《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
拋磚先

細個住將軍澳, 個陣仲係新市鎮無乜人氣,
仲要勁潮濕又無陽光入屋
老母話初初搬入去啲電器成日自己著
到我4/5歲個陣終於第一次見鬼

有晚想入主人房睇電視
但走廊同房都熄哂燈黑忟忟
啲大人係廳又掛住打牌唔理我
唯有拖住細佬入房壯膽
行到房門口會見到塊梳妝鏡
塊鏡入面企住個青面+禿頭+無眼球既中年男人, 我地互望左一秒, 佢就對住我地笑
跟住我同細佬跑返出廳同大人講房入面有個青色拐子佬

好似舊post見過?
其實你地係咪真係無吹水 由細到大都未見過或者接近過依味野所以見到人講好難相信

Agree
話說中一 二嗰陣同班同學夜晚去香港仔水塘燒野食
(上面都幾猛 有一排好多人 自殺 吊頸)咁燒完野食走嘅時候 行翻出出口嗰陣 全部人已經聽到有人喺耳邊呼吸加叫救命 個個都已經 諗住可能有人玩野姐 點知掉轉一望有3個女人拖個小朋友 無腳浮浮下咁望住我地 嚇地即刻跑 諗住無事啦 點知 我屌 最驚嚇嘅事情先發生 咁上水塘係一條大斜路 無任何巴士/小巴上到去 因為單程路 我地全部人都見到有架3層巴士 無頭司機 嚇都鳩都縮埋

咩係三層巴士
其實你地係咪真係無吹水 由細到大都未見過或者接近過依味野所以見到人講好難相信

Agree

點解個個見到嘅鬼都係白衣紅衣,女人細路,得個頭半身懸空,恐怖憎擰係咪個個都見到有人樣㗎

我淨係小學嗰陣見過屋邨一棵矮樹上面有白影飄過,好似煙,但係由右至左,而且好肯定附近係一個人都冇幾秒之後消失,諗極都諗唔到有咩可能會有煙係突然憑空出現再三秒後消失唔知算唔算係

其實一直都好想見多啲睇下係咪真有其事
件事就發生係幾年前,我有同friend講過,勿相認。
咁個陣我就year1,咁我就住hall嘅,住尾房。sem1 final個期我就留係hall到温書,我同roommate就讀唔同系,佢就早我兩日考完返歸。考最尾一科前個晚,咁就温完書瞓覺喇,瞓落床冇幾耐就覺得勁焗,焗到間房好似真空咗咁,但明明就冬天,咁焗到瞓唔到我就焗住起身開風扇。之後我諗我瞓到一陣喇,就嘈醒咗,冇錯係嘈醒咗。你地可能會估班hall友係到嘈呀打麻雀呀唱歌咁喇,但係我住個間hall比較多international,所以都幾摺幾靜,同埋個隻嘈係好撚多人係到講嘢,個種多人嘅感覺就好似去咗花園街咁,又有人係到唱歌,又有人鳩叫乜乜乜放題有折咁,唯一唔同叫係我聽唔到講緊乜鬼嘢。我當時就不禁心中屌咗一聲,點知一屌完就即刻中Q晒啲畀鬼責症狀,我亦到不免俗咁掰大眼望,

手機出hi錯掣
屌那星,我一掰大眼,你老味成間房都係「人」,乜嘢年代都有,由地下逼到上天花板,仲有啲手手腳腳叉過嚟,係我眼前面揚下揚下咁。過多陣,我又郁得返,因為好嘈,我就就拎起枕邊嘅mp3播歌,塞Q住自己耳仔之後合埋眼扮乜都唔知。我聽唔到嘈就諗自己成功咗,播咗兩、三首歌到,就有把男人聲係我耳筒入到傳嚟話:「你聽到又睇到呀?阻到你對唔住呀!」
我又好on9咁掰大眼,我見到有個男人坐係地下到望住,仲同我say hi。之後我用張被笠住自己,係咁唸般若波羅蜜心經,但係就不斷有聲話:「一齊玩喇」「陪我~~」「冇用㗎」,到天光先瞓到。最後個科B-咗,之後仲病咗個幾兩個月。

如果係我 唔知有冇勇氣吊哂班仆街老母

其實如果應左佢佢會會點一直都有啲好奇
有年翻台灣玩,夜晚食完飯中意單車遊海邊,吹下風,平時同fd一齊去,嗰次單拖去,係海邊石粽上邊有聲,細佬仔笑聲,問我一唔一齊玩 !
呢次係我生平腳力最大嘅一次!真係黃金寶都睇唔到我車尾燈!

呢個時候實有巴打話有細佬係海邊有幾出奇?
但係呢d石粽為左防堤,早幾年已經堆到兩個人咁高,加上夜晚十一點幾

好采巴打無回頭直接走

我都有次快過黃金寶,台灣一個人環島,夜晚走西部海濱快速公路,燈到冇,只系聽到後面有好多狗吠聲追住我

系你老味
touchwood由細到大都無見過鬼
最奇怪經歷係以前做救生員會係機房休息
機房係地底停車場再入啲,無陽光會照到
入面好大但無乜燈,陰陰暗暗仲有啲濕
最入邊既角落,類似樓梯底既地方放左兩張床訓教
幾乎每次訓我都比鬼壓
個人清醒但郁唔到仲聽到好嘈好多人講野既聲
有次聽到'仲訓?唔洗做呀'
但大多數時間都聽唔到佢地講乜
不過都可能係太攰有幻覺姐
唔知算唔算係
細個成日係我耳邊喂或者吹我
但明明身邊一個人都冇

我都試過
次次屋企無哂人就有呢把聲

絲打住邊??
屋企有冇面向山/近廟??

我屋企近廟 望到添 有咩禁忌/注意

我同朋友都住過呢種屋
屋企人會好奇怪, 例:怕光、情緒化、脾氣暴燥/負面, 我同老豆就成日想死

但係我住旺區喎
呢個係老母講我知 個陣我重係老母個肚入面
以前屋企住係紅勘個邊d舊唐樓
有次我媽拖住幾歲既家姐諗住落街買野
點知佢一出左門口鎖閘個下
我家姐就無啦啦狂喊
我媽就問佢咩事 做咩突然喊
佢指住上層個樓梯轉角位話 媽咪 個度有個無眼耳口鼻既女人企係度 好恐怖
我媽一望 個度根本無人
之後佢嚇到腳都軟 一野抱起我家姐沖落街

btw我大個個陣我老母有帶過我去返個個區d唐樓去探返d師奶鄰居
棟唐樓樓梯位真係勁暗 就算中午12點出面d光都唔太照到入黎
樓入面d燈重要係好舊式個種燈膽 開完係得好似3310手機mon咁既光度 個環境真係幾恐怖
拋磚先

細個住將軍澳, 個陣仲係新市鎮無乜人氣,
仲要勁潮濕又無陽光入屋
老母話初初搬入去啲電器成日自己著
到我4/5歲個陣終於第一次見鬼

有晚想入主人房睇電視
但走廊同房都熄哂燈黑忟忟
啲大人係廳又掛住打牌唔理我
唯有拖住細佬入房壯膽
行到房門口會見到塊梳妝鏡
塊鏡入面企住個青面+禿頭+無眼球既中年男人, 我地互望左一秒, 佢就對住我地笑
跟住我同細佬跑返出廳同大人講房入面有個青色拐子佬

好似舊post見過?

巴打好記性
咁個陣我就year1,咁我就住hall嘅,住尾房。sem1 final個期我就留係hall到温書,我同roommate就讀唔同系,佢就早我兩日考完返歸。考最尾一科前個晚,咁就温完書瞓覺喇,瞓落床冇幾耐就覺得勁焗,焗到間房好似真空咗咁,但明明就冬天,咁焗到瞓唔到我就焗住起身開風扇。之後我諗我瞓到一陣喇,就嘈醒咗,冇錯係嘈醒咗。你地可能會估班hall友係到嘈呀打麻雀呀唱歌咁喇,但係我住個間hall比較多international,所以都幾摺幾靜,同埋個隻嘈係好撚多人係到講嘢,個種多人嘅感覺就好似去咗花園街咁,又有人係到唱歌,又有人鳩叫乜乜乜放題有折咁,唯一唔同叫係我聽唔到講緊乜鬼嘢。我當時就不禁心中屌咗一聲,點知一屌完就即刻中Q晒啲畀鬼責症狀,我亦到不免俗咁掰大眼望,

手機出hi錯掣
屌那星,我一掰大眼,你老味成間房都係「人」,乜嘢年代都有,由地下逼到上天花板,仲有啲手手腳腳叉過嚟,係我眼前面揚下揚下咁。過多陣,我又郁得返,因為好嘈,我就就拎起枕邊嘅mp3播歌,塞Q住自己耳仔之後合埋眼扮乜都唔知。我聽唔到嘈就諗自己成功咗,播咗兩、三首歌到,就有把男人聲係我耳筒入到傳嚟話:「你聽到又睇到呀?阻到你對唔住呀!」
我又好on9咁掰大眼,我見到有個男人坐係地下到望住,仲同我say hi。之後我用張被笠住自己,係咁唸般若波羅蜜心經,但係就不斷有聲話:「一齊玩喇」「陪我~~」「冇用㗎」,到天光先瞓到。最後個科B-咗,之後仲病咗個幾兩個月。

我會出房, 痴線邊訓到

手機出hi錯掣

我會出房, 痴線邊訓到

出房要經過佢地,俾我都唔敢

手機出hi錯掣

我會出房, 痴線邊訓到

可唔可以講下係邊間U

手機出hi錯掣

我會出房, 痴線邊訓到

可唔可以講下係邊間U

一講我啲舊同事一定會相認到,因為有幾個係同我同一間U ,我仲要講過好多次個撞鬼故,所以
只可以講我就讀中文嘅,間U係新界,個宿有山景睇。

手機出hi錯掣

我會出房, 痴線邊訓到

可唔可以講下係邊間U

一講我啲舊同事一定會相認到,因為有幾個係同我同一間U ,我仲要講過好多次個撞鬼故,所以
只可以講我就讀中文嘅,間U係新界,個宿有山景睇。

通常都係歷史猶久果間先多呢D
我家姐就無啦啦狂喊
佢指住上層個樓梯轉角位話 媽咪 個度有個無眼耳口鼻既女人企係度 好恐怖
我媽一望 個度根本無人

btw我大個個陣我老母有帶過我去返個個區d唐樓去探返d師奶鄰居
樓入面d燈重要係好舊式個種燈膽 開完係得好似3310手機mon咁既光度 個環境真係幾恐怖

我諗起我早幾年做私補,有個女仔係住唐樓。個女仔個老母好爛賭,我每次上2個鐘,個老母一開門畀我就狗衝去樓下打牌,叫我落堂先call佢。上咗大半年,個老母知我個日下晝得閒就索性包我半日同佢湊女,佢就賭飽佢。咁都成6、7年前,個陣啲小學雞邊到有咁多功課吖,同佢做完功課温埋默書就同佢玩。個陣就好似係依家咁嘅時候,濕濕熱熱,咁我就打開門通風,個女仔就彈琴,我就温書。我同個女仔都幾friend,咁我就同佢吹水。

女仔
媽媽成日留你一個係到㗎?
係呀,之前姐姐你未嚟媽咪都係由我一個係屋企嘅。
咁你一個咪好悶囉?
唔悶㗎,婆婆會同我講神話故事(指下張木梳化),仲有有個姨姨教我彈琴,不過你係到姨姨唔出嚟之嘛。係喇,姐姐,你下次教埋XX(人名唔記得咗)做功課吖,佢考試唔合格畀媽咪趕出走廊呀。

屌佢老味我乜西都見唔到,我有諗過係條𡃁妹水鳩我,但係一個2年級嘅小學雞又冇可能作到咁仔細,仲要個女仔彈開嘅歌係好王家衛電影插曲feel,正常冇人教琴教個啲。之後我每次去上堂我都驚到仆街,成日覺得有人摸我面呀頭髮咁,個女仔又成日偷笑,最後捱埋嗰個學期就冇做
我家姐就無啦啦狂喊
我媽一望 個度根本無人

我諗起我早幾年做私補,有個女仔係住唐樓。個女仔個老母好爛賭,我每次上2個鐘,個老母一開門畀我就狗衝去樓下打牌,叫我落堂先call佢。上咗大半年,個老母知我個日下晝得閒就索性包我半日同佢湊女,佢就賭飽佢。咁都成6、7年前,個陣啲小學雞邊到有咁多功課吖,同佢做完功課温埋默書就同佢玩。個陣就好似係依家咁嘅時候,濕濕熱熱,咁我就打開門通風,個女仔就彈琴,我就温書。我同個女仔都幾friend,咁我就同佢吹水。

女仔
媽媽成日留你一個係到㗎?
係呀,之前姐姐你未嚟媽咪都係由我一個係屋企嘅。
咁你一個咪好悶囉?
唔悶㗎,婆婆會同我講神話故事(指下張木梳化),仲有有個姨姨教我彈琴,不過你係到姨姨唔出嚟之嘛。係喇,姐姐,你下次教埋XX(人名唔記得咗)做功課吖,佢考試唔合格畀媽咪趕出走廊呀。

屌佢老味我乜西都見唔到,我有諗過係條𡃁妹水鳩我,但係一個2年級嘅小學雞又冇可能作到咁仔細,仲要個女仔彈開嘅歌係好王家衛電影插曲feel,正常冇人教琴教個啲。之後我每次去上堂我都驚到仆街,成日覺得有人摸我面呀頭髮咁,個女仔又成日偷笑,最後捱埋嗰個學期就冇做

其實幾溫馨,有"人"免費教你彈琴同講故仔你聽
有晚將個fd係泰國帶返黎嘅捕夢網掛起左
果晚訓訓下突然聽到有個女人尖叫
慢慢醒左發現尖叫緊嘅係自己
個人不受控制 望住個捕夢網咁叫
個口大到就黎裂開咁
仲要極高音 我本人根本去唔到咁高音
個口大到就黎裂開咁

好心寒

其實幾溫馨,有"人"免費教你彈琴同講故仔你聽

中同有個都類似
佢話4歲前都係深圳住,
間屋無窗係地牢黎,
佢話成家都會見到有個白衣女鬼耐唔耐出現, 不過唔嚇人又唔搞佢地就由佢。
有晚同學個父母有急事要出一出門,
淨返佢一個係屋企, 佢就好驚係咁喊,
個女鬼就出現, 仲開電視俾佢睇
又推波波逗佢玩
個口大到就黎裂開咁

好心寒

之後用手扯爛自己下巴
個口大到就黎裂開咁

好心寒

之後用手扯爛自己下巴

有一排係咁比鬼責
初頭每次都會係夢入面
見到個幾何圖形既人險
口UpUp唔知同我講乜鳩
之後停左一排又開始返
但今次係轉左個白衣女人係遠處望住我
前排又有
係床頭見到有個黑影望住我 之後就飛走左
次次鬼壓床D意識都好清晰 好清醒
所以每段我都記得好清楚
以前ive有個同學仔既經歷
佢話舊屋每到傍晚6點半
有個白袍長髮既女仔會準時出現係門口
然後慢慢飄入佢家姐間房就消失
不過成家慣左唔太驚

慣左 想像到個情景大家做緊自己野無理隻鬼飄入屋

唔信咪當故睇

以前果個血觀音又真係幾恐怖

哇屌 血觀音真係睇字有畫面好撚恐怖

呢個真係睇完望住自己屋企個觀音都有啲驚
我記得之前啲巴打分享係lift入面有個女人頭吊咗落

好撚恐怖!

我都記得 果個真係上咁耐高連登聽過其中一個最恐怖既鬼故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞