(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
有沒有文
為了應付距離不足一星期的跨校辯論比賽,辯論社的全體成員正在四樓的活動室裡,舉行緊急的策略會議。

其實辯論社的全體會員連同導師董老師,不過只有四名成員:當會長的何康誕、社幹事柳豔,以及剛加入成為辯論社的其中一員的我。

以拉雜成軍,湊夠三人參賽,不至讓比賽取消的前題下,看得出董老師對我們並沒有什麼期望,不竟對手是BAND 1的安邦中學,我們輸是必然的事。

董老師道:「我講下聯校辯論比賽嘅流程先,比賽會定出一個題目,題目係評判團到時安排嘅,基本上兩間學校都唔會知道,評判會以抽籤形式去安排雙方扮演正反兩方,之後有五分鐘時間預備,然後雙方共六名成員各有三分鐘時間進行個人辯論,跟住有十二分鐘畀雙方進行質詢,再之後有三分鐘時間去預備總結,最後雙方會各有三分鐘時間進行總結,你地都清楚明白成個辯論比賽嘅流程啦?」

我們三人均點頭以示明白,董老師續道:「咁到時比賽,何康誕你就係主將、柳豔妳就係第一副辯、成皇志你就係第二副辯啦!我咁嘅安排,你地有無意見?」

我們再次點頭,董老師道:「成皇志,你剛剛加入無耐就要你參加比賽,可能對你嚟緊係一件好有挑戰嘅事,喺你印象中辯論係咩一回事?」

其實我並沒有參加過任何辯論比賽,與辯論比賽的性質最接近,可算是中六七那時的中化科小組討論。

我想了想道:「即係吹水?」

董老師哈哈一笑,道:「都類似,不過一場認真嘅辯論就唔只停留係吹水嘅層面,起碼我地唔可以講粗口、人身攻擊、誹謗等,辯論講求反應、洞察力、口才、邏輯思辯嘅能力,當然要提升依一類嘅能力,需要長時間嘅訓練,唔係可以係短時間裡面一蹴即就嘅,不過我可以講一啲基本嘅技巧畀你聽。」

「首先,要清楚題目,明白自己應該嘅立場,你係正方就立場要企係正方,立場要明確,切記畀人覺得你模稜兩可;其次,除咗講之外,你都要聽,聽己方有無啲未提及嘅立場,可以加以補充,同埋對方立場有無漏洞、矛盾,有就記低,等機會就進攻,死纏爛打,咬住對方唔放,等對方花時間去拆招,打亂對方陣腳;第三,辯論比賽係無辦法說服對方,對方亦唔可能向你認低威,但你可以說服觀眾、說服評判,以上就係我嘅心得,依家你同何康誕練習一下。」

其實董老師的話,對我的參考價值不大,並不是董老師的話不對,董老師所說的話絕對正確,但那只是近乎人盡皆知的事,並沒有什麼獨特性,就算他不提,我亦會留意到。
不知何康誕是否因為在之前的歌唱比賽敗在我與呂靜宜的手上,他對我的態度挺不友善,抱怨道:「我地嘅對手係band 1嘅安邦中學,都唔知點解要搵連會考都未考過嘅中四生做隊員?」

其實我是考過會考,而且還考了兩次,但我當然不會告訴給對方聽,我道:「如果你地搵到其他人,我唔介意退出架!」

何康誕立時語塞,只能夠乾瞪著眼。

董老師道:「好喇!好喇!開始辯論,我出題目…嗯,就討論下香港應否食狗肉合法化,邊個做正方?」

何康誕舉手,董老師道:「成皇志,咁你做反方啦!你地有五分鐘時間預備,跳過咗各自敘述,一個人開始另一方可以對對方進行質詢」

五分鐘過後,何康誕開始述說他的觀點:「我贊同食狗肉,首先,我唔認為狗嘅地位比豬牛羊雞更加高貴,點解我地一邊可以養狗,一邊就將豬牛羊雞當成蛋白質嘅來源?因為人類主觀覺得狗係比豬牛羊雞更加可愛,所以狗嘅地位超然於佢地?當我地一邊話狗狗好可憐唔應該食佢地,但係我地就對其他動物就亳無憐憫,咁去食佢地,依個係偽善,依個係唔公平嘅!」

我道:「我反對食狗肉,狗係自古以嚟已經同人類建立咗一個無形嘅契約,狗係以前嘅時代,功能上嘅角色就係看門口、打獵,人類平時除非到咗萬不得已,生死存亡嘅時候先會殺狗果腹…」

何康誕斷言道:「咁你即係贊成食狗肉啦?」

我搖頭道:「我講嘅係古時,人遇到絕境嘅時候,嗰陣唔好話狗喔!就算人食人都時有發生,就好似中國,遇到飢荒,易子而食都時有發生,但依家題目係香港,我諗香港發生飢荒嘅機會係微乎其微啩?」
何康誕道:「你頭先講緊功能上嘅角色,咁牛夠幫人類耕田啦!咁人類夠食佢。」

「其實人類嘅一生,為咗生存會令無數嘅動物死亡,既然我地人類係萬物之靈,好應該係去儘可能減少傷害多一個物種,而唔係去將所有動物『一視同仁』咁殺害。」

「你都未答我個問題,點解狗先有依個權利?唔係豬牛羊雞?」

「我無口話狗先有依個權利,之但係大部份嘅國家都唔食狗肉,我地可以先易後難咁去推廣,先唔食狗,然後豬、牛、羊、魚,其實到咗今日,都仍然有好多地方嘅人無野食,用等同地方嘅面積去耕作,比起用等同面積去飼養牲畜,可以提供更多嘅糧食,而且牲畜排放嘅甲烷係做成溫室效應嘅主要因素之一,所以唔食狗、唔食豬牛羊,唔單止解決你嘅疑慮,仲可以環保救地球。」

何康誕聞言,然出錯愕的神色,這個年代應該還未有碳排放這樣的觀念,他道:「咁…植物唔係生物啊?水入面夠有微生物咯?唔通茹素就唔殺生咩?」

「我之前講過,人類為咗生存無可避免會殺傷其他生物,孔子講過:『幼吾幼,及人之幼。老吾老,及人之老。』因為我地成日同貓狗接觸,建立咗一份感情,我地唔忍心睇到佢地受傷害,依一種惻隱之心,再推廣到豬牛羊雞嘅身上,從而令佢地得到同樣嘅對待,至於你話植物同微生物,喺生物嘅分類學上,同我地人類太過南轅北轍,為咗生存我地無辨法唔去傷害佢地,但我地要尊重佢地為我地延續我地嘅生命,所以我地要珍惜食物。」

「你…嘅想法係偽善,你…」

董老師搖著頭,斷言道:「你地離晒題喇,不過我大約知道你地嘅長處同不足嘅地方,今日就嚟到依度,下次再練習過。」

(待續)
屌到何康誕撻皮
等佢唔gur呀嗱
又恰人地小朋友
中學生應否談戀愛

成皇志做反方

佢啲女係下面聽住

9估 比賽題目係 母語教學
為了應付距離不足一星期的跨校辯論比賽,辯論社的全體成員正在四樓的活動室裡,舉行緊急的策略會議。

其實辯論社的全體會員連同導師董老師,不過只有四名成員:當會長的何康誕、社幹事柳豔,以及剛加入成為辯論社的其中一員的我。

以拉雜成軍,湊夠三人參賽,不至讓比賽取消的前題下,看得出董老師對我們並沒有什麼期望,畢竟對手是BAND 1的安邦中學,我們輸是必然的事。

董老師道:「我講下聯校辯論比賽嘅流程先,比賽會定出一個題目,題目係評判團到時安排嘅,基本上兩間學校都唔會知道,評判會以抽籤形式去安排雙方扮演正反兩方,之後有五分鐘時間預備,然後雙方共六名成員各有三分鐘時間進行個人辯論,跟住有十二分鐘畀雙方進行質詢,再之後有三分鐘時間去預備總結,最後雙方會各有三分鐘時間進行總結,你地都清楚明白成個辯論比賽嘅流程啦?」

我們三人均點頭以示明白,董老師續道:「咁到時比賽,何康誕你就係主將、柳豔妳就係第一副辯、成皇志你就係第二副辯啦!我咁嘅安排,你地有無意見?」

我們再次點頭,董老師道:「成皇志,你剛剛加入無耐就要你參加比賽,可能對你嚟緊係一件好有挑戰嘅事,喺你印象中辯論係咩一回事?」

其實我並沒有參加過任何辯論比賽,與辯論比賽的性質最接近,可算是中六七那時的中化科小組討論。

我想了想道:「即係吹水?」

董老師哈哈一笑,道:「都類似,不過一場認真嘅辯論就唔只停留係吹水嘅層面,起碼我地唔可以講粗口、人身攻擊、誹謗等,辯論講求反應、洞察力、口才、邏輯思辯嘅能力,當然要提升依一類嘅能力,需要長時間嘅訓練,唔係可以係短時間裡面一蹴即就嘅,不過我可以講一啲基本嘅技巧畀你聽。」

「首先,要清楚題目,明白自己應該嘅立場,你係正方就立場要企係正方,立場要明確,切記畀人覺得你模稜兩可;其次,除咗講之外,你都要聽,聽己方有無啲未提及嘅立場,可以加以補充,同埋對方立場有無漏洞、矛盾,有就記低,等機會就進攻,死纏爛打,咬住對方唔放,等對方花時間去拆招,打亂對方陣腳;第三,辯論比賽係無辦法說服對方,對方亦唔可能向你認低威,但你可以說服觀眾、說服評判,以上就係我嘅心得,依家你同何康誕練習一下。」

其實董老師的話,對我的參考價值不大,並不是董老師的話不對,董老師所說的話絕對正確,但那只是近乎人盡皆知的事,並沒有什麼獨特性,就算他不提,我亦會留意到。
中學生應否談戀愛

成皇志做反方

佢啲女係下面聽住

辯題一夫多妻制是利大於弊
中學生應否談戀愛

成皇志做反方

佢啲女係下面聽住

辯題一夫多妻制是利大於弊

拎正牌講開後宮
pish
"...對方立場有無漏洞、矛盾,有就記低,等機會就進攻,死纏爛打,咬住對方唔放,等對方花時間去拆招,打亂對方陣腳;"

咁似連登啲打手/五毛技巧嘅
睇返原來仲有唔夠3000字就三十萬字

寫完會唔會有百幾萬字

第一部曲應該無

如果順利寫晒三部曲應該唔止

第一部曲青蔥篇就主要圍繞校園,比較輕鬆啲,但尾段開始有啲重要角色要退場

第二部曲奮進篇投身社會,年期會經歷沙士到金融海潚,利用未來嘅知識同高官巨賈交手,希望好似寫到時代咁,結局諗好,有主要女角退場,帶出第三部曲嘅女主角

第三部曲雄飛篇其實大概得個框架,未諗到成個脈絡點去
等睇修羅場

咩叫修羅場
9估 比賽題目係 母語教學

錯,
再估過,其實依家都開似鋪緊下一個高潮,個辯論比賽題目都係同個高潮位有關連
話咗我最中意布甸

布甸除咗食煙可以扣分之外,根本就無敵

有人用楊鳳瑤 呂靜宜 管佳莉作為user name

但係無布正麗喎
文呢
話咗我最中意布甸

但係無布正麗喎

管都有
等睇修羅場

咩叫修羅場

已經修羅場左
話咗我最中意布甸

但係無布正麗喎

搵我?
通宵一野追曬,好正
話咗我最中意布甸

但係無布正麗喎

搵我?

你d post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞