《靈異台》一人N個撞鬼經歷

675 回覆
247 Like 10 Dislike
另外仲有一次怪事 唔好意思可能唔係勁恐怖見到哂野咁 但呢兩件事我都成個人毛骨悚然所以分享下

話說我成日帶班fd返hall打牌 咁打牌有時大家抽兩句水
而我地都打得好細 志在玩下 打兩蚊番
咁果陣諗住打到7點完 打到6點果陣我同a朋友講:
你點都追唔返條數架喇
佢果陣輸緊好似60-80一包三咁上下
一個鐘打兩蚊番佢除左場場贏好難拎得返
同埋a朋友打牌係成日出錯果啲
之後a朋友同b朋友打打下鬧交
B出統果陣扔麻雀落臺 點知彈埋落地下
我無為意執返繼續打 果陣係北圈我地諗住打埋就走
而朋友a由呢一局開始就每局都食糊
去到北圈尾係a做莊 佢連續食左十幾局
有幾局明明我開牌已經8-9隻萬子 上家唔撞
都係佢自摸先 跟住一路贏到原本一包三變左一贏三
由6點幾食到8點都未完 原本諗住7點走
個感覺係有野幫緊朋友a唔比我地走咁
一路打一路毛管棟 大家都無出聲
直到A食埋唔知第十幾局果陣b頂唔順話走要食飯先完

之後打牌都好少亂講野同埋叫朋友克制啲唔好亂扔

可能係a朋友畀人激到爆seed啫
我都有過類似經歷,不過係荒山野嶺露營嘅時候玩啤牌(賭神個隻)。我地又唔似星仔咁識摔牌、賭神咁曉換底牌,真係純粹賭運同玩心理戰(跟定唔跟)。我賭運一向ok,個晚賭好細都贏到開巷,連贏十幾鋪,仲要有幾鋪係同花順 我就好似你地咁笑鳩其中一個輸得零舍勁嘅friend,之後仲大言不慚咁自稱賭霸定唔知啤神(可能有少少high大咗 )。跟手玩咗幾鋪見攰就想瞓,點知個輸到紅都面晒嘅friend就大嗌話唔準走 跟住仲好似高進上身咁,最尾個晚我贏幾多嘔幾多返出嚟 事後食早餐問佢咩事,佢由畀我潤佢輸到仆街之後就斷片 完全唔知自己贏返晒啲錢,以為我地水佢
我覺得有兩個可能性
1)人類係受辱嘅情況下變幻出一個賭術專家人格
2)我真係得罪咗神靈/寄托係副啤嘅朋友/圍觀嘅朋友仔
我傾向第一種多啲,人類嘅潛能係可以無限大

我傾向第二種 呢啲遊戲先講運再講實力
一怪怪地我會即刻淆底唔出聲
有無人記得之前恐怖在線 好似係潘紹聰
有個電話打上 好似話係個女人打電話上去講鬼故
本身一開始個個人都講野奇奇怪怪 潘紹聰都唔點理
跟住好似講講下潘紹聰都覺得唔對路就cut左線
根住後尾講翻原來個個女人死左 個電話重要係佢死左先打出

我知1999 我都係跟記憶打出黎 可能會有出入

好似係後樓梯俾人姦條屍喺垃圾桶 然後個女人打上去講件事

https://books.google.com.hk/books?id=L4zNDAAAQBAJ&pg=SL16-PA7&lpg=SL16-PA7&dq=%E5%BC%B7%E5%A7%A6+%E9%9B%BB%E5%8F%B0&source=bl&ots=9UuRPyzlEG&sig=BBfBSL_7UBl8LPktNnBcShJlgtA&hl=zh-TW&sa=X&ved=0ahUKEwisgtTNvZLUAhXFF5QKHQiOBkcQ6AEIGzAG#v=onepage&q=%E5%BC%B7%E5%A7%A6%20%E9%9B%BB%E5%8F%B0&f=false

https://books.google.com.hk/books?id=L4zNDAAAQBAJ&pg=SL16-PA7&lpg=SL16-PA7&dq=%E5%BC%B7%E5%A7%A6+%E9%9B%BB%E5%8F%B0&source=bl&ots=9UuRPyzlEG&sig=BBfBSL_7UBl8LPktNnBcShJlgtA&hl=zh-TW&sa=X&ved=0ahUKEwisgtTNvZLUAhXFF5QKHQiOBkcQ6AEIGzAG#v=onepage&q=%E5%BC%B7%E5%A7%A6%20%E9%9B%BB%E5%8F%B0&f=false

又好似唔一樣 但類似

又好似唔一樣 但類似

我記得好似又唔係咁樣 不過都類似 好耐之前高登仔都話驚
無記錯係繼無主孤魂事件 係第2單潘紹聰唔會再提既事
lm
大約5-8歲係屋企,見到媽咪咪叫下佢,
見到媽咪好惡咁望住我,我好驚就走.
之後再行去廁所,見到媽咪就攬住媽咪話好驚,結果都唔係媽咪.

到最後,第三次見到媽咪,已經唔信係媽咪黎,我問佢係邊個黎,結果今次真係媽咪黎.

當時唔係發夢......
有無巴打試過?

又好似唔一樣 但類似

有無人可以COPY個故上來? 開左條LINK, 但D圖片太恐怖, 頂唔順

又好似唔一樣 但類似

我記得好似又唔係咁樣 不過都類似 好耐之前高登仔都話驚
無記錯係繼無主孤魂事件 係第2單潘紹聰唔會再提既事

潘聰唔係話佢都唔係好記得咩
凶宅

不知道大家對NDS(內地生)有何看法呢?相信有讀過大學的巴絲總有一、兩個,甚至更多的NDS同學。有些在香港學習、生活,卻不改在大陸的惡習,還要我們去遷就他們,不斷將他們令人討厭的行為正常化;當然亦有些很努力去當一個香港人,改掉很多他們在國內習以為常的討厭行為還有心態。我認識的NDS不少,有幾個還是有聯絡的朋友。

阿毅是一個四川人,他在香港的某所大學讀計算機科學的,他是我好友SB的同學,因為他性格不錯但在香港沒有甚麼朋友,所以有時候破產團聚會SB都會帶他去。他學識很廣博(一個讀CS嘅大陸毒撚同我呢個中文人討論余華嘅活着 仲話佢拜讀緊黃碧雲同也斯),不過礙於他譚仔姐姐一般的廣東話,我對他的印象很差。後來幾次見他,發現他變得愈來愈香港,印象轉好,後來更成了朋友。

大學畢業後,阿毅留在香港做IT狗。大學畢業就自然沒宿舍住,故他打算先租屋再慢慢輪候公屋。他本來和人合租港島的小單位,後來租約期滿,他另找單位獨居。我是出了名的「鐵嘴雞」,因此他找我來幫忙討價還價。

阿毅專挑那些舊單位又或是凶宅看,怎料價格都超出他預算,後來他在觀塘的一家小地產代理店找到一個價格理想的凶宅盤,他帶了我一起去看。那棟唐樓在裕民坊附近,現在好像拆了,那時候應該是準備收樓吧,不過仍有單位出租。地產代理一打開門,一股香燭冥紙的味道,紙皮石地板有些許熏黑,牆上貼了不少黃符,肯定是做過法事。那單位都家具擺設都沒有扔掉,裹面還有神樓,上面供有觀音和土地,觀音像的表情很詭異,應該有朋友寄居在神像中。看樓盤就肯定會四處走,一個三百多呎的單位,兩房一廳,裝修雖說舊了點,但也未至於要翻新,只要換掉一點舊家具便可入住,很適合阿毅。我打算打開其中一間房的門,我先敲敲門再開,但打不開,於是我去找地產代理。我剛轉身,門便自己開了。這是一家睡房,床上還有被鋪,房間一大股藥油味,應該以前是老人家住的。

我覺得見鬼最可怕的不是那鬼七孔流血、斷頭斷手,又或是狠狠的瞪着你,最可怕是它們眼神空洞的靜靜看着你,仿似要勾走你的魂來填補它們眼中的空虛。那天我打算關上門時就看到有一股黑氣慢慢凝聚成兩個老婦人,它們就坐在床上看我。阿毅看中了這單位租比較便宜,而且他是一個無神論者,根本不在意這是不是凶宅。經過我殺價以後,他以低於預算的價格租到那個單位。

凶宅自然是會鬧鬼,只是看戶主怕或不怕。阿毅是不怕的,被鬼壓、被鬼騷擾這些他完全不怕,只不過那班朋友很吵,害他經常給鄰居投訴。由於警察經常上門查問,有兩個當夜班的警察都認得阿毅了,令他非常困擾。農曆七月的時候,他住的單位更是吵得永無寧日,某夜我們一群朋友去諾士佛臺消遣,他説起此事。SB是我的朋友中性格最為鳩的一個,他是講故台三哥的死忠,剛好他在追三哥的一個凶宅故,所以半帶酒意的他說要一起去阿毅的家玩。

阿毅無奈的打開門,門開了但沒有如他所說的吵個不停,SB耐不住了:「哇屌你吖!又話凶宅嚟?」阿毅只是繼續無奈的道:「業主話再畀人投訴我就要搬喇,宜家先住無幾耐,但係我一次過畀咗一年租佢呀。」SB大聲嚷到:「哇!呢到有條戇鳩仔! 」語畢便一屁股坐在古舊的木沙發上。

突然SB坐很直直的,眼神放得很空洞,緩緩的、柔柔的道:「你先至戇鳩呀,我都曉講爛口㗎。」肥妹美極掩着肚腩笑道:「條撚樣兩杯mojito就醉到條撚咁,哈哈哈 」她還未笑完便很認真的由胸摸到自己的肚後,用極低沉的聲音説:「死肥婆,你仲肥過我條撚呀! 老嘢,得你一個識上身呀?」站在近門口處的思思受到驚嚇,大聲尖叫,接着用一把像Melody的聲音怪叫道:「婆婆,你咁算點呀?」接着它們仨開始吵起架來。同行的TK見狀不敢張聲,我用眼神示意他和我一起走過去廚房,阿毅繼續一臉無奈。

我和TK走住廚房,極有默契的各自拿了一雙筷子,相對苦笑,我們都不知道這個老是常出現的法子是否奏效。我們還未走出廚房便聽到門鈴聲,我們走出去廳,它們還在吵,阿毅開了門,有兩個警察站在外面。阿毅的樣子保持無奈,那警察說:「又係我地呀陳生,今次你屋企真係有人呀。無計我地今次真係要開告票喇⋯⋯」阿毅嘆了口氣後:「唉,告喇告喇⋯⋯」
打發走警察後,它們還在吵,除了它們,還有很多不同的聲音,就似在開派對。阿毅終於忍不住爆了:「屌你地班仆街冚家剷嘈鳩完未啫?個撚個都話自己係户主,屌咁你地有冇交租先?撚毛閪毛都冇交過條呀!你地再係咁呢對主就趕我走,我一次過交咗一年租㗎!我正話先畀人炒撚咗咋,老細話IT人冇撚用喎!你地一個二個同我收皮呀!我咁辛苦嚟到香港就唔要返上去,間屋係我,你地扯呀! 」阿毅激動得眼淚都掉下來了,給上身的三人也呆了。我將掛在頸上的玉牌由衣服下掏出來,我仗着有玉牌護身,張口調解:「咁陽界就定確係呢位陳先生租咗呢到,陰界邊位嚟先嚟後我就唔知喇。過完七月冇耐,應該就有啲朋友係咁啱露過,呀陳生七月冇燒衣孝敬你地係佢唔着,揾日好日陳生落樓下燒返畀你地,好唔好?冇得唔好㗎,你地繼續煩阿陳生佢唔燒畀你地㗎!好就散喇好冇?我發誓一定會補燒返,認住我同陳生。」我說完,單位漸漸轉靜,也沒有那麼壓抑了。

我們尚感覺到單位內有幾個朋友,SB緩緩的說:「我同我姊妹係到住咗成十年,我地係上手業主,我地唔走。」思思又說:「我唔走,我出世就係到,我仲早過兩個婆婆係到。」「我走唔到。我同我兩條𡃁死撚咗之後就困咗係座大廈到,出面又地主又觀音又太上老君又耶穌,我地出去死多鑊,我地都唔會走。」有「人」掃掉雜物以示同意。「可唔可以和平共處?你地都見到我塊玉幾勁喇,我識好多高人㗎,收晒你地又點話。不如咁,我叫陳生揾人請你地入屋,以後佢包你地日日一柱香,做節有生果元寶,點先?不以後就唔準嘈佢 」大佬男鬼說:「我唔反對。」妹妹鬼也不反對,但她加碼要糖果。兩位婆最難處理,她們想佔整個單位,還想借用SB的身體打人。男鬼用美極的虎軀壓住SB,TK衝上前夾他中指,我急急脫下玉牌,拿着它放在SB身上。婆婆鬼離開了SB的身體,男鬼說:「你做到就得,兩隻老嘢我搞掂。」他說完被上身的人都軟癱且失去知覺,可憐SB給美極壓住睡了一夜。

最後就是BBQ大團圓結局(至少我覺得是
「可憐SB給美極壓住睡了一夜。」

支持阿七繼續寫故~~~

支持阿七繼續寫故~~~

嘩...好癲喎多到咁
繼續寫 好好睇
前幾晚有時夜左諗起負心漢個故有啲驚
寫得太具體了

支持阿七繼續寫故~~~

嘩...好癲喎多到咁
繼續寫 好好睇
前幾晚有時夜左諗起負心漢個故有啲驚
寫得太具體了

冇做錯事又洗乜驚
連登個個好男人 平仔老豆就係人版
依家個post好似已經無咩人
如果七絲得閒可以考慮開個新post順便整理下啲文
之前住唐樓
半夜訓覺feel到有人望住我
一打開眼有個人樣
嚇一嚇就變左白煙飄走
有無巴打試過瞓覺半夜醒哥一下望到屋企人會覺好恐怖,過左幾秒先發覺係屋企人嚟 我前排成日發夢定咩,瞓到半夜黑孖孖細佬入房(同細佬同房),哥一下嚇死我,但過幾秒又同自己講:細佬嚟㗎
宗教古怪嘢,唔啱睇請無視

師兄,溫馨提示,「朋友」的經歷應該全部都打「佢」

睇落有少少驚,因為把聲個feel個想「奪舍」個種,唔太善意

師兄,溫馨提示,「朋友」的經歷應該全部都打「佢」

睇落有少少驚,因為把聲個feel個想「奪舍」個種,唔太善意

唔好意思,我會留意返,感謝
因為係用直述句,而且加「」,所以說話內容都係佢口中以第一人稱
例如:
小明說:「我今天見鬼了。」<-我用呢個方式表達
小明說他今天見鬼了。
我都有幾個真人真事分享 唔算太恐怖
1. 我老豆有個同事個妹天生好易見到果啲野 佢話有個女仔跟住左佢好耐 由佢未結婚到依家都有十幾年 搬屋兩次都見到個女仔係窗口好似陪住佢咁 重點係幾十樓咁高 會望住佢訓教 睇電視 總知淨係會係屋企出現 試過問個女仔跟佢咁耐有咩事可以幫 但係個女仔唔講 亦都冇咩特別表情 跟左佢咁耐亦都冇害過佢既事情發生 佢話搵過啲師傅幫手 但係覺得啲師傅幫佢做完法事都冇用 感覺上好似遇到神棍

2.有個我認識既朋友係葵涌殮房做過電燈 佢話成日都聽到啲聲好似有人拍門 呯呯呯 鐵聲咁樣 佢亦都冇多事 之後放低手頭上既野出去食飯 見到個殮房職員好大聲咁嗌:你走左架啦!唔好再嘈啦!你走啦! 跟住佢就諗左一諗 原來啲聲係果啲野係個雪櫃入面拍門

3.好幾年前有個同事去曼谷旅行 佢果日諗住去拜四面佛 點知食完飯就出事 無啦啦肚痾 佢去左四面佛旁邊既商場打大佬 仲話痾到出水都仲痾緊 點知佢去緊廁所期間 四面佛就發生左爆炸 就係因為佢打大佬而保護左佢同埋同行友人 避過一劫 而佢本人亦都有拜泰國佛既

依個正
講開26,我都有個揸26遇到既鬼故
聽日打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞