《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
岩岩新鮮奶完野
多左兩包野要長期跟身

好似無咩料
今晚收早,一於打多幾個先

牛下鬼故
我細個就住牛頭角下邨嘅,牛下都幾出名猛鬼,我就未夠30歲兼且係住8至14座個邊,所以乜嘢灶底藏屍、聖鮑斯高嘅學生哥之類嘅經典鬼故我係未經歷過。
因為同呀哥家姐年紀差7、8年,所以佢地唔會同我玩,媽咪亦都唔準我落公園玩,我只好日日毒自在家中。我屋企到98年先有裝冷氣,98以前夏天係打開大門通風,我就最鍾意onon99咁坐係鐵閘隔離。當時我仲讀緊幼稚園,成日有個13、14咁嘅童軍哥哥隔住個鐵閘同我玩,佢成日撩我出去玩,我次次都答佢媽媽唔畀。
過咗幾年,我小一,媽咪終於解除禁令,準我過去隔離9座同我由細玩到大嘅friend悠悠玩。自從我可以過去同悠悠玩之後我就唔記得咗童軍哥哥,有一日,我同悠悠係後樓梯對出嘅空地玩嘅時候我見返童軍哥哥,之後我地3個成日一齊玩。
一年容易又暑假,我同悠悠自自然然又係一日到黑去玩,個日我地係前樓梯對出大堂跳繩又見到童軍哥哥,佢同我地講咗好多嘢,不過我完全0印象。我淨係記得個日落雨,天勁黑,童軍哥哥無喇喇飄起咗,就好似吊住係天花板咁,佢塊面變到勁白,條脷伸到勁長。悠悠第一時間嚇到喊出嚟,我冇喊,不過我嚇到傻西咁啫。我feel到自己升起咗,悠悠係咁喊住叫:「呀七、呀七⋯⋯」又係咁掹住我。童軍哥哥突然大嗌:「算喇!我唔投胎喇!呀七、悠悠你地唔好學哥哥呀!」之後我就啪一聲撻返落地下。
如果有巴絲住過又或者去過牛下就會知佢唔係層層有lift,我同悠悠見到童軍哥哥變身個層係冇lift㗎,但係係我撻落地下之後lift門竟然開咗,有個呀叔出咗嚟,帶走咗童軍哥哥,童軍哥哥笑住話好嘢仲同我地講拜拜。我大個諗返起就估個呀叔係帶佢去投胎,始終童軍哥哥都唔係壞人。
童軍哥哥唔見咗之後我同悠悠發現自己入咗一個我地未去過嘅空置單位,我坐咗係騎樓嘅地下,悠悠企係我隔離,地下有條我地跳繩嘅繩,不過斷咗。我地驚到係咁喊,有街坊經過見到帶咗我地返屋企。
大過少少同啲老街坊八過下得知我同悠悠入去個單位係凶宅,之前有個中學生因為父母離婚定唔知點,着住童軍服用童軍繩係廁所上吊自殺⋯⋯

謝公嘅故仔我陣間再打
希望樓主唔好介意我好似騎劫咗咁
今晚收早,一於打多幾個先

牛下鬼故
我細個就住牛頭角下邨嘅,牛下都幾出名猛鬼,我就未夠30歲兼且係住8至14座個邊,所以乜嘢灶底藏屍、聖鮑斯高嘅學生哥之類嘅經典鬼故我係未經歷過。
因為同呀哥家姐年紀差7、8年,所以佢地唔會同我玩,媽咪亦都唔準我落公園玩,我只好日日毒自在家中。我屋企到98年先有裝冷氣,98以前夏天係打開大門通風,我就最鍾意onon99咁坐係鐵閘隔離。當時我仲讀緊幼稚園,成日有個13、14咁嘅童軍哥哥隔住個鐵閘同我玩,佢成日撩我出去玩,我次次都答佢媽媽唔畀。
過咗幾年,我小一,媽咪終於解除禁令,準我過去隔離9座同我由細玩到大嘅friend悠悠玩。自從我可以過去同悠悠玩之後我就唔記得咗童軍哥哥,有一日,我同悠悠係後樓梯對出嘅空地玩嘅時候我見返童軍哥哥,之後我地3個成日一齊玩。
一年容易又暑假,我同悠悠自自然然又係一日到黑去玩,個日我地係前樓梯對出大堂跳繩又見到童軍哥哥,佢同我地講咗好多嘢,不過我完全0印象。我淨係記得個日落雨,天勁黑,童軍哥哥無喇喇飄起咗,就好似吊住係天花板咁,佢塊面變到勁白,條脷伸到勁長。悠悠第一時間嚇到喊出嚟,我冇喊,不過我嚇到傻西咁啫。我feel到自己升起咗,悠悠係咁喊住叫:「呀七、呀七⋯⋯」又係咁掹住我。童軍哥哥突然大嗌:「算喇!我唔投胎喇!呀七、悠悠你地唔好學哥哥呀!」之後我就啪一聲撻返落地下。
如果有巴絲住過又或者去過牛下就會知佢唔係層層有lift,我同悠悠見到童軍哥哥變身個層係冇lift㗎,但係係我撻落地下之後lift門竟然開咗,有個呀叔出咗嚟,帶走咗童軍哥哥,童軍哥哥笑住話好嘢仲同我地講拜拜。我大個諗返起就估個呀叔係帶佢去投胎,始終童軍哥哥都唔係壞人。
童軍哥哥唔見咗之後我同悠悠發現自己入咗一個我地未去過嘅空置單位,我坐咗係騎樓嘅地下,悠悠企係我隔離,地下有條我地跳繩嘅繩,不過斷咗。我地驚到係咁喊,有街坊經過見到帶咗我地返屋企。
大過少少同啲老街坊八過下得知我同悠悠入去個單位係凶宅,之前有個中學生因為父母離婚定唔知點,着住童軍服用童軍繩係廁所上吊自殺⋯⋯

謝公嘅故仔我陣間再打
希望樓主唔好介意我好似騎劫咗咁

啱啱明明瞓著咗 唔知係咪hi錯制 quote咗個po..
阿七點解可以咁多故仔
七樓返黎打故呀
返黎啦阿七
好正
仲有無
More
我都等緊
點解係呢個撞鬼post特別有「人氣」?
收完鋪返到屋企入嚟推一推,兼順便分享下先
我雖然做得廿幾年人,但係因為性格問題(on 9、唔識死 ),由細到大都成Q日撞鬼,咁撞鬼都有分驚嚇、温情、感動、搞笑嘅。
分享個幾warm嘅先。相信唔少人細個都會返鄉下玩,咁我升小學前個暑假我媽媽就帶咗我返佢外家探公公同舅父。一去到我就即刻畀呀公隻黑狗仔吸引咗,我明明未見過隻狗,佢都同我搖晒尾,勁友善。我就又摸又抱佢,我呀媽就同呀公敍舊,佢兩位就叮囑我去邊玩都得,就係唔可以去屋嘅後山,咁我哦完就算。咁我估就過咗幾日,個排每日黃昏呀媽都會入屋幫手煮飯,就由我同MayMay(我同隻狗改嘅名)係地堂玩。有日就唔知拜神定點,劏雞殺鴨,勁熱鬧,MayMay都唔理我,入去廚房睇有冇人喂佢食嘢,我就一丁友係地堂玩gameboy。我就係地堂到見到個呀伯,我就記得我呀媽教我要有禮貌,咁我就叫佢喇。

呀伯
呀伯
你係乜人
我係顯叔個孫,九姑娘個女
九妹個女咁大喇 咁你冇應該叫我呀伯喎,叫我⋯⋯我都冇識叫喎 我係你呀奶(老母嘅鄉下話)嘅謝公(外公咁解),你都係喊我謝公喇
謝公
之後個呀伯就走咗,個晚我地就她似係地堂到傾計食生果喇,咁我眼瞓就返去瞓。鄉下就有分新舊兩間屋,我就瞓舊仙遊咗嘅呀婆間房,佢間房係二樓,咁我就要行入廚房先有樓梯上去。一入到屋,就有個着紅色繡花衫嘅女人抱住個BB。我係冇驚過個女人㗎,因為我覺得佢好喜慶,紅色又正派喎。

女人
細妹
你係乜人
我係你舅母呀
吓我舅母係出面喎
你唔止一個舅母㗎,係你呀奶喊我帶你去睡㗎
我瞓喇
唔好瞓住喇,一場來到,舅母帶你上山去摘山棯
之後我就onon99咁跟佢係後門上咗後山,諗返我真係勁低能,個女人講兩句我就信佢係我舅母。
行到上山勁黑,咁我就勁淆西,我喊住要返歸,但係個舅母上咗山之後勁閪,仲冇打算畀我落山。我就係後山到一路喊一路鳩跑,跑跑下就見到個朝個呀伯,唔理三七廿一即刻大嗌謝公救我
唔洗劣佢喎,我喊狗仔帶你返屋企
個舅母追到埋嚟,佢個樣勁兇狠,講咩我一條命都唔夠填。謝公就冇理佢,吹咗下口哨,之後同個舅母講話:「人老精,鬼老靈,我做人又老過你,做鬼又老過你,我唔驚你。你郁親我粒蚤一條頭髮毛我都收你皮!你做人做鬼都咁賤,係咪想永不超生(之類喇,唔太記得,仲要鄉下話十個字明得七、八隻字)」
我就覺得謝公係又型又可靠,因為佢真係好高大又冇寒背,當時我拖實佢隻手匿埋係佢後面,個舅母一行埋嚟,佢就好似做戲咁一嘢轟開佢。
轟走咗舅母之後,MayMay都狗衝過嚟,謝公就拖住我慢慢咁行落山,MayMay就行頭,差唔多到嘅時候謝公就話佢要返上山,叫我跟MayMay返去。我行到入屋就冇意識,醒返之後呀媽話我半夜發燒,係咁喊,於是她即於拜祖先,到差唔多天光我就退燒冇再喊喇。我仲她記得我同佢死拗我上咗山,仲見到紅衫舅母,佢就話我夜晚係地堂吹風冷親發燒,係佢抱我入屋。

我同謝公仲有啲故事,有巴絲打有興趣我再打,食飯先

摘山稔 我都摘過
謝公呢下有聲 你客家人?
推一推返上水
順便召喚七樓巴
以前讀中學個陣,學校門口隔離有兩條後巷,一條向住太子方向,一條向住九龍塘方向,仲記得有日留係學校同啲frd係到打波,打到七點左右就走,跟住同班frd行向住九龍塘方向既巷仔去搭地鐵番屋企。個陣因爲夜,天已經全黑,所以我同埋兩個frd一一齊行依條後巷快啲到地鐡站搭地鐵番屋企。個陣同frd初頭行條巷仔個陣冇乜野,而我係同其中一個frd係並排行,另一個frd就行係我地後面,個陣時on9咁大家互嚇大家,係度扮驚話後面好似有野,但係行咗冇幾耐,冇端端前面開始有少少霧,咁我地無為意繼續行,行到有霧個個位置時,諗住同後面個frd講覺唔覺好大霧,但望向後面個陣唔見有人,之後我同我隔離個frd講呀邊個去咗邊。之後,佢話啱啱唔係係我地後面架咩,跟著,我地好大聲叫佢個名好幾次,但係都冇人認我地,之後,我同個frd淆底跑出依條後巷,而個陣我地既位置離出口唔遠,估計跑30秒已經出到去,但係我地跑咗差唔多成分半鐘先出到去,但係本身行係我地後面個frd已經係出口等我地,事後,問番佢,佢話個陣行到有霧個個位置個陣,太黑同埋有霧,佢以為我地係佢前面,但行過個個位置之後,佢見唔到我地,以為我地玩野嚇佢,所以佢急急腳走咗出去,諗住等我地行出黎嚇返我地,點知佢等咗我地差唔多五分鐘先出到黎
仲有冇?

七樓巴呢
hi
求其交下貨先
初戀詭事

很多巴打和絲打都覺得我是she she,實不然,我的伴侶一直都是男的。

我的初戀是二十一歲的事,男朋友大我十年,他是那種「老子甚麼鬼也不怕」的人。他的英文名很普遍,當年在彌敦道前大叫他,隨時有幾十人回過頭來看我,現在姑且叫他新一代的公廁名──Jayden吧。

大學的時候,我在一家公司當倉務文員,Jayden是倉務部經理。那家公司很奇怪,星期一至日都需要人工作,作為學生,週末的更都是由我承包。因為需要有經理級的人管事,副經理週末要陪妻兒,故基本上我上班都會見到Jayden。週末倉務部的工作是維持運作,以及在下一個工作週開始前處理本工作週未完成的「手尾」,所以週末通常只有三個人上班。Jayden是隊長,我是常設隊友,再加上一個輪更的冒險者。

我工作的倉是長方形的,前方靠近出入口的位置是我們工作的地方,中至後段是貨架,最末端是存放出入貨單和文件。平常工作我都不過在前方打單、接電話、搬搬貨、跟Jayden閒聊,從來沒有去過放單的倉尾。由倉頭和倉尾有差不多四、五百尺。我們公司習慣將出入貨單的硬本存放在倉尾,財政年度終結便會銷毀,銷毀的方法嘛便是同事們用碎紙機碎掉它們(當年用的碎紙機還是手搞的)。

有一次公司有貨延期,星期六上午才收貨,我在搬貨的時候弄傷手,Jayden看到輕聲再我耳邊連呼肉赤、心痛(當時仍未拍拖),我仍執意工作,他遂命令我到倉尾碎掉出入貨單。我未去過倉尾,倉尾沒有日照,陰森森的,還有一種怪味。我坐在貨架上,抱着碎紙機碎單。

我們的工作時間是十一至七,貨搬好了後,冒險者便提早收工,Jayden無事可幹也走來倉尾陪我,不過他沒有動手,只是靜靜看着我工作。眼見氣氛有點尷尬,我跟他有一搭沒一搭的說話。聊着聊着,我聽到有人哼歌,我聽不太清楚,用疑惑的眼神望向他,他又看着我,看着看着我倆不禁會心一笑。他突然伸手捉住我的傷手,我一緊張便弄翻了碎紙機,紙屑散一地都是。倉尾沒有窗,也沒有抽氣扇,紙屑掉地後應該是不會動的,不過紙屑給捲起,形成一個三、四吋高的小龍捲。

我看着Jayden,他輕笑我「生人唔生膽」,我俯身將紙屑撿進垃圾袋,聽到有人耳語:「仲唔收工?」我站起來,很俗套的給好朋友絆倒,快要仆街時,整個人給Jayden從後抱住。「做咩咁唔小心?又聽到啲咩天黑好收工嘅老土嘢?」他笑着說,手依舊沒鬆開,自那次起我倆的關係變得曖昧,最後更一起了。

後來我聽其他同事說,倉尾的確有點問題,只差Jayden沒在那裏撞過鬼。貨倉位處老舊的工廠大廈,有兩個同事會在倉內上香奉地主,不過地主的牌早已破掉,地主可能已經走了,又有香火,倉尾又沒有日照,自不然會多朋友聚集。我覺得它們也不錯,不知是有意或是無意,它們總在無人的時候助攻我和Jayden。
終於等到啦
最期待的畫面
笑到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞