(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
有五分鐘給我們思考,何康誕埋頭在白紙上寫出自己的想法,柳豔和我商量了一分鐘,她見何康誕在埋頭苦幹,她亦有樣學樣奮筆疾書起來。

其實對於安樂死是否合法化,我個人是支持的,從我人生陷進谷底,我選擇了從天台一躍而下,去結束我的人生,我難以面對其他人已經進入人生另一階段,自己一切推到重來,而且我亦看不到未來有什麼曙光,所以我選擇了結束我的人生。

真的事有湊巧,居然讓我這個曾自殺的人,在一個辯論比賽裡支持安樂死合法化。

花泰利宣佈道:「五分鐘時間已過,請吳林紫娣紀念中學嘅第一主辯何康誕同學進行辯論,你有三分鐘嘅時間,現在開始計時。」

何康誕拿起了講稿道:「校長、各位嘉賓、各位老師、各位同學你地好,我呢…係贊成安樂死合化法嘅!點解呢?因為當一個人患上咗不治之症,救治無望,為咗唔好喺身體…同精神上再受到痛苦,安樂死呢…可以話…可以話…係理想嘅一種死亡方式,最少我地可以…唔駛持續咁去受苦,同埋當我地長期病患會畀屋企人做成…負擔,係咪?或者佢地已經討厭咗我地好耐呢?哈哈,安樂死係外國好多地方都實行緊啦!我地應該去接受外來文化,唔好再固步自封,嗰陣清朝嘅洋務運動,都有人提出以夷制夷,學識人地啲好野,可以對自己更好,我…唔係話中國野…唔好,只係依方面外來文化更好嘖!哈哈,所以我…」

何康誕的表現看得我眉頭大皺,先不要說他全程只是拿著講稿,沒有和評審和台下的觀眾作眼神接觸,他前半部還算正常,但後半部簡直是災難,他想故作輕鬆又不是、他想引經據典亦顯得不倫不類,我真的懷疑他是否安邦派來攪破壞的間諜?

而此時花泰利道:「時間夠!有請正方第一副辯柳豔同學進行辯論,妳同樣有三分鐘嘅時間。」

「…之前何康誕同學都提過安樂死,可以畀啲患上不治之症嘅人,可以選擇安樂死中斷自己嘅痛苦、同埋減輕屋企人嘅負擔啦!喺病人患病嘅時候,其實佢地屋企人都承受咗好大嘅壓力,因此,喺個人同親屬嘅同意下,安樂死可能係在不得已嘅情況下紓緩病人同病人家屬生理、心理和財政壓力嘅手段。安樂死亦有助減少各國面臨龐大醫療開支同埋紓緩醫療資源不足等問題,仲有病人可能因為個心有事,但係佢其他器官完好,咁樣可以捐出去,遺愛人間,救到更多人…」

柳豔的辯論時間結束,接著便論到我。
「…我認為畀多一個可能性同選擇權,好過得返一個選擇強迫佢地去接受,當我地落實咗安樂死合法化,政府可以成立一個組織去規範同作出監管,病人同佢地家屬需要明確同醫生表達佢地嘅意願;要多過一位醫生去證明病情不能逆轉,最終要由有效嘅評估委員會去審批;就算最後審批咗都要有一段冷靜期畀病人同家屬。」

花泰利道:「時間夠!有請反方第一主辯安邦學嘅池根樹同學進行辯論。」

「…正所謂未知生,焉知死,究竟死咗係咪可以將所有問題解決晒呢?死亡唔能夠逆轉,從來無一個人死咗之後返嚟話畀我地聽死後會點樣,螻蟻都尚且偷生,生命之所以寶貴,係人嘅生命得一次,每個人喺有限嘅生命中有佢應盡嘅義務及應負嘅責任,生命嘅消失必須自然進行,而且安樂死一旦合法化會鼓吹咗人們消極咁面對生命…」

「有請反方第一副辯安邦嘅章原抽同學進行辯論…」

「…醫生嘅天職係去救人,唔係殺人,要佢地執行剝奪病人嘅生存權利,亦可能係有意與無意之間,鼓勵佢地作出咁樣嘅選擇,依個係對生命唔尊重同埋係唔仁慈…」

最後輪到曾酷頂,他道:「…如果安樂死合法化,會唔會有『誤會』或『亂用』嘅情況出現?喺社會普遍接受安樂死嘅氛圍下,一遇痛苦或者情緒抑鬱,病人可能就會諗到結束生命以作逃避。況且,依啲疾病喺現今嘅醫學上係不治之症,但很難保證若干年後研製咗新嘅藥物或發展咗新嘅醫療技術,病人可以痊癒,如果係法律真係容許安樂死,選擇安樂死嘅病人就可能會枉死…」

曾酷頂論述完他的觀點,便進入了互相質詢的環節,由於何康誕信心盡失,只剩下我和柳豔苦苦支撐,柳豔當被人問得急了,她居然而普通話去回答池根樹等人的質詢。
我道:「…你地喺基於一個明白同一個唔明白去假設病人,你地以為病人唔明白生命嘅可貴,其實佢地係知道架,佢地知道佢地中斷咗生命有好多遺憾、有好多野未去完成、亦知道佢離開會令身邊人傷心;另外,你地以為明白到病人嘅痛苦?你想像到一啲半身不逐嘅病人,佢地連食飯、大小便都唔能夠自理嘅情況咩?佢地係無尊嚴、無希望咁生存,對佢地同屋企人嚟講生存就係受罪。你地明白到癌症病人長時間接受化療、電療嘅痛苦咩?對於佢地嚟講,只有死亡先可以擺脫依種痛苦…」

互相質詢結束後,最後進入正反雙方的總結。

總結完畢,其實我亦對結果心中有數。

結果評判以四比一裁決安邦勝出了這場辯論比賽,儘管我挺不服氣,也覺得其實賽果亦很合理,何康誕的表現真的不合格,而且對方表現真的較好,加上評審的思想較傳統,種種因素加起來,導致我們慘敗給安邦。

比賽前我還對曾酷頂等人大言炎炎,現在只想快點下台離開這裡。

比賽結束後,董老師與我們作賽後檢討,柳豔眼圈兒微紅,她問道:「成皇志,我嘅表現係咪好差啊?」

我安慰道:「唔係,妳表現好好,不過人地表現更加好嘖!」

董老師道:「其實我覺得你地一啲地方幾好架!整體嚟講就算輸都唔會輸太多,我幾鍾意成皇志你質詢安邦嗰句,『你以為人地唔明白,同埋你以為你明白人地』。。」

我突然想到了一件事,於是問道:「董老師,其實嗰一票喺咪你投畀我地架?」

董老師神色有點尷尬地點了點頭。

(Chapter 53完)
用普通話回應嗰度笑咗
純意見

乜辯論唔係每邊一次

即係正反正反正反咁之後結辯
辯論咁短既
辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮
辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮

辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮

決定正確
辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮

決定正確

辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮

決定正確

哎喲不錯啊

對唔住呀春巴 我飛住睇
剩係睇左大鳩d 說話咋
原來大鳩都識輸嘅
純意見

乜辯論唔係每邊一次

即係正反正反正反咁之後結辯

春巴唔熟辯論規矩,如果出書記得改返
等高潮
春巴飛得好
Push 大大話話個故都追左幾個月
推到之後出書
Daily pushhhh
高潮吧
辯論咁短既

只係想帶出啲野

費事長篇論

下一章開始踏入高潮

同意
期待高潮
春巴幾時出文出到我地高潮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞