(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
又到時候利用一下8座d 人啦
魯肅 呂蒙 張昭
遲左添,春巴生日快樂!
希望遲到好過冇到
春巴生日快樂
生日快樂!
春巴生日快樂
希望下年都可以係呢個故繼續同你講生日快樂
Daily push
生日快樂啊!!
Happy birthday
生日快樂
多謝咁多位
春巴生日快樂
生日快樂春巴
春巴生日大快樂 sor 遲左
我回去找宛琳珊與呂靜宜,宛琳珊看見我回來一臉期盼道:「點啊?佢係咪應承咗唔再騷擾我喇?」

「你當我係蛀牙啊?同佢地講一句,佢地就會當乜事都無發生過?我頭先仲偷聽到嗰個呂子明打算佔有妳不特止,如果妳還唔到錢,仲要迫妳出嚟做…」

宛琳珊聞言臉色一下子變得煞白,眼泛淚光激動道:「唔得,唔可以,我寧願死都唔會畀佢地咁樣作賤!」

「宛琳珊,妳冷靜啲先。」呂靜宜轉向我道:「成皇志,你唔好嚇佢啦!」

我道:「我無嚇佢,頭先我親耳聽到,佢地真係咁講。」

宛琳珊倏地握著我的手,哀求道:「成皇志,我…我求下你,你一定要救我啊!」

瞧見平時眼高於頂的宛琳珊,這一刻梨花帶雨的可憐模樣,我亦不忍再戲弄她,我拍了拍她的手背,承諾道:「放心,我唔會畀佢地傷害妳。」

呂靜宜問道:「咁你係咪已經諗到辦法幫宛琳珊?」

「叫有啲眉目啦!比起嚟之前叫做有進展喇!」

宛琳珊拭著淚水,道:「成皇志,我聽講…你爸爸係…黑社會大哥,不如試下叫佢…幫手喔?」

我搖著頭道:「佢過咗氣喇!依家啲人根本唔識佢,嗰啲人當佢臭四,邊會聽佢講啊!」
除了上述的原因外,身為兒子的我並不希望爸爸再次與那些昔日兄弟接觸,不想爸爸重回舊路。

我續道:「宛琳珊,不過妳要忍耐多依幾日,依幾日佢地可能會不斷騷擾妳。」

呂靜宜亦打氣道:「宛琳珊,妳要堅強啊!」

宛琳珊嗯了一聲。

我們乘搭地鐵離開旺角,宛琳珊沒精打采地坐在一角,呂靜宜輕聲問我:「成皇志,你究竟諗到啲咩方法幫宛琳珊嘖?」

我靈機一觸,道:「我地當依個case係一條long question,妳會點去幫宛琳珊?」

呂靜宜想了想,皺著眉搖頭,道:「我諗唔到啊!」

「話明係長題目,係咪首先要解題再整理一下資料先?」

我見呂靜宜頷首,我再道:「首先我地知道依一間公司係黑社會數字幫開嘅;然後我地知道依間公司嘅星探最少有三位;跟住依三個星探係同一樣嘅職位。」

呂靜宜恍然道:「唔通你想利用佢地三個之間嘅矛盾?」

我笑道:「妳有部份答中,但如果依一題係二十分嘅長題目,妳最多得兩分。」
呂靜宜問道:「有無提示?」

「黑社會最怕咩喔?」

呂靜宜道:「警察?但係宛琳珊之前都去過報警,啲警察都唔受理。」

我搖頭道:「法律先係給予警察執法嘅權力。」

呂靜宜訝然道:「嗰啲人怕法律?」

我反問道:「咁嗰啲人仲有啲咩野怕架?」

呂靜宜想了想,道:「佢地嘅大佬!」

我點頭道:「啲靚仔咩都無緊係唔怕差佬啦?佢地大不了係坐下花廳,但係啲大佬就唔同喇!有錢、有地盤、有權有勢,點會唔驚差佬啊?佢一坐監,啲野就畀第二個攞晒喎!」

呂靜宜恍然道:「你打算攞到佢地嘅把柄要脅佢地,作為佢地放過宛琳珊嘅條件?但係佢地有咩把柄落係你手啊?」

我苦笑道:「無,我只係有初步嘅概念。」
回到家中,肥佬陛剛沐浴完,從浴室走出來,他道:「阿志,你返咗嚟喇!我收到啲料啊!」

我避免阿興聽到,於是與肥佬陞走進了廚房,在聽肥佬陛的資料前,我先要確認那些消息的來源,問道:「肥佬陛,你啲料堅唔堅啊?喺邊到收番嚟架?」

肥佬陞道:「我講啲料百分百真料,我喺係數字幫嘅元老『巢皮龜』度收返嚟,個『巢皮龜』成日嚟我地嗰度起雙飛,條友成七十幾歲孤寒縮骨又唔得,硬唔到啲女用口又用手,次次攪到過晒鐘,持住係蛀牙啲世叔伯,又唔肯畀貼士,上次仲…」

我斷言道:「得喇、得喇!你講番正題,你收到啲咩料喔?」

肥佬陛一時說東,一時說西,我聽得眉頭大皺,最後我加以整理,總算明白到他的意思。

肥佬陞的意思是說數字幫蛀牙近來大展拳腳,打算買地建立娛樂城及進軍電影圈,效法真技安蔣天誅及蔣天殺兩兄弟,透過電影製作來進軍中國及洗黑錢。

嗯,數字幫原來有此大計,那麼他們定必不想在這時候節外生枝。
想當年數字幫的蛀牙曾經拍過一套自傳式電影梳打埠風雲,戲中蛀牙的勇猛可以媲美三國無雙的趙子龍,一人一刀由氹仔直殺到路環,劈人如割草,視司警與法律如無物,那是何等的霸氣,我還記得當年老翻VCD成行成市,但沒有人膽敢盜錄這部電影,當有人問起時,那些道友與古惑仔,還叫人去電影院買票支持電影創作。

聽畢肥佬陛的話後,我心中的計劃已經有了一個雛型。

我道:「肥佬,我可能要你同青雲幫幫我手。」

肥佬陛為難道:「你借錢幫我,我還番人情畀你係應該嘅,但係如果係打人,我諗青雲未必會出手喇!」

我忙道:「唔駛你地出手,而且連野都駛講,你只要陪我上去就得喇!」

「咁青雲呢?」

「青雲仲簡單,佢只係以防萬一嘅一個保險,隨時咩都唔駛做。」

肥佬陛點頭道:「好,咁我同佢講啦!」

我道:「但係你唔好同我爸爸講喎!」
我與肥佬陞商討完畢後,我便致致電給游大輝道:「喂!大輝,之前我同你講話諗住一齊賣嗰樣野嘅,我趕住要,你最快幾時畀到我啊?」

電話彼端的游大輝道:「你突然問我攞,最快都要兩星期後喎!」

「兩星期後,你女神宛琳珊畀人賣咗落火坑啦!」

游大輝嚇了一跳,道:「吓!宛琳珊發生啲咩事?嗰樣野點幫到佢啊?」

「一言難盡,總而言之,你唔想你女神隻豬畀咗啲人渣黑社會,你最好用盡一切方法將嗰樣儘快交到我手上。」

游大輝深呼吸了一下,道:「嗯,我明白喇,我盡可能聽晚攞個樣野畀你,你一定要阻止宛琳珊隻豬唔可以畀咗班人渣黑社會啊!」

「一定。」

當游大輝把那東西交到我手,我便可以進行拯救宛琳珊的計劃,但那計劃是否成功關鍵在於呂子明是否既愚蠢又精明了?

(待續)
push
戲肉
呢幾日都好早出
點解黑社會要係東吳人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞