《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
承接番上次台南單嘢,嗰晚嘅事我冇同其他人講,因為冇証據又唔係好大獲,更何況我自己又唔信有呢尾嘢,所以我都係不了了之。而我地係第二日就起程去台北,咁又要搞一次入住手續,櫃台小姐就分左兩間房比我地,順便叫我地留低電話號碼方便聯絡,我拿拿林留低我自己嘅電話號碼就狗衝上去,因為啲行李好鬼重。

好啦,搭lift上到去嗰層,先發現兩間房唔係連住,而係頭房同尾房。咁我地有三條友(計埋我)唔驚呢樣嘢就自告奮勇住尾房,有聽聞過尾房係猛過頭房但唔知係咪真 比較驚嘅其餘三人就焗住訓頭房。係我地行過去嗰時地板因為舊,點細力行都會發出聲音,跟住見到頭房好誠心咁「打招呼」 但我地就連招呼都唔打直接入去,係嗰晚就即刻出曬事

我好L記得係半夜三點半,我地三個人都訓死晒,跟住床與床中間嗰部酒店電話不停響,響左好耐,響到我都嘈醒埋,我就頂唔順拎起個電話嚟聽。

一聽,係一把女聲,講普通話,冇高低音,冇感情,你一聽就覺得心會寒嘅聲音。內容大致上係問我要唔要性服務一晚三百台幣。我聽完就答佢「不要」,跟住佢冇理我繼續問同一句嘢,我果下以為對方未聽清楚我講咩,我再答佢「不要」,佢就想問第三次我就一野cut佢線,心諗邊個半夜三更玩電話。

Cut佢唔夠一分鐘,電話又再響,我一聽又係佢把聲,問同樣嘅問題,我再cut佢線。之後仲繼續打黎,結果我個fd都比佢嘈醒埋,問我咩事咁嘈。

我就直接同佢講,「喂我好似撞左野,不如你聽下電話」。佢半信半疑就拎起電話嚟聽,冇發出任何聲音,聽完就cut佢線。我跟住問佢係咪問你要唔要性服務,佢同我講「唔係喎,條女問我要唔要3p,一晚三百台幣」。聽完心都寒撚埋,條女一直問我性服務,一轉第二個人就變左3p?仲有我fd冇出過聲,對方點知係第二個人聽電話?

聽到呢度,心諗都係玩電話姐,我地索性cut完線再掛起個電話,咁咪一了百了冇得打過黎。點知我地以為可以訓覺嘅時候,冇啦啦有嘢敲我地房門,我同個fd即刻面都清晒,唔敢出任何一粒聲,結果敲左一陣就冇再敲。

我心諗安全度過第二波攻勢,應該冇事啦掛。點知呢個時候我地三部手提電話全部同一時間響,無來電顯示,一聽又係果條女把聲。我個fd頂佢唔順即刻熄手機,我就較靜音由佢打過嚟,因為我真係好L眼訓想訓覺。直到我起身check來電紀錄,「佢」打左八十幾次過黎,而最後嘅來電係朝早六點正。

到我地想出房門同櫃台講呢件事嗰陣,發現我地房門嘅門柄向內扭(唔識點形容 Sor9),簡單嚟講姐係有人想開門,嗰門柄先會咁,如果你鬆手唔開門就會變番打橫,但係門柄係hold死左向內扭嘅角度。我地好冷靜咁測試呢個門柄,如果要將門柄保持呢個角度,就要好L大力同埋會好大聲,但係我地嗰晚除左敲門聲之外其他咩都聽唔到

自從呢次之後,我信有呢尾嘢了
岩岩夜晚9點出街食完飯,行返屋企睇緊呢個post,已經驚緊

我住17樓,搭lift 上樓果陣有2個住客一齊,一個7樓 一個10樓,所以我100%肯定最尾係得17字著燈。

之後16樓開左門,我冇為意出左去,之後發現係16樓就即時跑入lift , 見到17, 15, 14, 13, 12 全部著燈……

其實早一兩日,中午時間已經試過冇為意係16樓出左lift , 搞到我要行樓梯。

求一個科學解釋
好多人都好怕撞鬼,但係做sales個行就會想有啲朋友仔嚟入下鋪頭,以前啲前輩教落話佢地可以帶旺生意。

好多年前(黎明仲同緊和記拍廣告),咁我仲好細個,個陣係電訊公司做part time。有日紅日返工,鋪頭冧數,由朝早到下晝,淨係收電話費同入儲值卡,所有sales同事都話好黑仔。當時個店長就拎咗幾毫子出嚟,好型咁企係門口一嘢片出去條街到。冇幾耐齊齊爆數,不過間鋪就變到勁陰勁寒,但係冷氣都冇較大到 到宜家我冧數都會拋幾毫子出條街到,幾靈下

幾年前我返去電訊公司做,個間鋪個店長好信邪,擺到成間鋪都係古靈精怪嘢,仲特登係個倉嘅最深處用紙箱、舊POP砌咗間房出嚟,講到明唔畀我地入。個間鋪就算係日頭加開晒所有燈都唔光,幽幽暗暗咁,坐係counter度仲會坐到好撚眼瞓 個間鋪得我一個女人,店長又發揮佢嘅砌嘢天份砌咗間更衣室畀我,但係我明明閂埋倉門加入埋更衣室都覺得有人睥住我。有次我除衫除甩埋護身嘅玉,我踎低執,點知未掂到舊玉就見到有個細路踎係地下望住我。我向上睄,見到有個高到上天花板嘅男人,我嗱嗱聲執起舊玉換衫出去。

店長

個倉好污糟呀
班仆街仔食飯唔抹枱呀?
唔係呢隻污糟
細路仔唔好咁多嘢
好細個果時住唐樓
果時有拉閘果D LIFT
我細個搭lift 時不時見到有個好撚高大既黑色人形背對我
Lm
謝公好好人
試過有晚12點幾搭lift 咁我住就15樓既(住係度10幾年架啦)出果陣我照行啦 行到門口發現開唔到門
咁再望一望啦 屌 點解d鐵閘係紅色既 (一向都綠色)再望個樓層原來係14樓 果陣我無諗過果味野 照行樓梯上返15樓

跟住成年都黑到仆街 逢賭必輸啦 玩電腦就壞電腦 買左唔舊幾個月既ps4 又壞件 係廁所放係枱面既電話又無啦啦跌左落個屎坑到

最恐怖係訓醒係唔知點解除曬衫
承接番上次台南單嘢,嗰晚嘅事我冇同其他人講,因為冇証據又唔係好大獲,更何況我自己又唔信有呢尾嘢,所以我都係不了了之。而我地係第二日就起程去台北,咁又要搞一次入住手續,櫃台小姐就分左兩間房比我地,順便叫我地留低電話號碼方便聯絡,我拿拿林留低我自己嘅電話號碼就狗衝上去,因為啲行李好鬼重。

好啦,搭lift上到去嗰層,先發現兩間房唔係連住,而係頭房同尾房。咁我地有三條友(計埋我)唔驚呢樣嘢就自告奮勇住尾房,有聽聞過尾房係猛過頭房但唔知係咪真 比較驚嘅其餘三人就焗住訓頭房。係我地行過去嗰時地板因為舊,點細力行都會發出聲音,跟住見到頭房好誠心咁「打招呼」 但我地就連招呼都唔打直接入去,係嗰晚就即刻出曬事

我好L記得係半夜三點半,我地三個人都訓死晒,跟住床與床中間嗰部酒店電話不停響,響左好耐,響到我都嘈醒埋,我就頂唔順拎起個電話嚟聽。

一聽,係一把女聲,講普通話,冇高低音,冇感情,你一聽就覺得心會寒嘅聲音。內容大致上係問我要唔要性服務一晚三百台幣。我聽完就答佢「不要」,跟住佢冇理我繼續問同一句嘢,我果下以為對方未聽清楚我講咩,我再答佢「不要」,佢就想問第三次我就一野cut佢線,心諗邊個半夜三更玩電話。

Cut佢唔夠一分鐘,電話又再響,我一聽又係佢把聲,問同樣嘅問題,我再cut佢線。之後仲繼續打黎,結果我個fd都比佢嘈醒埋,問我咩事咁嘈。

我就直接同佢講,「喂我好似撞左野,不如你聽下電話」。佢半信半疑就拎起電話嚟聽,冇發出任何聲音,聽完就cut佢線。我跟住問佢係咪問你要唔要性服務,佢同我講「唔係喎,條女問我要唔要3p,一晚三百台幣」。聽完心都寒撚埋,條女一直問我性服務,一轉第二個人就變左3p?仲有我fd冇出過聲,對方點知係第二個人聽電話?

聽到呢度,心諗都係玩電話姐,我地索性cut完線再掛起個電話,咁咪一了百了冇得打過黎。點知我地以為可以訓覺嘅時候,冇啦啦有嘢敲我地房門,我同個fd即刻面都清晒,唔敢出任何一粒聲,結果敲左一陣就冇再敲。

我心諗安全度過第二波攻勢,應該冇事啦掛。點知呢個時候我地三部手提電話全部同一時間響,無來電顯示,一聽又係果條女把聲。我個fd頂佢唔順即刻熄手機,我就較靜音由佢打過嚟,因為我真係好L眼訓想訓覺。直到我起身check來電紀錄,「佢」打左八十幾次過黎,而最後嘅來電係朝早六點正。

到我地想出房門同櫃台講呢件事嗰陣,發現我地房門嘅門柄向內扭(唔識點形容 Sor9),簡單嚟講姐係有人想開門,嗰門柄先會咁,如果你鬆手唔開門就會變番打橫,但係門柄係hold死左向內扭嘅角度。我地好冷靜咁測試呢個門柄,如果要將門柄保持呢個角度,就要好L大力同埋會好大聲,但係我地嗰晚除左敲門聲之外其他咩都聽唔到

好恐怖
酒店啲人有冇解釋?
小紅豆續集

[未諗好名,下次先加返 ](1)

散場了,芳姨娘卻硬拉蘭少爺去找方才那小生,他又忍不住調侃道:「儂真要給蘭舟添弟妹,我裏有老爺還帶着兒子來找相好,娘你壞壞。」芳姨娘用手中的骨扇敲了徐蘭舟的腦門一下,不過沒用力,他卻對她扁扁嘴,委曲的看着她說:「娘!儂立秋過後還帶扇,原來是用來打蘭舟啊……」有個伙計朝他們走來,蘭少爺立刻板起臉,芳姨娘忍不住嗔道:「一有人看着你,你就正經的不得了,要是蘭少爺您對着慧姐姐、燕姐姐請來的姑娘們像對我,又或是對那些『神女』一樣,嘴巴夠賤、夠壞、夠逗人,我的孫兒多得夠唱一台戲了。」「我對着她們,張嘴就會吐。到了娘。」蘭少爺剛想敲門,門就拉開了,裏邊走出一個十一、二歲的小丫頭。

小丫頭見到外邊有人,趕緊關上門,晃着頭一本正經的說:「我家公子雖不是甚麼名角兒,但也是個正經人家,不會隨便跟人吃飯過夜,要找人去窯子找。吃梨園飯……」徐蘭舟打斷了那小丫頭往關上門的房間嚷道:「請問公子可否見客,在下與母親方才欣賞過閣下的戲,家母也是的懂戲的人,意欲與閣下……」「先生有禮,周點愁在此見過公子。」蘭少爺轉過身,看見一個瘦小的年青人向他作揖,他一頭短髮用髮油抹得整整齊齊的,穿着一身略寬的馬褂,有點滑稽,他覺得全身掃視人有點不禮貌,馬上把眼睛往別處看。他一抬頭,正好對上年青人的雙眼,他的雙目似有說不完的話,他發現他也在看他。「方才公子說的話在下都聽見了,請閣下與夫人稍移玉步去旁邊的廂房稍等,在下隨後便來。」他又對小丫頭說:「小圓,為二位備些糕點茶水。」

小圓擺好一桌子的甜點後,便有人輕敲了門兩下,推門進來了。進來的不是剛剛的年輕人,是一個女子,她一頭齊耳短髮,也用髮油抹得整整齊齊的,上面還別了一個水晶頭飾,她身穿貼身的青色繡花旗袍,走到桌前朝他二位福一福身,蘭少爺連忙站起來說:「小姐不必。」那女子睜着她水靈靈的鳳眼看着蘭少爺,眼中似有無數的話,他明白了,他便是剛才的許仙。他仔細看着那女子,她不算一等一的漂亮,細長的眉毛,稍稍往上揚的鳳眼,山根不算高,但鼻子很配合她的臉型,嘴巴微張,靜靜的看着蘭少爺。「都坐吧,姑娘坐啊。」她沒坐,她低低的向蘭少爺問道:「敢問徐少爺可還記得小紅豆?」

蘭少爺想了下,他確不記得,林約翰又不在旁,他只好直說:「不記得。」芳姨娘插嘴:「妹子是你啊!幾年前約翰帶你去別院住過幾天,你不是唱越曲的嗎,咋成了京劇小生呢?你這胡塗,你救過人家的。」可蘭少爺真忘了些事,這夜他就在一旁吃,芳姨娘跟小紅豆聊得開懷。芳姨娘可喜歡小紅豆了,她倆都是東北人,又是小生,她覺得甚有緣份,便請小紅豆多到徐府陪陪她。

之後呢
屋企無人嗰陣睇真係心都寒
有年翻台灣玩,夜晚食完飯中意單車遊海邊,吹下風,平時同fd一齊去,嗰次單拖去,係海邊石粽上邊有聲,細佬仔笑聲,問我一唔一齊玩 !
呢次係我生平腳力最大嘅一次!真係黃金寶都睇唔到我車尾燈!

呢個時候實有巴打話有細佬係海邊有幾出奇?
但係呢d石粽為左防堤,早幾年已經堆到兩個人咁高,加上夜晚十一點幾

讀geog學過話呢啲嘢好容易令到小朋友受傷/有危險
唔通

好恐怖
酒店啲人有冇解釋?

冇 我地同經理講番成件事
本身都唔係好信我地講嘅嘢
直到我地拎埋電話來電顯示佢先信
佢就二話不說安排vip房比我地
就係要用卡先上到嗰個樓層果隻
不過我覺得可以咁爽快換間房比我地 間酒店好可能都發生唔少次
1.試過日光日白閂左房門訓緊教,有人好大力拍我房 好記得拍左3下 大聲到我成個紮醒 但系個廳無人
2.系廁所有白煙系眼角飄過
3.試過幾次靈魂出竅 個身不斷向上升,望到自己訓緊教

其實我都唔g而d係咪叫撞鬼 有無人可以教下我
有年翻台灣玩,夜晚食完飯中意單車遊海邊,吹下風,平時同fd一齊去,嗰次單拖去,係海邊石粽上邊有聲,細佬仔笑聲,問我一唔一齊玩 !
呢次係我生平腳力最大嘅一次!真係黃金寶都睇唔到我車尾燈!

呢個時候實有巴打話有細佬係海邊有幾出奇?
但係呢d石粽為左防堤,早幾年已經堆到兩個人咁高,加上夜晚十一點幾

讀geog學過話呢啲嘢好容易令到小朋友受傷/有危險
唔通

消波塊

好恐怖
酒店啲人有冇解釋?

開個名黎
有冇人試過屋企啲電器自動着?

頭先屋企個吊扇自動開咗,搞到我醒起由細到大都成日發現有電器自動着。

以前住牛下嘅時候我係住孖仔房,即係間屋大啲有個房嘅(大部份單位冇房),我地屋企個冷氣就淨係裝咗係個房到啫。應該係小學,我好記得我未做完暑期功課畀娘親罰我係熱辣辣嘅大廳到做功課,做做下大廳個微波爐定唔知焗爐自己着咗,就好似回魂夜咁,但係根本冇人啪着個插頭。

牛下拆之前我全家搬咗去啲舊唐樓到,有日上晝我未夠鐘返工就係屋企執嘢,因為啱啱搬上去。執到差唔多夠鐘我聽到個固網電話響,咁我就聽喇,有個後生仔問我係咪嗌咗外賣,佢係樓下,叫我落去開門畀佢。第一我冇嗌,第二唐樓不嬲都冇掩雞籠㗎喇,上唔到嚟 咪玩喇 所以咁我就cut佢線。之後我又收到幾次都係話外賣到,我照舊冇理佢。個日我收工同呀哥講,呀哥就話:「我地條電話線都未搬上嚟 玩咩呀你

早幾年,我仲讀緊大學,我家姐嫁咗人,咁我娘親就請人裝修同換過晒我同家姐間房嘅傢私畀我。因為啱啱裝修完有怪味,娘親就要我做住廳長先,所以我係hall返嚟就撻係張梳化到做paper。我好似做到瞓着咗都唔知,幾點冇印象,總之我一醒就見到電視播緊日劇。最奇怪係我記得大廈天線有問題,訊號勁差,所以屋企索性將個電視當擺設,唔插電唔盛。

不過真係完全唔驚同一啲都唔恐怖
想睇真人真事

七樓尾房巴打果d太似作出黎既故,唔岩我胃口

我一見到係佢打出黎嘅即飛
Sorry阿七樓巴打

好恐怖
酒店啲人有冇解釋?

可唔可以開名?想記低以免中伏
唔知係唔係靈異野
就發生係今朝
我呢iphone6+係6月頭因為壞機成部換左部翻新機
今朝一訓醒好自然拎黎㩒幾野先去梳洗
點知個mon不受控制 重係咁閃
個畫面好似由頂拉落低 拉個通知落黎咁
咁但係我將部電話頂打斜向低果陣
又有時會無事
之後都預左今晚拎去整
刷完牙洗完面番房換衫果陣
再拎部電話㩒
又無野
一開whatsapp發生無啦啦係0659我send左張全黑相俾個朋友
但我本人無做過呢樣野
而我起身既時間大約係0650-55左右
部電話就放左係房到無人郁過
咁最初都覺得可能係我無為意㩒到
但一番到公司同同事講壞電話
拎出黎㩒果陣又好正常 乜事都無
so far 到而家都無事
不過點都今晚拎去apple check下
有晚將個fd係泰國帶返黎嘅捕夢網掛起左
果晚訓訓下突然聽到有個女人尖叫
慢慢醒左發現尖叫緊嘅係自己
個人不受控制 望住個捕夢網咁叫
個口大到就黎裂開咁
仲要極高音 我本人根本去唔到咁高音

呢個最恐怖

好多人都好怕撞鬼,但係做sales個行就會想有啲朋友仔嚟入下鋪頭,以前啲前輩教落話佢地可以帶旺生意。

好多年前(黎明仲同緊和記拍廣告),咁我仲好細個,個陣係電訊公司做part time。有日紅日返工,鋪頭冧數,由朝早到下晝,淨係收電話費同入儲值卡,所有sales同事都話好黑仔。當時個店長就拎咗幾毫子出嚟,好型咁企係門口一嘢片出去條街到。冇幾耐齊齊爆數,不過間鋪就變到勁陰勁寒,但係冷氣都冇較大到 到宜家我冧數都會拋幾毫子出條街到,幾靈下

幾年前我返去電訊公司做,個間鋪個店長好信邪,擺到成間鋪都係古靈精怪嘢,仲特登係個倉嘅最深處用紙箱、舊POP砌咗間房出嚟,講到明唔畀我地入。個間鋪就算係日頭加開晒所有燈都唔光,幽幽暗暗咁,坐係counter度仲會坐到好撚眼瞓 個間鋪得我一個女人,店長又發揮佢嘅砌嘢天份砌咗間更衣室畀我,但係我明明閂埋倉門加入埋更衣室都覺得有人睥住我。有次我除衫除甩埋護身嘅玉,我踎低執,點知未掂到舊玉就見到有個細路踎係地下望住我。我向上睄,見到有個高到上天花板嘅男人,我嗱嗱聲執起舊玉換衫出去。

店長

個倉好污糟呀
班仆街仔食飯唔抹枱呀?
唔係呢隻污糟
細路仔唔好咁多嘢

掟毫子呢個都試過 個陣番pt sales
當間鋪無生意掟完無幾耐即刻有人來買野
次次都得好靈
真人真事

發生係我朋友身上,我朋友本身係屯門做車房,有日ot做到2-3點,跟住就自己一個揸車經屯門公路返荃灣屋企,點知差唔多去到深井,佢話見到影快相部機下面有個白衫人企左係下面,個白衫人愈近愈就愈行出馬路。我朋友唔敢停,迎面一野衝過去,佢一開始以為無事發生,點知原來個白衫人上左車坐佢隔離,全程一路出到荃灣先消失。
btw事後我朋友係瀨左尿,俾我地笑足成個月,有段時間我地唔敢坐佢車

補充下
1993年 震驚一時既鬼快相

輕功好咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞