《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
魚蛋論

香港人喜歡睇人仆街,就算自己仆街也要拉着人一起仆街。不止香港人,香港鬼也是。

Amy是我的一個舊同事,她是學校的一個社工,後來離職去了她丈夫的律師樓工作。她為人友善和藹(我見過絶無僅有唔仆街嘅社工),和丈夫感情要好,公婆都待她如親女,還有一個資優的兒子,絕對是人生的勝利組。兩、三年前,她兒子要升小學,放榜了,派了一所都頗令一眾家長葡萄的小學。但Amy不想要兒子跨區上學,她寧願他讀同區的「雞校」都不想小孩要天未光便起床,這不是童年。

Amy的丈夫Danny卻認為機會難得,不可以放過,於是他購入與小學同區的一個屋苑的單位,這概既可以讀名校又不用早起。他們全家也很滿意這個決定。Amy是佛教徒,非常虔誠那種,所以自孩子Adonis出生後便帶他去佛堂聽道、上頌經班。我不知道是佛學的威力還是Adonis天性如此,他一直都很乖很孝順。他們一家夫妻恩愛和睦、父慈子孝,絕對是羡煞旁人的模範家庭。

他們遷入單位不久後,Adonis經常頭痛和嘔,看了醫生,見過心理學家也沒用,Amy近乎天天帶他去佛堂祈福頌經,但依舊沒用。Danny也拜佛,不過他信的是泰國佛,每次上庭前都會求佛保佑他勝出。Amy和Danny都是迷信的人,Danny買樓前已經查過他們的單位既非凶宅又沒有風水問題,還好他們深信有髒東西在作祟,要不然兒子死了都不知原因。

Adonis因為頭痛睡得不好,半夜在房間大哭,Amy只好抱他去主人房和她一起睡,Danny去兒子的房睡。那夜,Danny剛睡着便給吵醒了,他覺得很多人在說話,很壓迫,慢慢只覺得很吵,就似在照磁力共振一樣,受到極大的干擾,但主人房卻沒有這問題。

Amy知道我認識賣玉的人,所以托我幫她請一塊美玉予她兒子,並向我說出來龍去脈。我們研究髒東西從何而來,最後也沒有結論,所以我見有空便隨她回家。她住的是舊式的屋苑,故還會有人安門口土地,她同層的住戶有人還安了泰山石敢當,甚至有人貼符和掛八卦鏡。我多口問Amy:「Amy你呢層有凶宅呀?啲隔離鄰舍起晒鋼喎。」Amy說:「係呀,老公話四、五年前有人自殺,好似係同層另一邊,我地個單位就冇問題。仲有呀,我地有安門口土地、地主同祖先,又有供佛,唉⋯⋯」

一進她的單位,我立刻感到非常熱鬧,她供奉的佛像了無神彩,明顯是從來沒有請菩薩進駐。我轉了一圈後問:「Dan哥會唔會識泰國師傅呀?揾佢地上嚟睇下好喎。」「呀七你都覺有污糟嘢呀!」「唔係污糟係好污糟喎,出面走廊仲乾淨過呢到。」「what?!!我老公講我都唔信,我信你㗎。」

接着Danny真的找了個泰國師傅去他們家,如我所說,真的非常髒。Amy跟我說,他們同層的凶宅是一個少婦忍受不到丈夫外遇,所以帶着兒子燒炭自殺。泰國師傅捉到她後她說:「點解佢可以咁開心!老公又錫佢,仔又孝順,憑乜嘢!我個仔唔死就好似佢個仔咁上下大,我要帶走佢個仔再帶走佢老公!我冇老公冇幸福佢都唔可以有!」除了那少婦鬼外,還有一堆前來欣賞少婦鬼如何殺人兒子破壞人家庭的花生鬼。香港人就是如此仆街,做鬼也如此。不知他日我們死後會否也會成為那堆花生鬼呢?
[quote
中古點解唔玩sr走去玩w800
行申之前部sr400改咗cafe racer[/quote]

女人買嘢唔洗點解,買個下覺得佢型到核爆,咁就夠㗎喇

巴打仲有冇26鬼故啫?
between有個巴打咪話好似夢到未來嘅,之前有個揸兩個轆嘅friend話佢有晚發夢夢到自己係龍翔,佢話夢到無喇喇天降塊木板批爆佢頭,之後就醒咗。最尾佢跟住個日就黐人私家車坐,點知佢真係見到有個鐵騎士係龍翔畀塊板批到成面都係血
話說有晚深夜三點幾,我攤左係床度唔係好訓得著,就拎電話出黎轆下
果陣個人側身訓住,左手手臂撐住床咁舉起個電話係度上網
岩岩好個動作係對住房門。即係電話個位置就幾乎遮住晒房門咁
一路轆都無咩野,突然間眼尾好似感覺到房門外面有d 野經過
你知啦電話咁光,背景就好黑架啦,唔係睇得好清楚

咁我好自然移開隻電話望出房門,即刻見到有個女人企定定係度望住我。。。

果個係我呀媽黎 見我咁夜都唔訓好嬲 又一事實證明人嚇人好易嚇鳩死
拋磚先

細個住將軍澳, 個陣仲係新市鎮無乜人氣,
仲要勁潮濕又無陽光入屋
老母話初初搬入去啲電器成日自己著
到我4/5歲個陣終於第一次見鬼

有晚想入主人房睇電視
但走廊同房都熄哂燈黑忟忟
啲大人係廳又掛住打牌唔理我
唯有拖住細佬入房壯膽
行到房門口會見到塊梳妝鏡
塊鏡入面企住個青面+禿頭+無眼球既中年男人, 我地互望左一秒, 佢就對住我地how笑
跟住我同細佬跑返出廳同大人講房入面有個青色拐子佬
話說有晚深夜三點幾,我攤左係床度唔係好訓得著,就拎電話出黎轆下

咁我好自然移開隻電話望出房門,即刻見到有個女人企定定係度望住我。。。

果個係我呀媽黎 見我咁夜都唔訓好嬲 又一事實證明人嚇人好易嚇鳩死

屌呢個恐怖

屌呢個恐怖

我都試過
[quote
行申之前部sr400改咗cafe racer

巴打仲有冇26鬼故啫?
between有個巴打咪話好似夢到未來嘅,之前有個揸兩個轆嘅friend話佢有晚發夢夢到自己係龍翔,佢話夢到無喇喇天降塊木板批爆佢頭,之後就醒咗。最尾佢跟住個日就黐人私家車坐,點知佢真係見到有個鐵騎士係龍翔畀塊板批到成面都係血 [/quote]

咁算唔算預知未來呀

屌呢個恐怖

我都試過

好慶幸本身自己唔係靈異體質 如果唔係果晚真係唔駛訓
諗諗下如果血觀音crossover 呢個真係心臟病發都似
夏天睇好正,寒寒地
試過比鬼壓

訓訓下個身郁唔到 個身勁重 重到係似係水入面沉落去咁,但有意識

當我用盡我全身力氣檸左去第二邊 向門口

見到個紮孖邊既黑影 企係床邊望住我 我同佢對望個一刻 我又郁唔到

我心入面係咁講唔關我事咖 講左一陣就訓

Ps 我呢家訓係床 你可能望緊我 我無講到你好衰咖 我今晚想訓個好教 聽日返工
試過比鬼壓

訓訓下個身郁唔到 個身勁重 重到係似係水入面沉落去咁,但有意識

當我用盡我全身力氣檸左去第二邊 向門口

見到個紮孖邊既黑影 企係床邊望住我 我同佢對望個一刻 我又郁唔到

我心入面係咁講唔關我事咖 講左一陣就訓

Ps 我呢家訓係床 你可能望緊我 我無講到你好衰咖 我今晚想訓個好教 聽日返工

撞鬼都係諗到返工,慘過撞鬼
同條仔係XX山車震興起 走出車頭扑野 無啦啦後入我禁住車頭 佢係後面推 無啦啦見到樹上面有條女白色裙 長頭髮咁望住我地 嚇到我仆街即刻話唔搞上車走人 屌你老母同翻條仔講 嚇到佢9都縮

有次去銅鑼灣華×酒店爆房,嗰晚住尾房的,一入去已經週身唔聚財,屌完個靚閪之後無理咁多照瞓。
結果嗰晚發咗三個惡夢,三次都嚇醒咗
1.夢見有浸死
2.唔知吊頸死咁上下
3.好似車禍死

之後起身再屌多劑即刻退房走人,咸濕鬼最惡
[quote

巴打仲有冇26鬼故啫?
between有個巴打咪話好似夢到未來嘅,之前有個揸兩個轆嘅friend話佢有晚發夢夢到自己係龍翔,佢話夢到無喇喇天降塊木板批爆佢頭,之後就醒咗。最尾佢跟住個日就黐人私家車坐,點知佢真係見到有個鐵騎士係龍翔畀塊板批到成面都係血 [/quote]
留個tg搵日一齊出車呢
我想換部z600/nc750/xsr900/sv650
26鬼故有
咁話說少弟就住西貢個頭,個時未有牌就已經成日揸26四圍玩,咁因爲無牌既關係,大山就無得玩啦,淨係得個飛鵝山玩。
有上個飛鵝山都知其實無咩好玩,又不好飛的,西貢最好玩一定是大清啦,講返正題,其實一路上都好正常,無咩異奇之事發生啦
但落山入油既時候有個師兄企咗係度望我,入完油既時候佢問我:「師兄條女做咩咁勇,唔戴頭盔坐車尾?」我諗咗陣⋯吓做乜撚啊
最諗多陣⋯屌唔撚係撞鬼嗎,咁我就好撚諗真咁問:「師兄你真係見到有人坐我車尾?我岩岩自己係飛鵝山落嚟咋喎。」佢跟住就笑笑口話;「sor啊,其實我講笑咋哈哈」咁我就屌佢老母啦,拎啲咁既野嚟講笑,嚇到我條撚都縮埋一舊,正當我想揸車走戈既時候⋯油站啊姐問我做咩唔等埋女朋友⋯⋯⋯

巴打仲有冇26鬼故啫?
between有個巴打咪話好似夢到未來嘅,之前有個揸兩個轆嘅friend話佢有晚發夢夢到自己係龍翔,佢話夢到無喇喇天降塊木板批爆佢頭,之後就醒咗。最尾佢跟住個日就黐人私家車坐,點知佢真係見到有個鐵騎士係龍翔畀塊板批到成面都係血

留個tg搵日一齊出車呢
我想換部z600/nc750/xsr900/sv650
26鬼故有
咁話說少弟就住西貢個頭,個時未有牌就已經成日揸26四圍玩,咁因爲無牌既關係,大山就無得玩啦,淨係得個飛鵝山玩。
有上個飛鵝山都知其實無咩好玩,又不好飛的,西貢最好玩一定是大清啦,講返正題,其實一路上都好正常,無咩異奇之事發生啦
但落山入油既時候有個師兄企咗係度望我,入完油既時候佢問我:「師兄條女做咩咁勇,唔戴頭盔坐車尾?」我諗咗陣⋯吓做乜撚啊
最諗多陣⋯屌唔撚係撞鬼嗎,咁我就好撚諗真咁問:「師兄你真係見到有人坐我車尾?我岩岩自己係飛鵝山落嚟咋喎。」佢跟住就笑笑口話;「sor啊,其實我講笑咋哈哈」咁我就屌佢老母啦,拎啲咁既野嚟講笑,嚇到我條撚都縮埋一舊,正當我想揸車走戈既時候⋯油站啊姐問我做咩唔等埋女朋友⋯⋯⋯

留名
有無人記得之前恐怖在線 好似係潘紹聰
有個電話打上 好似話係個女人打電話上去講鬼故
本身一開始個個人都講野奇奇怪怪 潘紹聰都唔點理
跟住好似講講下潘紹聰都覺得唔對路就cut左線
根住後尾講翻原來個個女人死左 個電話重要係佢死左先打出

我知1999 我都係跟記憶打出黎 可能會有出入

好似係後樓梯俾人姦條屍喺垃圾桶 然後個女人打上去講件事

https://books.google.com.hk/books?id=L4zNDAAAQBAJ&pg=SL16-PA7&lpg=SL16-PA7&dq=%E5%BC%B7%E5%A7%A6+%E9%9B%BB%E5%8F%B0&source=bl&ots=9UuRPyzlEG&sig=BBfBSL_7UBl8LPktNnBcShJlgtA&hl=zh-TW&sa=X&ved=0ahUKEwisgtTNvZLUAhXFF5QKHQiOBkcQ6AEIGzAG#v=onepage&q=%E5%BC%B7%E5%A7%A6%20%E9%9B%BB%E5%8F%B0&f=false

又好似唔一樣 但類似

我記得好似又唔係咁樣 不過都類似 好耐之前高登仔都話驚
無記錯係繼無主孤魂事件 係第2單潘紹聰唔會再提既事

點解靈異故要配圖
嚇撚到我即刻撳上一頁
留名
唔係撞鬼
但係我幾肯定夢見過未來
有冇人明

係咪覺得今日發生既野好似見過或者發生過

我點試過 喺夢裡面見過嘅野喺現實發生返
搭單一問 見七樓絲喺度講前世 其實有冇咩方法可以唔去搵師傅但又可以sense到或者搵到自己前世嘅片段架
同埋其實占卜塔羅嗰啲原理係咪都關鬼神事 之前有試過去廟街 俾師傅話我同單戀嘅人有宿世姻緣嗰啲⋯⋯係咪真 如果係嘅話點解會要我單戀佢
打發走警察後,它們還在吵,除了它們,還有很多不同的聲音,就似在開派對。阿毅終於忍不住爆了:「屌你地班仆街冚家剷嘈鳩完未啫?個撚個都話自己係户主,屌咁你地有冇交租先?撚毛閪毛都冇交過條呀!你地再係咁呢對主就趕我走,我一次過交咗一年租㗎!我正話先畀人炒撚咗咋,老細話IT人冇撚用喎!你地一個二個同我收皮呀!我咁辛苦嚟到香港就唔要返上去,間屋係我,你地扯呀! 」阿毅激動得眼淚都掉下來了,給上身的三人也呆了。我將掛在頸上的玉牌由衣服下掏出來,我仗着有玉牌護身,張口調解:「咁陽界就定確係呢位陳先生租咗呢到,陰界邊位嚟先嚟後我就唔知喇。過完七月冇耐,應該就有啲朋友係咁啱露過,呀陳生七月冇燒衣孝敬你地係佢唔着,揾日好日陳生落樓下燒返畀你地,好唔好?冇得唔好㗎,你地繼續煩阿陳生佢唔燒畀你地㗎!好就散喇好冇?我發誓一定會補燒返,認住我同陳生。」我說完,單位漸漸轉靜,也沒有那麼壓抑了。

我們尚感覺到單位內有幾個朋友,SB緩緩的說:「我同我姊妹係到住咗成十年,我地係上手業主,我地唔走。」思思又說:「我唔走,我出世就係到,我仲早過兩個婆婆係到。」「我走唔到。我同我兩條𡃁死撚咗之後就困咗係座大廈到,出面又地主又觀音又太上老君又耶穌,我地出去死多鑊,我地都唔會走。」有「人」掃掉雜物以示同意。「可唔可以和平共處?你地都見到我塊玉幾勁喇,我識好多高人㗎,收晒你地又點話。不如咁,我叫陳生揾人請你地入屋,以後佢包你地日日一柱香,做節有生果元寶,點先?不以後就唔準嘈佢 」大佬男鬼說:「我唔反對。」妹妹鬼也不反對,但她加碼要糖果。兩位婆最難處理,她們想佔整個單位,還想借用SB的身體打人。男鬼用美極的虎軀壓住SB,TK衝上前夾他中指,我急急脫下玉牌,拿着它放在SB身上。婆婆鬼離開了SB的身體,男鬼說:「你做到就得,兩隻老嘢我搞掂。」他說完被上身的人都軟癱且失去知覺,可憐SB給美極壓住睡了一夜。

最後就是BBQ大團圓結局(至少我覺得是

鬼妹妹 好得意 加碼要糖果
搭單一問 見七樓絲喺度講前世 其實有冇咩方法可以唔去搵師傅但又可以sense到或者搵到自己前世嘅片段架
同埋其實占卜塔羅嗰啲原理係咪都關鬼神事 之前有試過去廟街 俾師傅話我同單戀嘅人有宿世姻緣嗰啲⋯⋯係咪真 如果係嘅話點解會要我單戀佢

有朋友試過用催眠都睇到前世。
其實現世你識既人, 唔多唔少都有同你上一生有D聯繫
我有類似既經歷,不過其實無實質見到d咩既
話說2013年個時我阿婆過左身,咁個時就即刻趕番大陸
番左大陸既第2日就上左山瞻仰遺容呀,化灰個d
唔知係咪因為太過chur la,個日上完山番番屋企之後覺得好凍
係成個人發冷,之後仲嘔,但個時其實唔係冬天,所以其他人都仲係著短袖衫
之後我姨丈見到我咁唔舒服呢,就拍下我個頭叫我「唔好驚,唔好驚」
仲有問我媽我上山個時有無身袋錢,因為好似話袋住d錢你個魂唔會驚,定鎮住你個魂咁,因為始終去陰地 (有錯請指教)

之後到後尾搞曬d野番香港la,咁平時我好夜訓既,都1,2點先訓
個晚突然11:50左右我就上左床,咁個時又咁岩望一望個鐘
好似岩岩12點,之後突然醒起咦,今晚好似係我阿婆頭七
之後係呢個時突然個身郁唔到,想叫訓係下面既阿媽(我地訓碌架床)
但同一時間我阿媽就係下面嗌,但佢係好低音既,好似趕野走咁既聲
其實個時真心好撚驚,但因為真係郁唔到,嗌又嗌唔到,最後就無乜意識咁慢慢訓左

到第2日我就問我媽,喂你尋晚做咩係咁9叫
佢就話個時有野lam佢隻手,佢以為係我姨隻貓lam佢,所以想趕走佢
但問題係我阿姨其實係大陸住既,我阿媽可能一時訓緊個時醒唔起佢其實已經番左香港
但之後唸番,可能係我阿婆頭七番黎搵佢

(sor, too long)
我有類似既經歷,不過其實無實質見到d咩既
話說2013年個時我阿婆過左身,咁個時就即刻趕番大陸
番左大陸既第2日就上左山瞻仰遺容呀,化灰個d
唔知係咪因為太過chur la,個日上完山番番屋企之後覺得好凍
係成個人發冷,之後仲嘔,但個時其實唔係冬天,所以其他人都仲係著短袖衫
之後我姨丈見到我咁唔舒服呢,就拍下我個頭叫我「唔好驚,唔好驚」
仲有問我媽我上山個時有無身袋錢,因為好似話袋住d錢你個魂唔會驚,定鎮住你個魂咁,因為始終去陰地 (有錯請指教)

之後到後尾搞曬d野番香港la,咁平時我好夜訓既,都1,2點先訓
個晚突然11:50左右我就上左床,咁個時又咁岩望一望個鐘
好似岩岩12點,之後突然醒起咦,今晚好似係我阿婆頭七
之後係呢個時突然個身郁唔到,想叫訓係下面既阿媽(我地訓碌架床)
但同一時間我阿媽就係下面嗌,但佢係好低音既,好似趕野走咁既聲
其實個時真心好撚驚,但因為真係郁唔到,嗌又嗌唔到,最後就無乜意識咁慢慢訓左

到第2日我就問我媽,喂你尋晚做咩係咁9叫
佢就話個時有野lam佢隻手,佢以為係我姨隻貓lam佢,所以想趕走佢
但問題係我阿姨其實係大陸住既,我阿媽可能一時訓緊個時醒唔起佢其實已經番左香港
但之後唸番,可能係我阿婆頭七番黎搵佢

(sor, too long)

呀婆lam手
我都講返個真人真事先!
好細個住土瓜灣啲板間房,大概一層有三四間房,
咁嗰層全部都係我啲親戚,我住一入門口嗰間,中間係我舅父,最尾係我姑姐。
因為間房好細我家姐阿媽就瞓床,我同我阿爸就訓地下,
果晚我發高燒食完藥瞓覺,突然間聽到洗衫聲,
醒咗跟住我就睇吓究竟啲聲係邊度黎,發現我姑姐房門口有個黑影喺度洗緊衫(手洗),嗰陣時我仲好細,我就同我阿爸講姑姐洗緊衫,我阿爸就係同我講冇呀叫我繼續訓,
第二朝我再同我阿媽講,我阿媽就去問吓姑姐有冇洗衫尋晚,點知我姑姐話冇,跟住佢哋一齊走咗去問隔籬鄰舍,
有人同佢地講,話之前有個阿婆住喺度過咗身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞