《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
劉明
1.試過日光日白閂左房門訓緊教,有人好大力拍我房 好記得拍左3下 大聲到我成個紮醒 但系個廳無人
2.系廁所有白煙系眼角飄過
3.試過幾次靈魂出竅 個身不斷向上升,望到自己訓緊教

其實我都唔g而d係咪叫撞鬼 有無人可以教下我

屌你老母打返好啲中文字就冇鬼搞你啦柒頭
係大陸酒店玩night painting 影左個鬼頭出黎
好似外星人咁 del左張相
朋友既故事

朋友有2個女,事發時大概係K1, K3; 兩個都好精靈。
一日,K3個大女一個人在房時,突然大喊,
佢媽咪就衝入房,睇下個女咩事。

個女好驚咁話間房有「鬼鬼」
佢媽咪一邊在張床坐低,一邊安撫個女,又問:邊度有鬼鬼呀?
個女喊住話:「咪係你隔籬囉」

個阿媽嚇到即抱個女出廳。無幾耐成家搬走
但個細女就咩都無見過

之前我去過佢地屋企,大屋苑,一層8伙,
條走廊A室門口掛十字架,B室門口掛八卦鏡。
早排同朋友去旅行,我地去泰國喇。咁有晚我地去食街邊檔,食到中途我個friend SB就急屎,佢就急急腳咁狗衝返酒店屙。我地就繼續食咗陣,冇幾耐輪到個肥婆肚痛急屎,痛到佢行都行唔到,咁唯有我地全世界抬佢去屙屎喇 我地4條死窮撚淨係book咗一間房,咁我地就驚SB阻住肥婆屙屎,就抬肥婆去酒店大堂個廁所屙。肥婆屙完屎,我地上到去係lift口見到SB夾實個屎忽係到等lift。問佢咩事佢又唔講,夾住個蘿友大嗌話要去樓下屙屎,仲要TK陪佢。肥婆驚佢畀人

佢屙完屎返嚟畀我地chok兩chok就
7樓巴
早排同朋友去旅行,我地去泰國喇。咁有晚我地去食街邊檔,食到中途我個friend SB就急屎,佢就急急腳咁狗衝返酒店屙。我地就繼續食咗陣,冇幾耐輪到個肥婆肚痛急屎,痛到佢行都行唔到,咁唯有我地全世界抬佢去屙屎喇 我地4條死窮撚淨係book咗一間房,咁我地就驚SB阻住肥婆屙屎,就抬肥婆去酒店大堂個廁所屙。肥婆屙完屎,我地上到去係lift口見到SB夾實個屎忽係到等lift。問佢咩事佢又唔講,夾住個蘿友大嗌話要去樓下屙屎,仲要TK陪佢。肥婆驚佢畀人

佢屙完屎返嚟畀我地chok兩chok就

㩒錯掣

講發生咩事,佢話上到去,行幾步就見到有個光頭嘅𡃁仔坐係走廊嘅第一間房門口。佢因為急住要開大,所以繼續行,行兩步又見到有光頭嘅𡃁仔。佢繼續唔理,一直去到我地房門口,佢又見到個光頭𡃁仔瞓係我地房門口。個下佢冇諗過條𡃁仔唔係人,咁就用佢生硬嘅泰文叫佢行開喇,點知條𡃁仔唔理佢,急屎大晒,佢就打算跨過條𡃁仔入房,點知佢唔小心踩到佢,但係隻腳係穿過咗條𡃁仔。佢即係底已淆,夾實個蘿友跑走,就係lift口見到我地。

吹下水、鋤下D,大家都攰就瞓喇,瞓瞓下聽到有人㩒鐘,我就好眼瞓冇理,之後都繼續有門鐘聲,過咗一陣就好似冇。我瞓瞓下,feel到床勁郁咗幾秒,我諗肥婆翻身啫,之後又轉身一嘢將隻腳搭落肥婆到,屌冇肉嘅。即刻嚇到醒咗 我就伸手摸下隔離個頭,我發現係冇頭髮,即刻聯想落SB講嘅光頭𡃁仔到 我轉身去開床頭燈又乜都見唔到。之後SB同TK都話發夢夢到有條光頭𡃁仔坐係我瞓個張床上面,講咗一堆泰文,SB就話大意係佢唔係壞人之類。
係咪有tg group
我都分享下,呢個係人生暫時唯一一次懷疑撞鬼嘅經歷

當年畢業後約返啲同學出黎吹水食飯,約左嚮葵芳食,最後吹完水近12點先埋單走人

去到地鐵站已經得返尾班車(往中環方向),尾班車要等10分鐘左右,咁就企嚮月台周圍望下(果陣未裝幕門)

向右邊一睇,發現往荃灣方向嘅隧道入面有人形光影,點解為之人形光影?上半明顯有輪廓,亦見到佢去到背脊嘅髮尾(佢側身向我),全身白色,但就係點都睇唔到容貌

呢個時候對面列車已經駛到埋站,當時年紀仲細,嚇到唔識俾反應,列車埋站後就開動,向住個光影衝過去,列車駛走後,個光影就唔見左

我有質疑自己係咪眼花,抑或只係訊號燈,但如果係訊號燈又冇理由洞入面仍然咁黑,剩係得個影發光

而家我逢親嚮果度搭車都會不其然望下入面個隧道,但始終再冇一次見到光影,所以我都覺得果晚自己真係見到啲野
我一直都覺得公司有,但係我覺得係善意
有時做漏野,或者有D野我唔返睇,就仆硬街架喇,我會忽然心血來潮好想搵返嗰張單出黎睇,已經試過好多次,只係公事上,喺公司先會咁
有諗過會唔會係老細爸爸,佢喺我入呢間公司前幾年走左,個個同事都話佢好好,人又好記性又好,可能見我柒咗提下我
試過一次忽然間右邊膊頭有少少發麻,又未去到痺個種感覺,心裡面講:唔好搭咁耐,我會驚架
之後就無左,好似真係有人搭我膊頭咁,但係感覺唔寒
touchwood由細到大都無見過鬼
最奇怪經歷係以前做救生員會係機房休息
機房係地底停車場再入啲,無陽光會照到
入面好大但無乜燈,陰陰暗暗仲有啲濕
最入邊既角落,類似樓梯底既地方放左兩張床訓教
幾乎每次訓我都比鬼壓
個人清醒但郁唔到仲聽到好嘈好多人講野既聲
有次聽到'仲訓?唔洗做呀'
但大多數時間都聽唔到佢地講乜
不過都可能係太攰有幻覺姐

邊個池
lm慢慢追
又推返上黎
我表哥做地盤嘅,細個有段時間佢係我地屋企附近個頭做嘢,日日收工都去我地屋企食飯。表哥份人幾好仔,所以條友一收工就直仆去我地屋企,有次佢太早冇門釘,於是佢係下邨興記對出棵榕樹下底到鳩坐等我地。

個晚佢勁開心咁show咗一條手鏈畀我地睇,我冇記錯係一條黑繩串住粒玉珠。娘親後生係大陸啲玉石廠做lab,所以佢識讓地玉,佢就話表哥條手鏈粒玉係正嘢。表哥就話佢會行運,因為佢不過係樹下底坐,坐坐下上面就跌條鏈落佢個頭到,仲要係正嘢。

佢執咗條鏈之後就一直戴住佢,佢真係變到超好運,中咗幾皮嘢六合彩,仲避開咗地盤啲意外。不過佢越好運身體就越差,初頭就傷風感冒,後來就頭暈身㷫,成個人瘦晒,娘親覺得條鏈有古怪,但係表哥佢一於少理。有日佢食食下飯突然間全身抽筋,伸晒脷反晒眼,差在未嘔白泡啫,嚇到我地嗱嗱聲call白車,送去醫院醫生又查唔到佢咩事。之後佢除咗成日抽筋之外,仲會腳痛,佢成日都話左腳要好大力先可以遞高。因為有怪病,佢冇計決定停工。

個個都話佢執個粒玉有問題,娘親就叫佢將粒玉擺返去同一個位,等有緣人接收。不過佢dum咗幾次都failed 次次都係返佢啲衫袋褲袋出現。最後佢點將條鏈甩手我真係唔知,我淨係記後娘親話佢隻左腳有問題係因為有幾個「小朋友」抱住佢隻腳,可能係佢執鏈嘅時候惹返嚟都唔定。
推翻生個台先
七樓巴啲故好正lm支持多啲真人真事
喺錄音室入面
明明應該得十二個人
但數來數去都係有十三個人
有一日搭巴士 途經白屋講白屋既故事 去到嘉利大廈前址又講果到既事
最後入戲院睇戲時耳水不平衡到痴左線 足足兩個星期瘋狂天旋地轉 得閒就嘔
用左幾千蚊睇醫生都冇好到 日日訓訓到第三星期先好
下邨拆咗我地全家搬咗去啲舊樓住,舊到冇lift個啲,同區不過又已經拆咗。

我地住個單位坐向唔好,好陰森,所以住落都幾多古怪嘢。好記得搬上去冇耐,我同家姐嗌交鬥氣,我就決定做廳長,哥哥唔想我瞓廳,就勁好人咁讓佢間房畀我。哥哥間房係廁所隔離,又暗又濕,個窗仲要對正啲去水管。我都唔記得個陣我趴起張床到玩煮你老母定瑪利奧賽車,總之就打緊機。當時我就靜雞雞咁用哥哥套靚hifi播緊CD,打打下機發覺冇聲 ,我勁淆底會壞,即刻狗衝落床睇下佢有冇事。

好喇原來佢自己停咗 ,我就諗住返上床打機,一轉身就發現幾個唔係我地年代嘅npc ,佢地神態自若咁做自己嘢 我記得有個女人係到梳頭,有兩個細路係到摺元寶定唔知黐火柴盒。之後個晚都見到佢地,不過佢地冇搞我。最驚恐係我有晚上網打完麻雀之後瞓喇,半夜我起身飲水,飲完返入房見到有枱麻雀加個肥師奶坐係到對住我笑同揮手,之後仲開聲話:「兩個人都可以開枱㗎 嚇到我即刻同家姐和好如初返去同佢一齊瞓

但係哥哥就話佢見都冇見過,係hifi成日自己閂,不過又可能係潮濕得濟機件故障。但係我自己見過個肥師奶之後都冇入佢房瞓喇
啱啱放完榜,等我講下啲hall嘅鬼故。

朋友講嘅

我個朋友讀LingU,佢就住北宿。有晚佢係市區玩到好夜,佢本來想返屋企,但佢又驚起唔身上早堂,所以最尾都係返hall。入北宿得一條路,個條嶺南啲人俗稱佢做陰司路,條路去到某個位就會勁凍,唔理春夏秋冬。佢個晚單機行條陰司路,咁條陰司路係要落斜再上斜嘅,不過佢唔長,加快腳步就一、兩分鐘乜都行完。不過佢話條斜就好似落極都唔完咁,行極都仲未到hall,好彩條路都叫做幾燈火通明,所以佢都唔太淆。不過好死唔死佢望咗去山邊,一眼就望到山墳,嚇到佢彈起。最尾又唔知點樣條路變返正常,佢行到返去。

有個ust嘅,不過我覺得好流同好行。類似係話夜晚見到有人係咁跳蘑菇
唔好俾佢停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞