《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
前世今生 (2)

力威叔對着我說:「呀妹陀返你塊玉牌先,整好㗎喇。呢條鏈呀叔私伙㗎,家陣送畀你,睇佢係咪猛到呢條鏈都整得斷。」我走過去欲伸手拿回玉牌時,東叔快我一步搶到手上,他低聲道:「不鏽鋼嚟咋,東伯我送條金嘅過你,同老人家我飲個茶先。」我完全不能消化我眼前發生的一切,只得答:「東伯我唔識你喎,我都係返屋企改簿先。」「如果講啲你唔知嘅嘢以點睇?」東伯仍對着我笑,笑得我有點心寒,我不禁想到少年賭神中的鍾景輝,想到他心又不寒了。

我以為他會告訴我小紅豆的故事,怎料他只是跟我聊些社會時事,當我在想他是不是騙我陪他時,他冷不防來了句「我識你呀媽個外公。」,語氣尋常得就似在說:「蝦餃用蝦整」一樣,只有我在大驚小怪。他喝了口茶潤了潤喉再說:「唔知你點叫佢呢?我要叫佢聲師叔,我上次見佢已經係𡃁仔個時,你呀媽都未出世。師叔見我有啲天份醒咗我幾招,仲畀咗幾本師祖嘅札記過我,最緊要嘅係,佢送咗我落香港……唉唔講喇,你咁後生唔明㗎喇。」語畢,他又夾了一隻蝦餃進碗裏。

我的確是好奇謝公的事,但女人的第六感令我覺得這東伯比鬼更纏人。「細路過海呀?同東伯一齊搭的士,我請!」的士上我們沒說一句話,我下車後準備跟他道別,他卻隨了我下車。他仍然在笑。

「我都話咗要講啲你唔知嘅嘢過你知。你屋企有鬼。」「我知。我帶佢返嚟嘅添。」「錯!唔係你帶,係佢跟,佢上海就跟你返嚟,不過因為你陀住師叔塊玉佢埋唔到你身。」我不知為何,我覺得他有方法幫助小紅豆。既然小紅豆是來找我討債的,為了救贖她而給東伯纏住也是意料中事。「用道符包住佢帶佢落嚟喇。」東伯在他的外套袋中掏出一道黃符給我,我接過後他在褲袋摸出煙,走到一旁倚着欄杆抽起煙。

他帶了我去他位於西環的道壇,打開門即見到一個大我三數年的年輕人恭敬的說:「師父。」,東伯揮揮手示意他走開。年輕人剛轉身東伯又叫住他:「呀發仔呀,同你師兄換床單兼同佢執執房,一路整一路打個電話畀你師姐叫佢最好十分鐘之內返嚟,如果唔係呀爺……咳咳,師父唔同佢交卡數。」年輕人立刻行動,比狗還聽話。「細路,講成日都未知你叫咩名添。」「叫我呀七得㗎喇。」「呀七?無名無姓㗎你?」「有,不過唔鍾意個名,更唔鍾意個姓,所以叫返我呀七好啲。我農歷七月初七出世,同個七字好有緣㗎,仲有呀……」「唔撚想講就寫,寫埋個八字。」東伯將他面前的筆和黃紙推到我面前。

門鈴響了,進來的是比方才那男子更年輕的女子,可能她比我還小。東叔又發話了:「呀七,信唔信前世今生?個盒入面個女人係你嘅冤親債主,應該同你前世有關,你知道你前世同佢有咩瓜葛就有得解囉。」「我點知我前世呀?」「你信唔信我?」「你地想騙財定騙色?」年輕女子率先忍不住大笑出來,東伯也跟着哈哈的笑。「姐姐仔你驚呢樣呀,你打個電話叫個friend上嚟等你囉。」最後我甚麼人也沒找。

「呀七,陣間我會同你作法,你會返去感受一次你嘅前世,你就當發個夢就得,唔信嘅就當真係發咗個夢。唔介意瞓麻甩仔張床嘛?我已經叫發仔執過㗎喇,小白陪呀七去呀中間房。」我躺下床,東伯圍着床邊擺放了數盞油燈,然後用紅繩將它們連在一起,繩的前後兩端分別繫在我的左右手中指上。小白將油燈逐一點上,東伯在一旁開始作法,我的意識開始模糊,就在快失去知覺的時候我聽到他大喝一句:「冚家祥吖!睇少咗一頁添,老喇……」「呀爺佢會唔會死㗎?」「應該無事嘅,我地睇實佢啲三魂七魄。」

東伯我屌你老母!但我已經不能反抗,只能隨着意識沉沉的下墮。

話說中一 二嗰陣同班同學夜晚去香港仔水塘燒野食
(上面都幾猛 有一排好多人 自殺 吊頸)咁燒完野食走嘅時候 行翻出出口嗰陣 全部人已經聽到有人喺耳邊呼吸加叫救命 個個都已經 諗住可能有人玩野姐 點知掉轉一望有3個女人拖個小朋友 無腳浮浮下咁望住我地 嚇地即刻跑 諗住無事啦 點知 我屌 最驚嚇嘅事情先發生 咁上水塘係一條大斜路 無任何巴士/小巴上到去 因為單程路 我地全部人都見到有架3層巴士 無頭司機 嚇都鳩都縮埋

3層巴士
睇住先喇
大家可能會覺得有得搞笑,因為係我特登吹大佢。其實就咁撞鬼做法事係好悶,反正呢到係講故台,我加返啲趣味性落去

又或者咁,如果大家真係覺得我吹得太勁,唔多寫實,劇情勁過驚嚇嘅話,我就唔再寫喇,因為唔太配合靈異台個主題 不過短篇鬼故我得閒都仲會打上嚟
如果仲有人想睇,我揾日放假可能開過個post,搬返謝公同小紅豆出去,然後應該或者可能繼續吹大佢真係變故
睇住先喇
大家可能會覺得有得搞笑,因為係我特登吹大佢。其實就咁撞鬼做法事係好悶,反正呢到係講故台,我加返啲趣味性落去

又或者咁,如果大家真係覺得我吹得太勁,唔多寫實,劇情勁過驚嚇嘅話,我就唔再寫喇,因為唔太配合靈異台個主題 不過短篇鬼故我得閒都仲會打上嚟
如果仲有人想睇,我揾日放假可能開過個post,搬返謝公同小紅豆出去,然後應該或者可能繼續吹大佢真係變故

想睇 支持
七樓巴今晚早咁多嘅
Between支持
但係可唔可以唔好擠牙膏咁
追到live啦
live咗
由細到大冇點見過或者見咗但冇印象/唔知係乜

唔知算唔算
有次細個病個陣訓咗係床,全屋出哂去返工返學朝早嚟,媽子就出咗街
房門係閂咗,訓咗陣突然扎醒,聽到客廳好嘈(玻璃跌碎/電視機開到最大聲/鬼食泥/傢俬周圍撞),我下意識覺得係有個味野,之後出面啲野好似知我醒咗,感覺唔係一個人,係一大班,好似商量緊啲咩,之後有個黑影係門後(係門縫好清晰有個黑影),我標冷汗諗緊要唔要大叫,有把好溫柔嘅女聲同我講:無事架 唔使擔心 出面咩事都冇 唔使驚 有我係度 (把聲繼續約2/3分鐘)我冇意識咁訓咗

醒番個陣媽子已經返咗,我即時問佢有冇野爛咗/唔見,佢話冇啊 啱啱先返冇耐 望個鐘已經晏就

到宜家大個都唔敢同全屋人講咩事,例牌會俾佢地話我因為病有幻覺,但個感覺好真實,把聲係我聽過最溫柔最親切嘅聲 到宜家都冇再聽到
印象最深係呢次
留名
係時候催下七樓巴
小紅豆肯出場未
七樓巴今晚係咪唔出
唔好唔寫,仲有人想睇㗎
live咗
由細到大冇點見過或者見咗但冇印象/唔知係乜

唔知算唔算
有次細個病個陣訓咗係床,全屋出哂去返工返學朝早嚟,媽子就出咗街
房門係閂咗,訓咗陣突然扎醒,聽到客廳好嘈(玻璃跌碎/電視機開到最大聲/鬼食泥/傢俬周圍撞),我下意識覺得係有個味野,之後出面啲野好似知我醒咗,感覺唔係一個人,係一大班,好似商量緊啲咩,之後有個黑影係門後(係門縫好清晰有個黑影),我標冷汗諗緊要唔要大叫,有把好溫柔嘅女聲同我講:無事架 唔使擔心 出面咩事都冇 唔使驚 有我係度 (把聲繼續約2/3分鐘)我冇意識咁訓咗

醒番個陣媽子已經返咗,我即時問佢有冇野爛咗/唔見,佢話冇啊 啱啱先返冇耐 望個鐘已經晏就

到宜家大個都唔敢同全屋人講咩事,例牌會俾佢地話我因為病有幻覺,但個感覺好真實,把聲係我聽過最溫柔最親切嘅聲 到宜家都冇再聽到
印象最深係呢次

守護神
夜晚係河邊跑跑下步個後腦比人拍左一下 但係成條路得我一個
Strong post lm 返屋企睇
試過係屋企坐係到之後feel到有人吹我條頸我肯定唔係風扇啲風因爲冇開風扇。之後有一次又係喺屋企我係床準備訓教屋企得我媽同我,咁我張床係上面係床下面係電腦枱果隻間房可以望到出廳。之後我好清楚咁聽到我間房有腳步聲係拖鞋聲行得好慢果隻然後我望出廳我媽係坐左度睇電視冇郁,之後我勁驚從此唔敢訓果間房
十幾歲個陣做寫字樓嘅暑期工,寫字樓係比較舊嘅工廠mix商業大廈到。有次星期日返去做嘢,客𨋢唔開要搭貨𨋢,有啲淆西會畀人搶嘢,好彩係樓下撞到部門呀頭。咁我就同呀頭一齊搭𨋢上去,office係十幾樓,去到10樓到架𨋢停咗,我以為困𨋢所以就㩒警鐘,但係冇人理我地。過咗陣呀頭企係𨋢門,好有威嚴咁講:「玩夠未呀細路!」之後一切正常,佢一直都冇再講返個日咩事。後嚟公司個it佬同我講話棟大廈有唔少公司有養鬼仔,就算係自己公司都有養古曼童,就供奉係我同呀頭做嘢間倉到。
我:
但係做咗幾個月都冇怪事發生,除咗困𨋢
十幾歲個陣做寫字樓嘅暑期工,寫字樓係比較舊嘅工廠mix商業大廈到。有次星期日返去做嘢,客𨋢唔開要搭貨𨋢,有啲淆西會畀人搶嘢,好彩係樓下撞到部門呀頭。咁我就同呀頭一齊搭𨋢上去,office係十幾樓,去到10樓到架𨋢停咗,我以為困𨋢所以就㩒警鐘,但係冇人理我地。過咗陣呀頭企係𨋢門,好有威嚴咁講:「玩夠未呀細路!」之後一切正常,佢一直都冇再講返個日咩事。後嚟公司個it佬同我講話棟大廈有唔少公司有養鬼仔,就算係自己公司都有養古曼童,就供奉係我同呀頭做嘢間倉到。
我:
但係做咗幾個月都冇怪事發生,除咗困𨋢

你講起做暑期工 我醒起我都返過份寫字樓既
又係係啲工廈入面
有排坐係一個位係背住走廊既
成日打打下字feel到有人行埋黎哄埋黎睇我做野
即係我坐係到 feel 到有個人企係後面到摀低少少望我電腦咁
但另轉又冇人 Feel過幾次
唔知會唔會係你講個啲

你講起做暑期工 我醒起我都返過份寫字樓既
又係係啲工廈入面
有排坐係一個位係背住走廊既
成日打打下字feel到有人行埋黎哄埋黎睇我做野
即係我坐係到 feel 到有個人企係後面到摀低少少望我電腦咁
但另轉又冇人 Feel過幾次
唔知會唔會係你講個啲

可能真,但又可能係上司/老細呢
以前做過份中小企寫字樓part time,我都成日有呢種feel 有日執cctv片先發現係老細成Q日捕係我後面,然後係我發現前又走開 因為鋪地毯所以正常行唔會有聲 自己嚇自己
因為好多人都有養古曼童,又有可能佢地跟住你啲同事返工,悶得濟偷睇你做咩啩
之前有個舊同事真係有個「仔」,因為去佢屋企打牌嘅時候見到佢屋企有供奉嬰靈嘅供桌,不過我就唔知佢養咩(個我就蝕幾舊,其他人輸到仆街 不過之後條友都請返我地食幾日飯 )。佢有返工個日我有時會係倉(總之暗位喇)見到有個啱啱曉行曉講少少嘢又肥嘟嘟嘅BB仔,見唔到都會聽到BB笑聲,佢放假就一定唔會有。見個同事生意都幾好,總之就人人炒蛋佢都有單開喇,月月爆數咁喇。
lm
七樓絲講講下小紅豆去左古曼童到 呢d野睇到都毛管凍......
聽日終於放假喇hi
今晚打,聽日睇下hea完仲有冇時間執靚個故仔搬返出去(會有返起承轉合,再加返啲味精等佢似返個故 ),唔夠時間就要再等下次放假
今晚/聽日盡量打埋小紅豆
聽日終於放假喇hi
今晚打,聽日睇下hea完仲有冇時間執靚個故仔搬返出去(會有返起承轉合,再加返啲味精等佢似返個故 ),唔夠時間就要再等下次放假
今晚/聽日盡量打埋小紅豆

上海夢

我的意識漸漸着陸在一個人的身上,我張開眼,看到的是古色古香的房頂和一個樂呵呵的中年漢。我想我回到了自己的前生。

我的前生是一個上海富戶的獨子,因為是家裏獨苗,家人都呵着我寵着我。等到「我」再大一點點的時候,我知道自己名曰徐蘭舟,名字是家裏人找個前清秀才改的,為甚麼好叫不叫要叫一條船?外行人看起來還倒是挺有意境的,不過徐蘭舟不就是小紅豆要找的人嗎?我的意識只是伴隨着上一世的我成長,我不能改變他的行為,只能靜靜的觀看自己的前生。

略述一下這個徐蘭舟是個怎樣的人物,他是一個腦子很好的闊少,終日流連花街柳巷,眉清目秀,嘴巴又甜,深得姑娘們歡喜。他曾經留學海外,不理在何時何地,他都愛逛煙花之地,但他卻做到萬花叢中過,片葉不沾身。旁人看來他可能是瞧不起那些女人,又或者這種風流的行為不過是裝呆守拙、不惹世事。女人心思向來細,更何況我可是時時刻刻伴了他快二十年,怎會不知道他不沾片葉的真正原因。那些人都猜錯了,借用現代歌詞一句,徐蘭舟是「男孩像你只愛同類」,我想小紅豆不是個痴心錯托的可憐人,便是徐蘭舟的情敵了,總之劇情俗套煽情。此外他身邊有個表兄當跟班,表兄名叫林來富,托蘭舟的福,得以隨他留洋讀書,回國後自覺來富一名土氣,改名為林約翰。林約翰就是典型中國小人物模樣,跟在徐蘭舟身後佔小便宜,不過對蘭舟還算是忠心。蘭舟在外學習的時候,有一夜他住的公寓失火,林約翰為了保護他而燒傷,左上背留下一大塊的疤。

好不容易我終於等到小紅豆出現了,她是個越曲班子裏的小旦。那個班子沒有甚麼名氣,班主也可以穿金戴銀的,不用說也知道這越曲班子不過是掛羊頭賣狗肉,暗地裏幹起了販賣皮肉的勾當。當時的小結豆才十三、四歲的年紀,雖然樣子還未長開,但水汪汪的眼眸似有無數的話想對人說。徐蘭舟與小紅豆初見於他一個狗友的家,他的狗友請了那個班子來娛賓,小紅豆就在席間給人倒酒。幾杯下肚,有人籍着酒意輕薄小紅豆,她把酒灑得人家一身都是,給果給班主搧了好幾巴掌,她咬着唇忍着不掉淚的樣子讓人看得我見猶憐的。不知是緣份還是宿命,徐蘭舟替小紅豆贖了身,將她交給林約翰好好安頓。林約翰將她交到一個越劇名師那學藝,接下來數生徐林二人也沒找過小紅豆,也漸漸忘了她……
又睇住先喇
頭先要睇波所以先咁早
上海夢

我的意識漸漸着陸在一個人的身上,我張開眼,看到的是古色古香的房頂和一個樂呵呵的中年漢。我想我回到了自己的前生。

我的前生是一個上海富戶的獨子,因為是家裏獨苗,家人都呵着我寵着我。等到「我」再大一點點的時候,我知道自己名曰徐蘭舟,名字是家裏人找個前清秀才改的,為甚麼好叫不叫要叫一條船?外行人看起來還倒是挺有意境的,不過徐蘭舟不就是小紅豆要找的人嗎?我的意識只是伴隨着上一世的我成長,我不能改變他的行為,只能靜靜的觀看自己的前生。

略述一下這個徐蘭舟是個怎樣的人物,他是一個腦子很好的闊少,終日流連花街柳巷,眉清目秀,嘴巴又甜,深得姑娘們歡喜。他曾經留學海外,不理在何時何地,他都愛逛煙花之地,但他卻做到萬花叢中過,片葉不沾身。旁人看來他可能是瞧不起那些女人,又或者這種風流的行為不過是裝呆守拙、不惹世事。女人心思向來細,更何況我可是時時刻刻伴了他快二十年,怎會不知道他不沾片葉的真正原因。那些人都猜錯了,借用現代歌詞一句,徐蘭舟是「男孩像你只愛同類」,我想小紅豆不是個痴心錯托的可憐人,便是徐蘭舟的情敵了,總之劇情俗套煽情。此外他身邊有個表兄當跟班,表兄名叫林來富,托蘭舟的福,得以隨他留洋讀書,回國後自覺來富一名土氣,改名為林約翰。林約翰就是典型中國小人物模樣,跟在徐蘭舟身後佔小便宜,不過對蘭舟還算是忠心。蘭舟在外學習的時候,有一夜他住的公寓失火,林約翰為了保護他而燒傷,左上背留下一大塊的疤。

好不容易我終於等到小紅豆出現了,她是個越曲班子裏的小旦。那個班子沒有甚麼名氣,班主也可以穿金戴銀的,不用說也知道這越曲班子不過是掛羊頭賣狗肉,暗地裏幹起了販賣皮肉的勾當。當時的小結豆才十三、四歲的年紀,雖然樣子還未長開,但水汪汪的眼眸似有無數的話想對人說。徐蘭舟與小紅豆初見於他一個狗友的家,他的狗友請了那個班子來娛賓,小紅豆就在席間給人倒酒。幾杯下肚,有人籍着酒意輕薄小紅豆,她把酒灑得人家一身都是,給果給班主搧了好幾巴掌,她咬着唇忍着不掉淚的樣子讓人看得我見猶憐的。不知是緣份還是宿命,徐蘭舟替小紅豆贖了身,將她交給林約翰好好安頓。林約翰將她交到一個越劇名師那學藝,接下來數生徐林二人也沒找過小紅豆,也漸漸忘了她……

有啲胭脂扣十二少既感覺
有次放假 中午屋企冇人 去訓晏覺啦 訓訓下聽到有人開我房門 一開始我以爲係老媽子放翻啲衫入我房 但當我想轉身過去嘅時候先發覺轉唔到身 成個人醒哂 標冷汗 過多幾十秒聽到有把女人聲 講左句阿哥 我就訓翻 夜晚食飯問媽子有冇入過我房 佢話冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞