(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
這天上完T&T堂後,楊鳳瑤走到我面前,我有點不知所措地盯著她,心想她不會在眾目睽睽下和我算帳吧?

她高聲道:「喂,成皇志,李老師叫我將啲中史筆記借畀你,你抄完好還返畀我喇!記住睇清睇楚啊!」

我皺了皺眉,楊鳳瑤的神情舉止都很古怪,於是我回到班房後,翻開她的筆記,內裡寫著一句話——「小息上天台,我有野同你講。」

我瞧見這句話,立時聯想到難道她恨不得把我從天台推下去?

不會吧?我對她的冒犯不至於她要把我置之死地吧?不過我第一次吻她的時候,她好像真的要把我的舌頭咬斷。

不要因為她童顏、個子小,便輕視她。

小息的時候,我抱著戒慎恐懼的心態步上天台。

當我瞥見只有楊鳳瑤一人在天台的時候,想起自己的那些臆測,亦不禁提高警覺。

楊鳳瑤瞧見我後,神色淡然地道:「你嚟咗嗱?」

楊鳳瑤這樣的神情,反而讓我緊張得手心冒汗,我問道:「妳叫我上嚟,咩事呢?」

楊鳳瑤幽幽地嘆了一口氣,道:「唉!仲有啲咩喔?咪就係傾下我地之間嘅事囉!」

「哦!咁妳想點傾喔?」

「唉!我依幾日諗得好清楚,雖然我唔係好鍾意你,只係對你有啲感覺,但係緣份嘅野係擋唔住嘅,我地係世交,我地阿公都有成為親家嘅承諾,依啲係命嚟嘅,咁我唯有接受啦!而且你又唔算太差,係有陣時乞人憎啲,你肯改下,我諗我都可以頂到嘅。」

我斷然道:「等陣先,妳嘅意思係…」

楊鳳瑤嗔道:「我都講得好明顯啦!我…接受你啊!」

我愕然道:「等陣先,妳唔係一早已經講明唔會鍾意我嘅咩?」

「嗰陣喺好耐之前嘅事嚟,人係會變架嘛!阿公講得啱,男人唔靚仔唔緊要,最緊要夠上進,你嘅努力我睇得到,無論係音樂比賽定係今次中期試,你同我輸賭,就係要我接受你…」

「吓,等陣先…」

「你唔好成日劖亂歌柄啦!我都未講完,我可以接受你,但係我都未講出我嘅要求。我爸爸媽媽好錫我,我知佢地唔捨得我嫁出去,所以我想結婚之後同佢地住埋一齊,其實我同家姐感情都好好,我都想成家人一齊住,我唔介意你爸爸媽媽都搬埋入嚟,但係咁多人一齊住,間屋最少都要二三千尺;將來我地組織家庭,有小朋友,我想留喺屋企照顧佢地,咁屋企嘅開支就由你一個人負責,我計過喇!你搵到一份月入大約有十萬蚊嘅工作,就可以應付到日常嘅開支,不過保險啲當然每個月搵到廿萬會更加好啦!仲有,我屋企親戚朋友多,加埋你啲親戚朋友,應該最少擺五六十圍,結婚一生人一次,我當然想豪啲,最好係四季或者半島擺啦!君悅同文華睇嚟都唔錯…」

楊鳳瑤這一番話把我嚇呆,只是聽著已經感到很沉重的壓力,她的要求對於我來說,完全是超乎現實。

楊鳳瑤繼續喋喋不休道:「…禮金畀多啲我父母,最好有位七位數字,仲有去渡蜜月,我想去歐洲、又想去芬蘭睇極光、又想去馬爾代夫潛水…」

這是我想起了一句說話「逃避雖然可恥但有用」,於是我把想法付諸實行。

「對唔住,我突然間醒起有啲野未做,我走先。」

拋下了這句話後,我立時轉身走去。

楊鳳瑤道:「喂!喂!我都未講完…」
放學的時候,我和呂靜宜在圖書館做功課,呂靜宜道:「喂!成皇志,不如我地靜間去睇戲喔!」

想到上星期六因為要陪同阿公去參加棉總的晚宴,我拒絕了呂靜宜的邀約,於是我答應道:「好啊!」

「咁我地快啲做完功課,去睇戲!」

這時,我右方的椅子被拉開,楊鳳瑤一屁股坐下,我立時心為之顫。

我夾在楊鳳瑤與呂靜宜之間,她們便隔著我進行交流。

未幾,楊鳳瑤道:「成皇志,昇爺有套新戲啱啱上畫,我地靜間去睇喔?」

呂靜宜奇道:「鳳瑤,妳又想睇昇爺套戲?我同成皇志都諗住靜間去睇喎!」

楊鳳瑤道:「係咩?成皇志,你諗住同靜宜去睇戲咩?」

一滴冷汗從我的額角滑向我的下頷,兩人把視線聚焦在我的身上,讓我有點侷促不安。

驀地,我拍了自己的額頭一下,道:「咦!我之前應承咗參加辯論比賽,我要去練習一下,妳地咁啱都想睇昇爺套戲,依家咪啱晒啦!妳地兩個有伴,一齊去睇,記住玩得開心啲!」

話畢,我拿起了書包,飛也似地逃離了圖書館。
這天晚上,我從噩夢中驚醒過來,我坐在床上急喘著氣,那個噩夢的片段仍繫繞著我。

我夢見我和楊鳳瑤一起後,為了滿足她的要求,每日不斷去工作,但仍賺不夠錢給她揮霍,於是要借錢度日,導致債台高築,破產收場,她帶著孩子離去,最後我還過勞而猝死在辦公室裡。

真的很可怕啊!我不想破產、不想過勞而死

楊鳳瑤在我心中有時耍性子,刁蠻可愛形象,漸漸變成長出獠牙和角的吸血鬼,如果真的和她一起,我最後的下場,可能會變成一具血液耗盡的可憐乾屍。

(待續)
楊鳳瑤
楊鳳瑤

佢係真港女定扮港女呀
你睇下我對大鳩志幾好呀! 你班人成日貪多, 食唔落好易鯁親ga

成皇志 你好快d返嚟囉喎!
最後會唔會享齊人之福
你睇下我對大鳩志幾好呀! 你班人成日貪多, 食唔落好易鯁親ga

你有冇比人嘴先

你有冇比人嘴先

佢都唔對我主動 人地女仔嚟ga ma
玩大咗 大鳩志係要受d教訓

你有冇比人嘴先

佢之前想咀
你唔俾佢去嘴之嘛
楊鳳瑤出手好辣
醒左喎識用計嚇走大鳩志
近幾期越睇越正
欠債要靠賭博來還
大鳩志準備俾死妹釘cut jj啦

你有冇比人嘴先

佢之前想咀
你唔俾佢去嘴之嘛

欲拒還迎你識乜
正皮加推
咁話我?
楊鳳瑤

我覺得佢係年少無知啫
不過有咩爽得過𡁻完鬆
打蛇隨棍上話滿足唔到佢走人啦
不過唔知佢會唔會做傻事
楊鳳瑤

我覺得佢係年少無知啫
不過有咩爽得過𡁻完鬆
打蛇隨棍上話滿足唔到佢走人啦
不過唔知佢會唔會做傻事

硬係覺得佢係會講come on james
我覺得妹丁似真傻
唔係港女
即係動畫個d少女咁
我覺得妹丁似真傻
唔係港女
即係動畫個d少女咁

過度ff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞