(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
文呀

打緊

今晚多文

(應該)

SAVE先,驚無咗

加油!!!

正評!
好期待
文呀

打緊

今晚多文

(應該)

SAVE先,驚無咗

我們進入了會議室,這個會議室只不過是個百多尺的小房間,只有一張方桌和三張油壓椅子,呂子明坐了其中一張,我和宛琳珊坐了其餘兩張,肥佬陛只好站著,我趁呂子明不為意的時候,偷偷按了插在衣袋的筆端一下,筆身的一顆綠燈隨即亮起。

呂子明傲然道:「有咩廢話快啲講,我啲時間好寶貴架。」

我瞧見呂子明態度倨傲,看來計劃的可行性又多一分成功的機會。

我整個計劃中的第一步是示敵以弱,這一步最為重要,我要讓對方放下戒心,以為我並沒有任何殺傷力,讓他掉以輕心,誘導他犯錯。

我見呂子明打量著站在一旁的肥佬陛,便結結巴巴道:「宛琳珊講晒件事畀我聽,我聽完,覺得…覺得唔係咁好喎!始終你…要佢拍埋…嗰啲三級片,同啲男人有咁多親熱鏡頭,佢年紀咁細,唔係咁想接依啲戲,而且你事前都無講要接依啲戲?」

呂子明斷言道:「咩啊?佢學人揀戲接?佢新人嚟咋?知唔知我幾辛苦先搶到依個角色畀佢演啊?佢突然之間偷走,我要承受幾大壓力,公司損失咗幾多,你條戇鳩仔又知唔知喔?」

宛琳珊像豁了出去般,道:「咩啊?你之前都唔係咁講架?你都無話過要拍依啲片,我…唔會拍依啲核突片架。」

呂子明冷哼一聲,道:「唔拍?妳當自己係影壇大姐大啊?話唔拍就唔拍啊?妳唔聽話就係毀約,毀約要賠五十萬畀公司。」

我道:「等陣先,點解要賠五十萬咁多先?」

呂子明指著宛琳珊道:「我地公司栽培佢唔駛錢啊?又搵著名嘅歌唱老師教佢唱歌跳舞,我地公司喺佢背後洗咗幾多錢你又知咩?」
即斷
宛琳珊道:「咩啊?你安排我上嗰啲歌唱班同社區中心嘅興趣班差唔多水準咋?」

我道:「宛琳珊都係同你簽咗約兩三個禮拜嘖!你公司洗係佢身上嘅錢都唔係好多嘖?就算你話佢毀約,要賠償你地嘅損失都唔駛五十萬啦?不如你同你上司商量下先啦?」

我最後的那句話等同說「你老幾啊?搵個話得事嘅出嚟。」

由我最初觀察呂子明所得,他是一個有野心、自負不凡的人,所以我進來會議室後,以示弱的姿態壯大他的氣焰,然後不經意說出這句帶有輕蔑意味的說話目的是要惹怒他,當一個像他那種個性的人受到別人的質疑與輕視的時候,他便會極力去作出一些舉動讓人知道自己的實力,去令人改變對自己的看法。

呂子明指著我,怒道:「睇你個款都知道你係KAI嗰啦!依間公司係數字幫開嘅,數字幫蛀牙哥係依間公司嘅大老闆啊!佢頭馬蚵仔煎係我阿頂啊!KAI子,我夠晒資格屌柒你未啊!」

果然呂子明正中下懷,我要的就是他這一句。

我冷笑一聲,道:「SORRY!我唔係好明你意思?你嘅意思係…」

呂子明仍然沒有察覺中了我的圈套,怒道:「我話我呂子明係數字幫,數字幫蚵仔煎係我阿公啊!知唔撚知咩係數字幫啊?邊個係蛀牙哥啊?戇鳩仔。」

我哈哈一笑,拿出了手機,打開了手機蓋,呂子明見狀立時喝道:「喂!你仲咩啊?收番埋個電話佢。」

我安撫道:「OK,OK,冷靜啲,你唔鍾意我攞個電話出嚟,我咪收番佢囉!不如我畀啲野你聽喔!」

在場的宛琳珊與呂子明都驚愕我為何態度突然間一百八十度轉變,呂子明怒道:「屌你老味喔!死KAI子,喺數字幫地頭玩野係咪買棺材唔知訂啊?」

我拿出插在衣袋上的「原子筆」,撳下了按鈕,那支「原子筆」其實是一個偷聽器,是之前我叫游大輝拿給我的。
這時偷聽器開始播出剛才的錄音:

「…依間公司係數字幫開嘅,數字幫蛀牙哥係依間公司嘅大老闆啊!…我話我呂子明係數字幫…」

我道:「根據香港法律任何人如屬三合會社團嘅成員,或以三合會社團成員身分行事,或自稱或聲稱係三合會社團嘅成員,一經定罪最高嘅刑罰係罰款$100000及監禁3年。」

我瞧見呂子明先是愕然,然後眼珠一轉,我連忙道:「我知你諗咩?你想搶咗我支錄音筆然後打我一身,但我提一提你,我支錄音筆有藍芽功能,係錄音嘅同時,已經備份去我部手提電話裡面,我頭先打開手機蓋嘅動作,已經將段錄音發送咗出去,我有個朋友係附近,我上嚟之前同佢講,如果兩個鐘後,唔見我地安全行出去,佢就會將段錄音交畀警方。」

以上的說話我是胡謅的,那支錄音筆並沒有藍芽功能,我的手機並沒有備份到剛才的錄音,我純粹是嚇唬呂子明。

呂子明喘著氣,瞪著我。
我又道:「我收到風你地數字幫嚟緊諗住大展拳腳,又進軍電影圈,又打算起娛樂城,你地幫派近嚟咁高調,其他幫派同警方已經好想一挫你地氣焰,你話如果依段錄音交到畀警方手上,唔好話咩娛樂城、咩進軍電影圈,我諗數字幫都幾頭痕下,如果畀蛀牙知道因為你而令到佢嘅大計泡湯,我諗你嘅下場…」

呂子明聞言臉色變得陣紅陣綠,我續道:「我睇得出你係一個聰明人,你甘心你嘅前途就咁無咗咩?有好多數字幫嘅人都係你依個職位,但係佢地都無你嘅眼光同才幹,如果因為依件事,佢地機會多咗,爬過你頭,你甘心咩?」

呂子明像鬥敗公雞一樣,頹然地道:「講,你想點?」

我一直忐忑不安的心這時才算真正的定下來,道:「我地唔需要兩敗俱傷嘅戰爭,我地需要嘅係和平嘅協議。」
三十分鐘後,我們三人平安地離開聲色雅娛樂有限公司,宛琳珊抱怨道:「你啊?點解要我畀二千蚊毀約金佢啊?」

我訝然道:「阿姐,妳本身要畀五十萬架,依家先畀二千蚊,當係執返身彩啦!二千蚊可以解決件事,以後有覺好瞓,唔駛提心吊膽,抵畀啦!」

宛琳珊悄聲道:「喂!其實嗰個肥佬有咩作用嘖?」

我亦悄聲回道:「佢有三個作用,第一分散呂子明注意力,第二多佢一個人可以壯膽,第三就算真係畀人打都多個人頂。」

宛琳珊打量我的錄音筆一眼道:「真係估唔到你用錄音依一招,如果佢一路無自稱黑社會,你仲有咩辦法啊?」

我苦笑道:「咁我地大鑊喇!」

「吓!頭先咪好險!」

我打量了四周一眼,在宛琳珊的耳邊道:「講多樣野畀妳聽喔!如果佢嗰陣敢搶我支錄音筆,我地就玩完喇!」

宛琳珊聞言臉色有點蒼白,拍了拍心口,道:「吓!你頭先大佢架咋?點解你唔錄完音就走啊?」
「你認為佢會就咁畀我地平平安安咁走咩?」

此時,肥佬陞色迷迷地打量著宛琳珊道:「嘿嘿,阿志,依個係咪你女朋友啊?真係好靚,靚過我馬欖啲妹子多多聲啊!」

我一把摟住宛琳珊的纖腰,笑道:「係啊!佢係我條囡嚟架!」

宛琳珊想推開我,我在她的耳邊輕聲道:「我保護緊妳咋!妳睇條友成個痴漢咁!如果我唔咁講,我唔敢想像佢會對妳做啲咩?」

宛琳珊白了我一眼,放棄了掙扎。

正當我享受幫助宛琳珊解約後的報酬時,我們身後有兩個人經過。

「喂!阿泰聽講你最近溝嗰個學生妹有啲阻滯,未得手咩?」

「嘿!之前係嘅,不過最近佢態度開始軟化。」

這把聲音有點耳熟,我轉頭一看,瞧見那人的側面,好像是管佳莉的男朋友阿泰,當我想看清楚時,兩人已轉入了後樓梯,我輕聲吩咐道:「肥佬,你落樓下等我喔!」

然後我便偷偷跟著兩人的身後,宛琳珊亦禁不住好奇跟著我。
我們躲在一角,阿泰與另一名男子在樓梯間抽菸。

那人道:「如果攪唔掂條女,駛唔駛問阿湯攞藥啊?條女食咗藥之後包保聖女都變蕩婦啊!到時你就…」

阿湯?難道他們所指的是湯仲謀?原來這個阿泰與湯仲謀也是同一伙。

阿泰淫笑道:「雖然我無阿湯對女人咁有吸引力,但係我對女人仲有啲辦法,暫時唔需要落藥住,我相信就快可以得手,啲女畀咗第一次你,就會聽晒你話,到時氹佢出嚟做都易啲喔!」

「學生妹可以跑到好價錢,話時話條女又係吳林紫娣,依排你地班友都係向依間學校啲女埋手。」

阿泰淫笑道:「依間學校啲女得喔嘛!我嗰條女係校花級嚟架!我好耐未試過咁期待破一條囡嘅處喇!」

「你個死仔有食神啦!話時話,你唔溝埋嗰個啫喱嘅!」

「啫喱?依家改咗名叫布甸喇!依個布甸係阿湯嘅玩具,我地唔掂得架!」

我聞言一股怒氣直衝腦門,把拳頭捏得發白,真想不顧一切衝出去狠揍那個阿泰一頓,但我知道面對兩名二十歲的男子,我一個不足十六歲的少年,結果只是自取其辱,最後我選擇與宛琳珊悄悄離開。

(待續)
管雞

那人道:「如果攪唔掂條女,駛唔駛問阿湯攞藥啊?條女食咗藥之後包保聖女都變蕩婦啊!到時你就…」

阿湯?難道他們所指的是湯仲謀?原來這個阿泰與湯仲謀也是同一伙。

阿泰淫笑道:「雖然我無阿湯對女人咁有吸引力,但係我對女人仲有啲辦法,暫時唔需要落藥住,我相信就快可以得手,啲女畀咗第一次你,就會聽晒你話,到時氹佢出嚟做都易啲喔!」

「學生妹可以跑到好價錢,話時話條女又係吳林紫娣,依排你地班友都係向依間學校啲女埋手。」

阿泰淫笑道:「依間學校啲女得喔嘛!我嗰條女係校花級嚟架!我好耐未試過咁期待破一條囡嘅處喇!」

「啫喱?依家改咗名叫布甸喇!依個布甸係阿湯嘅玩具,我地唔掂得架!」

我聞言一股怒氣直衝腦門,把拳頭捏得發白,真想不顧一切衝出去狠揍那個阿泰一頓,但我知道面對兩名二十歲的男子,我一個不足十六歲的少年,結果只是自取其辱,最後我選擇與宛琳珊悄悄離開。

(待續)

最後我選擇與宛琳珊悄悄離開

肥佬呢

(待續)

肥佬呢

重睇

(待續)

肥佬呢

大鳩志果type 走住黎屌
support
管佳莉係雞係公廁 唔好幫佢
又多個後後宮
有冇巴打改名叫宛琳珊
不要救管雞or等佢做左私鐘先救 蠢女人係抵死
不要救管雞or等佢做左私鐘先救 蠢女人係抵死

當買個教訓
宛珊琳 有無鐘意人?定淨係男主角個fd鐘意佢?
係咪可以入埋後宮
留名等睇管雞唔信成皇志
點解全部女女都要比人賣去私鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞