《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
想睇真人真事

七樓尾房巴打果d太似作出黎既故,唔岩我胃口

吹得好大

agger
留名
我都試過遇到一件奇怪既事
鬼來電可能大家都有聽過呢類事,但係打中左比隻鬼又有無試過?

小小背景資料:
主要係講我小學果陣同個女仔好熟
佢爸爸媽媽會邀請我上屋企玩 又會請飲野
不過當時已經知道佢爸爸患左cancer

我係90後,當年小學畢業果陣 好興寫紀念冊
我都唔例外咁買左一本 比同學仔寫
估唔到兩年後呢本紀念冊會帶我體驗左一件好奇怪既事

中學,大家小學相識既同學都去左唔同既中學讀書
中一升中二果年,我收到一個電話,原來係Miss Wong,我地小學既班主任。佢搵我話想搞番個小學同學聚會 就去bbq,叫我幫手搵下小學果d人。都過左咁耐,點搵得番佢地既電話呀?靈機一觸,醒起可以係紀念冊果到搵番好多屋企電話,咁我就逐個打過去,直至到打比果個女仔既屋企⋯

個男人

:喂,想問何xx係唔係到呀?(個女仔既名)
:唔係到(把聲極暗沈)
:好啦。

一段簡單既對話,我就收左線。

兩日後,我係街上偶遇番果個女仔,咁當然問佢去唔去個聚會啦,仲順便同佢講果日打去佢屋企既事。但係⋯
佢話佢地已經搬左屋兩三個月,舊屋一直空置係到 今次番黎係去收拾番d有用既野。聽到呢到我好似明白左d野 然後問下佢屋企既近況,先知道佢爸爸半年前過左身了

件事到到呢到為止,事到今日差唔多9年後,我都唔知果個男人到底係邊個黎。

利伸:真人真事
LM
留名
LM
樓上撞鬼?
追到live, 七樓巴打有文未

分享一個,好多年前,話說我加入前公司時,會同離職同事共事一星期黎交接,個同事最後一日時,佢話佢入職時,自己在會議室作文(入職要求黎)時,有個紅衣細路女踢波踢到入會議室,佢以為係其他同事的仔女,所以無理,到佢入職後發現根本無同事有個咁大的女。
之後我問佢,個紅衣細路係咪冬菇頭,紅色工人裙。佢話係,問我點知。我答佢我面試時都見過,不過我當時作文太專心,望左一眼佢就出返去會議室。

小小背景資料:

中一升中二果年,我收到一個電話,原來係Miss Wong,我地小學既班主任。佢搵我話想搞番個小學同學聚會 就去bbq,叫我幫手搵下小學果d人。都過左咁耐,點搵得番佢地既電話呀?靈機一觸,醒起可以係紀念冊果到搵番好多屋企電話,咁我就逐個打過去,直至到打比果個女仔既屋企⋯

個男人

兩日後,我係街上偶遇番果個女仔,咁當然問佢去唔去個聚會啦,仲順便同佢講果日打去佢屋企既事。但係⋯
佢話佢地已經搬左屋兩三個月,舊屋一直空置係到 今次番黎係去收拾番d有用既野。聽到呢到我好似明白左d野 然後問下佢屋企既近況,先知道佢爸爸半年前過左身了

件事到到呢到為止,事到今日差唔多9年後,我都唔知果個男人到底係邊個黎。

搬屋可以搬埋電話no. ga ma....
誰敲的門?

大學有住過宿舍嘅巴絲們都知道hall莊有洗樓嘅習慣,佢地會先敲敲你嘅房門,然後有禮貌咁問有冇人呀?有人應就會一嘢轟開你道門。

我year 1嘅roommate非常摺同毒,我同佢住hall嘅原因都係因為住得遠,唔係想玩hall,所以就一拍即合喇。係佢嘅洗腦之下,我都覺得hall莊好煩。我同佢係住尾房嘅,不過hall莊都會洗到入嚟,宿舍其實係勁應聲(唔好以為叫hall雞冇人知 ),聽到莊啲人係前幾間房敲門佢就即刻熄燈扮冇人,次次都係咁避佢地。

返part time貴為大學五件事之一,加上家母拒絕提供經濟援助,咁我又有乜可能唔做呢。有晚我收工返到去沖完涼,同roommate吹幾句水就開始吹頭準備瞓覺。我地淨係開咗枱燈啫,吹吹下我好似聽到敲門聲,不過唔係好清楚,我冇為意。吹多兩嘢,我roommate就熄咗我風筒個電掣,我正想屌柒佢嘅時候佢shh我,仲細細聲咁講:「hall莊班人又嚟喇。」

隔咗陣我又吹返頭,不過吹吹下又聽到有人敲我地房門,我即刻停。本身以為會聽到莊啲人嗌:「有冇人呀?瞓咗未呀?」點知冇喎。因為我真係好眼瞓,之後我都冇理啲敲門聲,嗱嗱聲別吹乾個頭就瞓,費事起唔到身上八半。屌點知撻落床就瞓着個下又嚟敲,我即刻啲火扯到恆晒咁坐起身,我roommate又shh我。我頂唔順勁嬲咁鬧:「我唔屌鳩班仆街老母,我GPA就過2爆1 」鬧完都仲係敲緊門。

我一打開門就即刻屌你老母,因為成條走廊根本冇人,我仲要佢敲緊個嘢開門
好正

小小背景資料:

個男人

搬屋可以搬埋電話no. ga ma....

無搬到呀好似
唔係撞鬼
但係我幾肯定夢見過未來
有冇人明

有成日都夢到
幾年前返大陸拜年,係好傳統嘅鄉下,類似係一入門口要向神問好再鞠躬。我又唔知死冇鞠躬之餘仲手指指施施然行入屋 當晚冇癥兆下發燒40度用盡所有辦法都退唔到燒,但鄉下出市區醫院最快都要搭三四個鐘車。夜媽媽又冇司機願意開工。
老一輩話可能激嬲咗神明,叫我跪係土地公同祖先前認錯,我一跪低就感覺到有陣風大大力打我 好似責怪我,又同鄉下方言鬧尻我。仲有好多老人家飄浮係半空啤實我。之後我就不省人事暈咗。
醒返好似發咗場夢乜事都冇,身壯力健仲可以去逗利是 所以話入鄉真係要隨俗、見神最好都低一低頭
終於追到live
有無試過係gym rm撞到

平時做開個間gym rm就開到好夜既
有晚成間gym rm無哂人 得我一個仲跑緊步
之後跑跑下 聽到有人入黎有啲咳聲 又有去廁所關門聲
咁都無為意 以為有人上黎做gym
跑步機個位就睇唔到個門口 咁聽到有聲就凝住會有人行入黎架啦
之後我繼續跑 跑多四個字到就發現點解仲未有人行入黎既
正常換衫呀去廁所呀都唔會咁耐啦
跟住就停落黎 去門口位望下....
點知一個人都無 廁所都無人用緊
個下驚撚到即刻拎袋走人 跑返屋企
第二日同啲staff講 佢地睇返cctv
屌原來真人有人黎左 去完個廁所就走左
你老尾夜媽媽上黎淨係去廁所
嚇撚到我仆街

小小背景資料:

個男人

我都有d撞鬼經歷
係分享之前戴一戴頭盔先,
第一係真人真事,我照翻真身經歷講翻出黎。
第二係本人第一次撞鬼,之前都唔知有呢尾嘢。

單野係上年六月左右發生,咁呢我地一共六名巴打去台灣旅行,先去台南再去台北,而唔老黎嘅事就係逗留台南最後嗰晚開始。

係台南,我地住係一間大房,房內有三張床,咁我地就兩人孖舖訓一張床,而浴室就長期開燈(因為我地有三條友驚呢尾嘢)。好啦背景資料講完入正題

咁係嗰晚我就諗住起身柯夜尿,我一望浴室嗰邊就有人咁高嘅黑影掠過,係果一刻我冇咩點留意,以為係有條粉腸入去用廁所,所以我坐係張床度等。
但係我等左一陣,都唔覺廁所有任何動靜,正常一個人用廁所實有聲出。果一刻我心諗邊條契弟霸住廁所唔用,咪望下張床有邊個唔係到。點知一望,五個人都訓哂教。不過係果下我仲係唔信呢尾嘢,於是我照樣行入去柯尿,但係我留意到一樣嘢,就係浴室冇任何毛巾、浴廉等等嘅嘢,浴室嘅窗出邊係有鐵閳之類嘅嘢封死左,簡單嚟講係冇任何一樣嘢可以製造到人咁高嘅黑影。

呢道黑影究竟係點嚟?我到而家都未知點出現,但係最驚嘅都係台北發生,而台北發生嘅事我之後先再分享 因為聽日番工要訓覺了
試過一次 唔知算唔算 但嚇撚到我仆街
係幾年前 果陣好似都係接近農曆七月期間
果日晚上 我如常咁上gym training (係係啲工業大廈黎 )咁我記得我入lift 時 我眼尾望到有條友行緊過黎 好自然咪禁住lift 門等埋佢......
屌佢一入到黎 我見到佢揸住啲香 啲香係燒緊 佢入到黎禁左7 樓 就企左係後面.... 因爲當時我係禁住lift 門 所以都清楚見到佢禁幾樓 但當時我已經淆撚晒底 唔敢望清楚佢個樣 全程低頭望手機 果陣我feel 到氣氛好寒 明明我就係上2/F 但個過程好似上左成個鐘都未上到咁
最後到左 一開lift 門 我即刻狗衝出去 但眼尾感覺上係望唔到有人係入面
之後去到gym 啲人見到我 第一句就話: 「我做乜面都青晒咁」

而且事後我諗返 明明我係見到佢揸住啲燒緊既香入lift 有煙出 但全程我係完全聞到有任何香味
試過一次 唔知算唔算 但嚇撚到我仆街
係幾年前 果陣好似都係接近農曆七月期間
果日晚上 我如常咁上gym training (係係啲工業大廈黎 )咁我記得我入lift 時 我眼尾望到有條友行緊過黎 好自然咪禁住lift 門等埋佢......
屌佢一入到黎 我見到佢揸住啲香 啲香係燒緊 佢入到黎禁左7 樓 就企左係後面.... 因爲當時我係禁住lift 門 所以都清楚見到佢禁幾樓 但當時我已經淆撚晒底 唔敢望清楚佢個樣 全程低頭望手機 果陣我feel 到氣氛好寒 明明我就係上2/F 但個過程好似上左成個鐘都未上到咁
最後到左 一開lift 門 我即刻狗衝出去 但眼尾感覺上係望唔到有人係入面
之後去到gym 啲人見到我 第一句就話: 「我做乜面都青晒咁」

而且事後我諗返 明明我係見到佢揸住啲燒緊既香入lift 有煙出 但全程我係完全聞到有任何香味

好撚堅
見頭幾頁有爸打分享見過一個藍色唐裝男人行過
睇睇下先記得我以前都遇過呢個人

中學係港島近西區 記得個陣我仲係中一二
要留係學校排練校慶
練到咁上下準備走 記得差唔多係7-8點
搭車出去既時候 架車會經過一條路
個條路直入就係墳場黎(熟西區既會知
無啦啦我望住個條路 突然就係有個藍色唐裝男人
戴有圍邊個d西洋帽 督住把遮
但把遮柄係向地下 佢係拎住個遮尖尖架
姐係好似「?」倒轉左咁拎
我又望唔到佢有無腳
總之佢就係行緊入墳場咁
望住佢望望下仲要無啦啦小巴個盞燈突然熄左
嚇到仆街

唔通夜晚都有人拜山?
仲要著到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞