(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
今晚有冇文
Chapter 52 辯論比賽

今天,我如往日一樣跑步後回到家中沐浴。

更衣後,手機響起,我奇怪究竟是誰在大清早致電給我。

於是我按下了通話掣,道:「喂!邊位?」

彼端傳來了楊鳳瑤的聲音,道:「喂!成皇志,起身未啊?夠鐘返學喇!」

「著緊鞋,準備出門口,妳打嚟咩事啊?」

「咩事?我喺你樓下啊!」

我訝異道:「妳喺我樓下?等陣先,妳點會知我住喺邊架?」

「盛衣貝話畀我聽架!」

我心想:「盛衣貝唔會知我住邊,但係郭左杰就知,一定係條友仔同盛衣貝講,盛衣貝再同楊鳳瑤講,等陣先,郭左杰知道楊鳳瑤問我住喺邊,一定會將依件事周圍同人講。」

「喂喂,成皇志,你聽唔聽到啊?」

「聽到喇!依家出門口,再講。」

到了樓下,看見了楊鳳瑤,我道:「唉!妳嚟依度仲咩啊?」

楊鳳瑤怒道:「我今日六點鐘出門口,專誠嚟你屋企門口等你一齊返學,你居然講啲咁嘅野?」

我聞言亦覺得自己有點不對,歉然道:「sorry囉!我唔係咁嘅意思,咁喇!最多我請妳食早餐喇!」

其實有位女生專誠前來等候自己一同上學,我應該是很感動、很慶幸的,如果在2016年,有楊鳳瑤這樣的女生待在我身邊,我相信我不會自殺,但不知為何,我的感覺並不太強烈。

我們吃過早餐,便步行回學校。

途中楊鳳瑤不只一次,有意無意以手背碰著我的手背,我知道她的用意,便道:「我都想拖妳,但係沿途咁多吳林紫娣嘅同學,妳都唔想畀人睇到啩?」
楊鳳瑤臉上一紅,啐道:「痴線,邊個話畀你拖嘖!講到我好幸咁,你唔好手多多添啊!」

未幾,楊鳳瑤又道:「成皇志,究竟你…鍾意我啲乜啊?」

我思索了一會,才道:「我覺得妳嬲嗰陣好似管佳莉。」

楊鳳瑤聞言臉色一沉,道:「咁你即係當我係管佳莉嘅代替品嘖?你咁掛住管佳莉,你不如去追返佢啦!」

楊鳳瑤話畢,便氣沖沖走了。

我佇立在原地,暗責自己魯莽,這些真心話只會惹怒對方,不過話說回來,我亦覺得呂靜宜在某方面亦有著管佳莉的影子,不只她倆,甚至是宛琳珊和學姐或多或少亦有著管佳莉的一些元素,是否因為她們與管佳莉有著某些共通點,我才對她們產生了情愫呢?

一走進班房,郭左杰便搭著我的肩膀,道:「喂!大鳩志,楊鳳瑤問盛衣貝,你住邊喎?你地究竟發生啲咩事嘖?」

我戲謔道:「哦!原來真係你條仆街周圍同人講我住邊,我爭楊鳳瑤十萬八千七,諗住唔還走數,依家你同咗佢講我屋企喺邊,我唔理啊?依條數你幫我還啊!」

「嘿嘿,你就算爭佢嘅都唔係錢啦!情債緊係用情嘅還啦!依家阿祥都轉咗目標鍾意宛琳珊咯!就算你同楊鳳瑤一齊都唔怕啦!」

其實陸泳祥並不構成我與楊鳳瑤發展的障礙,最重要的問題是連我自己亦不知有多喜歡楊鳳瑤?

呂靜宜約了我今天吃午飯,而我亦相邀楊鳳瑤和柳豔一同前往。
楊鳳瑤與呂靜宜各坐一邊卡位,兩人同樣向我瞧來,正當我不知道選擇坐在那一邊的時候,柳豔已經一屁股坐在楊鳳瑤的那一邊,我「只能」和呂靜宜一起坐。

柳豔道:「成皇志,下個禮拜五就係同安邦嘅辯論比賽,我地要開始預備下。」

「係嘅,學姐。」

整頓飯,我大部份時間和學姐相討辯論比賽的事宜,很少與呂靜宜和楊鳳瑤交談。

回到學校,午飯時候快要結束之際,楊鳳瑤道:「成皇志,依本中國文學嘅筆記借畀你,你記住睇完好還返畀我喎!」

我翻開了筆記簿,瞧見楊鳳瑤寫道:「放學,天台見。」
睇返原來仲有唔夠3000字就三十萬字
日日修羅場咁拖到幾時
仲有無

咁快啲出埋果3000幾字啦
溝咗2個,係時候到學姐
最驚呢種煩膠女

寫完會唔會有百幾萬字
最驚呢種煩膠女

痴女先正
發覺當我凝住要幾時出文

會有壓力令自己質素下降

同埋九點幾打文又無乜動力同時間好倉促

而且最近好多樽頸位

唔知係咪寫到差不多三十萬字就係極限呢

之前日日二三千字都無咩問題

睇返好似之前質素好啲

依家無論質同量都有下降

唔知幾時先復原返
成日都係當寫到咁試下就想開新故

之前好多故都係咁

樓主今晚仲有冇

之前好多故都係咁

今次要堅持呀
休息下先啦~
樓主今晚仲有冇

無喇

之前好多故都係咁

始終你都要突破到既
次次開新故唔係辦法
巴打加油
BTW尼排冇左布正麗同D黑底,少左好多驚喜
等睇修羅場
突破唔到就搵d動漫呀 小說睇下 睇下有冇新零感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞