(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
多謝各位
好滾動

今年有咩慶祝?
多謝各位
好滾動

今年有咩慶祝?

暫停出文一日
生日快樂
春巴 生日快樂
我同你一齊食m記
happy birthday
春巴 生日快樂
我同你一齊食m記

我口嚨痛食唔到m記
今日放過你

Btw生日快樂
Chapter 55 案中有案 (下)

我和呂靜宜走進了山東街、轉入了彌敦道,再一前一後回到了西洋菜南街,未幾呂靜宜便被一個疑似聲色雅娛樂有限公司的星探纏著。

我找了個位置在一旁食花生,此時有另一名疑似星探的人走到我跟前,問道:「靚仔。」

我打量了那人一眼,身穿一套黑色西裝,一頭金髮,年約二十的青年。

我問道:「咩事啊?」

那人左看看我、右看看我,道:「有無人話你三七面有啲似凌風啊?」

「吓!」

那人從衣袋掏出了一張卡片,道:「我係依間公司嘅星探,我地公司同星旺公司有合作關係,我地會發掘啲有潛質嘅新人轉介到佢地公司,我覺得你幾有星味,入娛樂圈實有一番作為。」

我瞧了瞧他的卡片,他的名字叫魯子敬,職位同樣為聲色雅娛樂有限公司的市場部資深主任。

我瞥了瞥呂靜宜的狀況,只見她耐心聽述那名星探的說話。

魯子敬循我的視視看去,道:「嗰個人都係我地聲色雅娛樂有限公司嘅星探,佢叫張子布,唔係我喺同事背後講壞話啊?佢食水好深架,跟佢嘅藝人都無啖好食,我覺得街外錢,大家一齊賺先開心,個人開心做起野上嚟表現都好啲啦!你跟我就無錯架喇!我唔會刻薄自己人嘅。」

我心想:「你地依啲騙棍扮咩好人喔!你同佢地一樣都係搵水魚嘖!我落搭,隨時好似宛琳珊咁,差你幾十萬。」

我看見張子布想拉著呂靜宜離去,我立時收起了魯子敬的卡片,道:「唔該晒!我有興趣再聯絡你。」

我沒有理會魯子敬的從後呼喚,走到呂靜宜身邊道:「喂!等咗我好耐喇!我地趕時間睇戲,行快啲喇!」
話畢我一把拖著呂靜宜離去,我們走遠後,呂靜宜道:「好險啊!頭先嗰個人話要我跟佢返去簽約。」

我冷哼了一聲,道:「都話咗佢地係黑社會嚟!好危險架啦!妳仲當係玩咁!」

呂靜宜吐了吐舌頭,道:「驚咩喎!有你喺度,你會保護我嘅!」

「妳唔好大安旨意,我一定會保護到妳,老實同妳講我唔係超人,我能力有限架!」

「得喇!得喇!我自己會留意架喇!咁依家去邊啊?」

「我觀察多陣先,妳乖,上去大家樂同宛琳珊食雞髀。」

呂靜宜點頭道:「好啦!我上去陪宛琳珊啦!你一個人自己小心啲!」

我向呂靜宜打了一個OK的手勢,便繼續去監視呂子明等人。

我表面在商店閒逛,實則我的注意力集中在街上,經我觀察所得,這條街上應該只有呂子明等三名星探。

此時,我瞧見呂子明三人匯集在一起,向銀城廣場方向行去,於是我亦隨後跟著他們。

他們步下了樓梯,走入了一間位於地牢的大型遊戲機中心,於是我跟隨他們的步伐同樣走進了那間大型遊戲機中心。

我瞧見他們三人威嚇兩名在玩三國戰記的青年人,呂子明道:「走撚開啦!四眼仔,依部機我地數字幫睇開嘅!」

張子布拍打其中一名青年的臉頰,道:「知唔知咩係數字幫啊?蛀牙哥頭馬蚵仔煎係我地阿頂啊!你識唔撚識啊!」

兩名青年被三人唬嚇得落荒而逃。

我坐在附近其中一台拳王97的電子遊戲機前,一心二用,手裡操控著八神庵,但我暗地裡留意著呂子明的一舉一動。
半小時後,呂子明等三人離開了機鋪,我隨後吊著他們,他們走進了一條小巷,我躡手躡腳走到一堆雜物後,偷窺他們的舉動。

三人一邊吞雲吐霧,一邊閒聊。

張子布道:「唉!本來我頭先搵到件筍貨,但係點知有條仔殺出嚟!」

呂子明道:「搵唔到咪慢慢嚟囉!通街都係水魚,你慌搵唔到咩?」

魯子敬道:「阿明,我地邊度有你咁好彩喔!搵到件筍貨,嗰條女成個日本明星咁!係無咩波路嘖!」

張子布道:「係喎!阿明聽講個靚妹幾日前玩野,係片場偷走喎!件事攪成掂啊?」

呂子明笑道:「依啲死靚妹成日發埋啲明星夢,腦囟都未生埋,我大多佢幾大,佢實畀我治得貼貼服服架,一係就賠錢,無錢,嘿嘿~就肉償囉!」

魯子敬淫笑道:「條女睇落應該係處嚟!你條友仔就正啦!」

呂子明亦淫笑道:「我扑撚完佢,再影佢裸照,推佢出嚟做高鐘還債,不過推佢出嚟做雞前,實益下啲兄弟先嘅!」

張子布淫笑道:「阿明,咁嘅橋都畀你諗到,估唔到你都幾毒吓喎!」

呂子明道:「我地蛀牙哥用人唯才,湯仲謀可以上到位,我呂子明一樣可以,依家只係開始,到時我做到野,蛀牙哥可能分啲架步、桑拿、賭檔畀我睇。」

魯子敬道:「嘩!阿明,你咁有大志架!到時你彈起,記住關照下啲兄弟啊!」

呂子明意氣風發地道:「我上到位,一定會照住你地嘅!」

聞得他們的企圖,雖然宛琳珊有時態度傲慢,為人並不討好,但我怎可以容忍她的處子之身落入那些人渣黑社會手上,為了避免如花朵般漂亮的宛琳珊,遭到那群畜生的凌辱,我立下決心務必要替宛琳珊擺平此事。

(待續)
陳浩南可以係到打交打到上銅鑼灣
我肥屍都一樣得
之前大鳩vs大鳩老豆嗰陣
我諗起呢首歌
https://youtu.be/OjW-jtPIXEo
Happy birthday 春袋巴
生日快樂阿春巴
生日大快活
我地可能試過一齊係cybercity 4p 三國戰紀

利申98年中五

Between生日快樂
靜宜會唔會太撚蠢
生日快樂 春巴
巴打生日快樂,會繼續支持你到完故
多謝各位
好滾動

生日快樂
生日都出文
我好快樂
春巴生日快樂
生日快樂呀,春巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞