(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
黃易死咗

記得之前第一套接觸佢套大唐雙龍傳

大唐最後睇咗四次

大劍師
堆定先
留名
追緊盛唐
今晚有冇文
今晚有冇文

打緊

希望有
今晚有冇文

打緊

希望有

期待
新post即刻正皮先
皮已正
繼續推post
多謝咁多位支持
「宛琳珊?」我不禁驚呼道。

真想不到我會在這裡遇見宛琳珊,更加想像不到老楊長得如花兒般美麗的外孫女便是她。

宛琳珊瞧見我,亦有點訝然,道:「成皇志?點解你會喺到嘅?」

阿公、老楊、老孫三人面面相覷,老楊問道:「你地識得架?」

我道:「我地係同班同學。」

阿孫細細端詳宛琳珊一番,微笑道:「老楊啊!估唔到你一個老粗,居然有個好似水仙花咁標緻嘅外孫女?」

阿公亦對宛琳珊大行注目禮,頻頻點頭讚好,道:「老楊啊!估唔到我地嘅孫仔孫女居然相識?真係宿世姻緣啊!我地後生嗰陣嘅承諾,睇嚟要兌現喇!」

宛琳珊聞言臉色一沉,氣鼓鼓向著老楊道:「公公,你又亂咁將我同人對親家?你當我係貨物啊?」

老楊揮著手否認道:「乖孫,公公無啊!係小黃兩爺孫佢地一廂情願『癩蝦蟆想食天鵝肉』咋!我無應承架!」

我叫屈道:「吓!楊伯伯,我咩都無講過喎!」

老楊篤了我的胸口一下,辯道:「你口無咁講,但係你個心點諗唔通我唔知咩?細路,阿叔我食鹽多過你食米。我地珊珊生到成朵白蓮花咁,邊有男人唔想佢做老婆架?如果唔想嘅一定係鍾意男人,咁你係咪鍾意男人喔?」

我愕然道:「嘩!楊伯伯,我真係唔夠你講啊!」

宛琳珊氣得跺腳,道:「公公,你再亂講野,我即刻調頭走,唔理你。」

老楊立時安撫道:「乖孫,唔好嬲,妳唔鍾意公公唔講喇!妳千祈唔好走啊!妳走咗靜間碗翅就益咗人架喇!」

此時,有一把熟悉的聲音響起:「公公。」

老孫笑道:「小黃、老楊,我個乖孫都嚟咗喇!鳳瑤叫人啦!依位係黃伯伯,依位係楊伯伯。」

「黃伯伯,楊伯伯。」

「乖!」

鳳瑤?不會這樣巧嘛!

當我朝那人看去,發現來人正是我暫時最不想碰見的楊鳳瑤。

楊鳳瑤與我四目交投,她立時膛大雙目,尖呼道:「成皇志,點解你會喺到架?」
已正評 春巴加油
繼續出文
待續
有冇咁橋
世界真細小
待續

無拿?!
待續

無拿?!

無喇

早啲瞓啦

聽日又忙過
待續

無拿?!

無喇

早啲瞓啦

聽日又忙過

等聽日
又吊癮
劇情推進
世界真細 屌屌屌
群p 禁斷介護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞