(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
聽朝起身等驚喜
Daily push
追左兩日故終於live! 留名支持
本身係葵芳人,見到樓主將故事定位係葵涌,感覺好親切,勾起好多回憶。

樓主加油
留名呀
多謝舊讀者支持

歡迎新讀者加入

我咳甩肺

食完藥好攰

不過希望今晚出番啲文

解下癮
等你
今天晚上,肥佬陛比青雲與爸爸更早回家,九點正已經回來,他一把鞋子脫掉,立時一陣腳臭在家中彌漫。

他洗澡後,到廚房煮麵,我道:「肥佬,我有啲野想同你講啊?」

肥佬陞一臉不好意思,道:「阿志,對唔住啊!你都睇到啦!我都係煮公仔麵食,今個月我還唔到錢畀你,不過你放心,我下個月會還埋畀你架啦!」

我微笑道:「依件事,爸爸已經同我講咗喇!我唔係催你還錢,我係有野想問你。」

肥佬陞愕然道:「你有野想問我?」

我點頭。

肥佬陞轉瞬間,露出一臉淫邪之色,道:「阿志,你係咪想破處啊?你唔好以為成日偷睇我啲鹹碟我唔知先得架?其實我有固定嘅擺位,畀人郁過我會知架!咁啦!依幾日我嗰度嚟咗幾個私鐘妹,又靚又嫩口,你聽日放學嚟!你放心,我唔會同阿大講嘅!」

我聞言大窘,想不到我偷看肥佬陛的私人珍藏,居然被他當場說破,我尷尬道:「唔…好意思,我唔係…我唔係要搵你介紹,我係有正經野問你。」

我把宛琳珊給我的卡片遞給了肥佬陞,肥佬陛把卡片拉近一看,道:「呂子明?唔識喎!聲色雅娛樂有限公司?依個名好似聽過,咦!新填地街,哦!係咪嗰間呃啲靚仔靚妹做模特兒嘅公司啊?」

我點頭道:「係啊!係啊!你知道依間公司嘅野啊?」

「咁又唔係好清楚,我只係知道依間公司係我返工附近,開咗無幾耐,依間野係數字幫睇嘅!同埋佢地會搵人係西洋菜南街做問卷呃啲靚仔靚妹咁!我都見過幾次佢地去呃人。」

數字幫?西洋菜南街?

肥佬陞問道:「阿志,你唔係畀佢呃嘛?」

我搖頭道:「唔係我,喺有個朋友畀人呃嘖!肥佬陛,麻煩你幫我打聽下依間公司嘅野喔!」

肥佬陛點頭道:「放心,我聽日就問人,聽晚應該收到啲料。」

「唔該晒!」正當我要步出廚房之際,我又想到另一個問題道:「啊!肥佬陞,你知唔知邊個湯仲謀啊?」

「湯仲謀?哦!你係咪講數字幫嗰個姑爺湯啊!佢依家幫緊數字幫坐館蛀牙手,攪到啲架步有聲有色,佢個款擺明靠女人搵食,不過聽聞如果啲女唔聽話,佢啲手段都幾殘忍架!」

「吓!點殘忍法啊?」

「佢落藥囉!聽人話試過將啲囡推入狗籠,又幫啲囡打白粉針,咁啲囡上晒癮,就算係乞衣都要接啦!」

我聞言感到心寒,問道:「真定假啊?咁恐怖?」

肥佬陞道:「你唔好畀條友外表呃到啊!佢心狠手辣架,有條女係佢個架步走甩咗,條女諗住報警,佢將條囡嘅裸照貼滿成條村,最後攪到條女入青山。」

「吓!有無咁誇張啊?大時代咩?」

「啲人咁講我咁聽咋!不過條友實有啲手段,如果唔係點會上位上得咁快喔!」

「咁,你知唔知依間聲色雅娛樂有限公司湯仲謀有無份?」

肥佬陞搖頭道:「依層我都唔知啊?我要幫你問下,係呢?你識嗰個姑爺湯架?」

「唔算識,以前佢同我一間學校嘖!」

「哦!阿志,依啲人你都係少惹佢好啲!」

此時,一陣鎖匙碰撞的聲音響起,我道:「放心,我有分數,你唔好同爸爸講起依件事喎!」

翌日,我回到學校,剛坐下來,宛琳珊便一臉焦急道:「喂!成皇志,你點做野架?你唔係話幫我攪掂咩?尋晚條友係咁打嚟我屋企騷擾我啊!最後我要『浪起』個電話啊!」

我訝道:「阿姐,妳都要畀啲時間我諗計架,妳以為我係邊個啊?求其打個電話過去,對方就肯算數收手啊?」

宛琳珊聞言,語氣稍為溫和一點,道:「我唔係咁嘅意思,之不過我真係好擔心佢會更進一步去騷擾我,依家我出門口都驚畀人跟蹤。」

我點頭道:「我都明白妳嘅擔憂,不過我暫時未諗到辦法,今日放學我會落去旺角打個轉,觀察下佢地係點運作,睇下有無頭緒,諗到啲好辦法去幫妳。」

接著我又道:「係喇!妳都係跟埋我去好啲!」

宛琳珊愕然道:「我唔去架!靜間撞到個衰人咪死?」

「如果妳唔去,我點知個衰人點嘅樣啊?」

(待續)
有文
春巴take care
多謝你病左都出文比我地頂癮
感動春巴
今天晚上,肥佬陛比青雲與爸爸更早回家,九點正已經回來,他一把鞋子脫掉,立時一陣腳臭在家中彌漫。

他洗澡後,到廚房煮麵,我道:「肥佬,我有啲野想同你講啊?」

肥佬陞一臉不好意思,道:「阿志,對唔住啊!你都睇到啦!我都係煮公仔麵食,今個月我還唔到錢畀你,不過你放心,我下個月會還埋畀你架啦!」

我微笑道:「依件事,爸爸已經同我講咗喇!我唔係催你還錢,我係有野想問你。」

肥佬陞愕然道:「你有野想問我?」

我點頭。

肥佬陞轉瞬間,露出一臉淫邪之色,道:「阿志,你係咪想破處啊?你唔好以為成日偷睇我啲鹹碟我唔知先得架?其實我有固定嘅擺位,畀人郁過我會知架!咁啦!依幾日我嗰度嚟咗幾個私鐘妹,又靚又嫩口,你聽日放學嚟!你放心,我唔會同阿大講嘅!」

我聞言大窘,想不到我偷看肥佬陛的私人珍藏,居然被他當場說破,我尷尬道:「唔…好意思,我唔係…我唔係要搵你介紹,我係有正經野問你。」

我把宛琳珊給我的卡片遞給了肥佬陞,肥佬陛把卡片拉近一看,道:「呂子明?唔識喎!聲色雅娛樂有限公司?依個名好似聽過,咦!新填地街,哦!係咪嗰間呃啲靚仔靚妹做模特兒嘅公司啊?」

我點頭道:「係啊!係啊!你知道依間公司嘅野啊?」

「咁又唔係好清楚,我只係知道依間公司係我返工附近,開咗無幾耐,依間野係數字幫睇嘅!同埋佢地會搵人係西洋菜南街做問卷呃啲靚仔靚妹咁!我都見過幾次佢地去呃人。」

數字幫?西洋菜南街?

肥佬陞問道:「阿志,你唔係畀佢呃嘛?」

我搖頭道:「唔係我,喺有個朋友畀人呃嘖!肥佬陛,麻煩你幫我打聽下依間公司嘅野喔!」

肥佬陛點頭道:「放心,我聽日就問人,聽晚應該收到啲料。」

「唔該晒!」正當我要步出廚房之際,我又想到另一個問題道:「啊!肥佬陞,你知唔知邊個湯仲謀啊?」

「湯仲謀?哦!你係咪講數字幫嗰個姑爺湯啊!佢依家幫緊數字幫坐館蛀牙手,攪到啲架步有聲有色,佢個款擺明靠女人搵食,不過聽聞如果啲女唔聽話,佢啲手段都幾殘忍架!」

「吓!點殘忍法啊?」

「佢落藥囉!聽人話試過將啲囡推入狗籠,又幫啲囡打白粉針,咁啲囡上晒癮,就算係乞衣都要接啦!」

我聞言感到心寒,問道:「真定假啊?咁恐怖?」

肥佬陞道:「你唔好畀條友外表呃到啊!佢心狠手辣架,有條女係佢個架步走甩咗,條女諗住報警,佢將條囡嘅裸照貼滿成條村,最後攪到條女入青山。」

「吓!有無咁誇張啊?大時代咩?」

「啲人咁講我咁聽咋!不過條友實有啲手段,如果唔係點會上位上得咁快喔!」

「咁,你知唔知依間聲色雅娛樂有限公司湯仲謀有無份?」

肥佬陞搖頭道:「依層我都唔知啊?我要幫你問下,係呢?你識嗰個姑爺湯架?」

「唔算識,以前佢同我一間學校嘖!」

「哦!阿志,依啲人你都係少惹佢好啲!」

此時,一陣鎖匙碰撞的聲音響起,我道:「放心,我有分數,你唔好同爸爸講起依件事喎!」

翌日,我回到學校,剛坐下來,宛琳珊便一臉焦急道:「喂!成皇志,你點做野架?你唔係話幫我攪掂咩?尋晚條友係咁打嚟我屋企騷擾我啊!最後我要『浪起』個電話啊!」

我訝道:「阿姐,妳都要畀啲時間我諗計架,妳以為我係邊個啊?求其打個電話過去,對方就肯算數收手啊?」

宛琳珊聞言,語氣稍為溫和一點,道:「我唔係咁嘅意思,之不過我真係好擔心佢會更進一步去騷擾我,依家我出門口都驚畀人跟蹤。」

我點頭道:「我都明白妳嘅擔憂,不過我暫時未諗到辦法,今日放學我會落去旺角打個轉,觀察下佢地係點運作,睇下有無頭緒,諗到啲好辦法去幫妳。」

接著我又道:「係喇!妳都係跟埋我去好啲!」

宛琳珊愕然道:「我唔去架!靜間撞到個衰人咪死?」

「如果妳唔去,我點溝你啊?」

(待續)
Copy成篇文剩係改最後一句
Copy成篇文剩係改最後一句

on9 仲以為有咩改
係醫院睇你文章
係醫院睇你文章

咁嚴重

我都病咗

依排天氣時冷時熱

真係好易病

大家小心身體
我每日開電腦, 就即刻追故! 加油!
係醫院睇你文章

咁嚴重

我都病咗

依排天氣時冷時熱

真係好易病

大家小心身體

Take care too
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞