(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
謝春巴
孫權出場未?
放學時,宛琳珊瞧見我與呂靜宜一同前來,她愕然道:「呂靜宜?點解佢…成皇志,你唔係將我啲野同晒佢講啩?」

我一臉歉意道:「唔好意思啊!頭先上英文堂嗰陣…我同佢講咗,不過人多好辦事,正所謂『三個臭皮匠勝過一個諸葛亮』,我地三個應該會諗到辦法嘅!」

宛琳珊一臉慍色,道:「成皇志,你點可以將我啲野周圍同人講架?」

「吓!本來又唔係得妳同我知道,陸泳祥都知架,依家都係多咗呂靜宜一個知咋嘛!」

我們乘搭地鐵由葵芳去旺角,宛琳珊鼓起腮幫子坐在一角,我和呂靜宜則站著。

呂靜宜悄聲道:「宛琳珊係咪嬲咗我地啊?」

我點頭道:「係啊!佢份人好要面,猶其是佢唔可以衰畀妳同布正麗睇,佢知道妳知道咗佢出醜,好打擊佢自尊心,所以一日最衰都係妳。」

呂靜宜拍打了我一下,嗔道:「關我咩事喎?」

「咩唔關妳事啊?如果妳唔係係都要跟埋嚟,佢唔會知道我將佢嘅野講過妳聽。。」

「我聽你講到好好玩咁,想睇下你點幫宛琳珊?」

「好玩,妳知唔知我地嘅對手係黑社會啊!唉,老實講,我依家淨係知道嗰間公司係三合會開嘅,其他野一無所知。」

「你實有辦法嘅,布甸話你有好多整人嘅鬼主意。」

我訝異道:「吓!乜妳同布正麗好熟嘅咩?」

「嗯!都幾架,你唔好以為佢識好多飛仔飛女,個人就好衰,佢唔會蝦蝦霸霸架!佢對我地都好好,我地班嘅同學都好鍾意佢。」

呂靜宜的話讓我想起了那次天台,布正麗說呂靜宜是一個好女仔,要我好好珍惜。

「哦!真係估唔妳依啲品學兼優嘅乖乖女,會同佢依啲飛女咁好朋友。」

呂靜宜又問道:「係呢!你知唔知邊個係顧琛琛同湯仲謀啊?」

我頷首道:「中一嗰陣我同顧琛琛一班,湯仲謀就係隔離班,佢中二就退學,依家就威喇!幫緊數字幫蛀牙做野,係呢!點解妳咁問嘅?」

「無,我覺得布甸對依件事好似仲未放得低,就算顧琛琛搶走咗湯仲謀,但係布甸仲係好重視佢同顧琛琛之間嘅友情。」

「係咩!估唔到佢咁念舊喎!」

到了旺角,我們從銀行中心的出口走到地面,宛琳珊以頸巾掩面,不斷東張西望,一副害怕被人發現的樣子。

我嘆道:「唉!咁樣妳咪仲更加令人留意妳!」

此時,有一名穿著白恤衫、半截裙女生,截著我問道:「先生,先生,阻你五分鐘時間,做個訪問喔!」

我道:「小姐,我知妳想點?妳想問我食唔食煙,跟住就帶我去妳啲同事到,畀佢地圍住SELL保險喔嘛!妳過主搵第二隻水魚啦!」

那名女生聞言愣在原地。

我們三人急步走過,進入了西洋菜南街。

驀地,宛琳珊退後一步,躲在我背後,向奶路臣街方向一指,道:「嗰個著藍色西裝個矮仔,你見唔見到啊?佢就係呃我嗰個衰人。」

我循宛琳珊所指的方向瞥去,只見一名身穿藍色西裝、以定型啫喱把頭髮弄成一支支天線般、身高大約一米六的男子在東張西望,尋找獵物。

宛琳珊以頸巾掩面,道:「我上去大家樂坐,等你地好消息。」

宛琳珊走後,呂靜宜瞧著我,問道:「咁依家點算?」

「行陣街先。」

我們在附近的商店行逛,當我發現那個叫呂子明的人上前與其他人搭訕時,我們便慢慢走近。

我聽見他不斷遊說途人到他的公司當模特兒,另外,我還發現這條街上除了呂子明外,還有兩三個當同樣工作的男子。

於是我便向呂靜宜道:「我地分開行,睇下佢地會唔會撩我地入行做模特兒?」

「吓!你講真架?」

「咩啊!妳驚啊?」

呂靜宜搖頭道:「唔係,我覺得好玩嘖!」

(待續)
好緊張 我要做問卷
好緊張 我要做問卷

被人捉去拍裸照
好緊張 我要做問卷

好緊張 我要做問卷

好緊張 我要做問卷

被人捉去拍裸照

畀人老強
你地班人
我唔做問卷 又點俾大鳩志攞料喎
我咁醒 點會上當
你地班人
我咁醒 點會上當

即係識玩 做緊大事架麻
你地班人
我咁醒 點會上當

即係識玩 做緊大事架麻

轉頭玩到出事比人女女女 唔想面對男主 之後出國 條線完
小弟其實今日生日,

前兩年自己一個去海洋公園
小弟其實今日生日,

春巴生日快樂
祝你好似大鳩志咁多女
小弟其實今日生日,

春巴生日快樂
祝你好似大鳩志咁多女

春巴生日快樂
小弟其實今日生日,

春巴生日快樂
祝你好似大鳩志咁多女

春巴生日快樂

生日快樂
我連續3年自己去海洋公園,有乜問題
祝你同大鳩志一樣咁多後宮
春巴 生日快樂
小弟其實今日生日,

春巴生日快樂
祝你好似大鳩志咁多女

春巴生日快樂

生日快樂
我連續3年自己去海洋公園,有乜問題

春巴生日快樂🎊
生日快樂
多謝各位
好滾動
生日快樂春巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞