可能會覺得有得搞笑,因為係我特登吹大佢。其實就咁撞鬼做法事係好悶,反正呢到係講故台,我加返啲趣味性落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞