(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
打緊

希望一點有

In春爸we trust
lm
今天早上,呂靜宜和楊鳳瑤分別相邀我吃午飯,但我避免因為答應其中一方,以致得失另一方,我以已經約了姚智風等人為藉口,兩方都推搪了,這樣做好像不太好,但我暫時想不到其他辦法。

午飯的時候,姚智風道:「大鳩志,我地去8座食車仔麵,你去唔去啊?」

「吓!8座咁遠,我唔去喇!今日唔想行咁遠啊!下次啦!」

我婉拒了姚智風,打算到學校的飯堂吃頹飯。

有人從後喚著我,道:「喂!大鳩志,等埋啊!」

我回頭一望,黎早強從遠處跑來,我道:「咦!黎早洩?姚智風佢地行咗去8座喎!我仲以為你已經同佢地走咗添!」

「唔係啊!我係搵你食飯架!」

「吓!你搵我食飯?」

「我有啲野想同你傾。」

我們在飯堂買了飯盒,走到雨蓋操場,坐在長木椅上邊吃邊聊。

正當我奇怪黎早強有什麼事要找我談?而不找姚智風等人商議,他已經向我說出了原因。

他煞有介事地問道:「大鳩志,你有無睇過啲關於校園嘅日劇同日本漫畫啊?」

黎早強以凝重的神情去說出這句格格不入的話,讓我感到訝異,不禁讓我認真去想有什麼題材沉重的校園日劇和漫畫?

想了一會,我並未有任何聯想,於是便問道:「其實你想講咩日劇同漫畫啊?」

「其實咩日劇同漫畫都唔係重點,重點係…應該點講呢?你有無睇過GTO?」

「有啊!依套正野喇架!」

GTO是我升上中六的那個暑假追看的漫畫,是一部很精彩、很爆笑、很吸引人去追看的漫畫,這個時候應該還未連載完畢,但我仍不知道GTO這套漫畫與黎早強想說的話兩者有什麼關係?

我試探道:「你唔係諗住做教師啩?」

黎早強搖頭,突然目光炯炯地道:「我係想講我已經浪費咗好多青春,校園生活唔係咁架?我覺得每日放學唔係同佢地一齊鋤DEE就係打機,第日大過咗,諗返轉頭,我讀書嘅時候係咁頹廢,我一定會痛狠我自己,時間無得返轉頭,我要把握餘下嘅時間去為我嘅青春去填上動人嘅色彩。」

的確,我亦和黎早強有相同的想法,從前的自己真的是浪費了很多時間在做一些沒有意義的事,所以當讓我重新去活一次,我做了之前很多想做而沒有做的事情,及一些從前連想也不敢去想的事情。
「嗯!都係架!咁你諗住做啲咩?」

「我想…拍拖。」

「吓!你唔係叫開雞咩?你諗住唔叫雞喇?」

黎早強詫異道:「叫雞同拍拖兩樣唔同性質嘅野嚟架!乜兩者有衝突嘅咩?」

的確,有些男人成家立室後,亦積極找機會去偷跳。

「你啱!講返正題,你有對象咩?」

黎早強點頭道:「其實有兩個。」

「吓!兩個咁多?我地班架?」

「唔係,隔離班架?」

「吓!我識唔識架?」

「唔駛估,我實講畀你聽,因為我需要你嘅幫手。」

「哦!咁你講啦?」

「第一個係4E班嘅陳慧琼。」

我聞言立時倒抽一口涼氣,愕然道:「吓!黎早強,你咩事咁睇唔開啊?」

「佢好大波。」

「唉!嗰啲係油,唔係奶嚟架!」

想到磅數最少比黎早強重上六十磅的陳慧琼,壓在他身上的畫面,我便有要把剛才所吃的那盒飯吐出來的衝動。

黎早強搖頭道:「不過我聽曾倩萍講,宋蓮有朋友想追陳慧琼。」

「吓!咁重口味,真係百貨應百客,不過如果陳慧琼變返正常SIZE,應該都唔叫太醜嘅,係格衰嘖!反而宋蓮就真係又黑又肥又醜喇!係呢!你另一個目標係邊個啊?」
「另一個個樣生得好似藤原紀香,佢讀4C班架!」

4C班內稱得上美女的只有楊鳳瑤,但楊鳳瑤的長相沒有半點長得像藤原紀香。

「佢就係楊鳳瑤…同盛衣貝嘅朋友顏惠紅。」

我聞言立時從腦海尋找顏惠紅的映像,顏惠紅身型比陳慧琼要纖瘦一點,但亦相當有肉地,五官比陳慧琼柔和一點,是一名普普通通的女生,可能我缺乏想像力,實在難以把顏惠紅與藤原紀香聯想在一起,不過這時的香港尚算有言論自由,儘管我不認同黎早強的話,亦應該尊重對方的個人意見。

我咕嚕道:「你審美眼光咁另類,唔駛擔心溝唔到囡!」

「吓!大鳩志,你講咩啊?我聽唔到啊?」

「無,我問你有咩可以幫到手嘖?」

「我見你同楊鳳瑤都幾熟,你幫我探下口風,問佢關於顏惠紅嘅野喔!」

「吓!我同楊鳳瑤唔係你想像中咁熟。」

「你幫下手啦!」

我敷衍道:「儘量啦!」

黎早強話題一轉,嘆道:「之前同郭左杰、姚智風佢地傾過,問佢地擔唔擔心會考,有啲咩打算?佢地諗住做飲食,我又唔想做飲食,時間長、又辛苦、無得放紅日;問陸泳祥,佢就話考警察。初時諗住你同我差唔多,點知你今次考試嘅成績仲勁過陳依官,你實可以原校升中六啦?」

我嘆了一口氣道:「唉!依間學校得band 4,喺到勁無用架!會考勁先有用,我地會考出到去係同啲名校生鬥,講真我覺得自己最多都係可以攞廿鬆啲分,升到六,仲要考AL,想大學揀好啲科,AL又要攞好成績,其實好多野煩。」

「哇!你諗到咁長遠?你好似變到另一個人咁,你以前同我差唔多,但係依家參加音樂比賽攞埋獎、成績又突飛猛進,你受咗啲咩刺激啊?」
我當然不會向黎早強道出真相,只是道:「我諗通咗嘖!唔想浪費青春,個人咪open mind一啲囉!唔想咁早出嚟做野,咪努力讀書囉!」

「你就諗通嘖!咁我點啊?」

「你唔駛咁灰嘅!你屋企有能力,香港讀唔掂,可以出國留學,美加、澳紐、台灣大把地方啦!」

黎早強聞言點頭道:「嗯,你又講得啱喎!」

事實上,在另一個時空,黎早強重讀一次中五後,成績還是未如理想,最後到了澳洲讀書。

黎早強話題再轉,道:「見你成日同三條囡玩得咁開心,管佳莉嘅最新消息你仲想唔想聽啊?」

我微微一愕,問道:「咩事啊?」

「曾倩萍同我講,管佳莉最近同佢男友有啲爭拗,原因係佢男友要求同佢發生性行為。」

我聞言嚇了一跳,道:「吓!咁點可以啊?管佳莉都未夠十六歲!」

黎早強道:「曾倩萍話佢地為咗依件事嘈咗幾次,依家冷戰緊,你話你如果把握依次機會,話唔定…」

我陷入了沉思,想到很多問題:

曾倩萍向黎早強透露這件事,是否希望我出手拯救管佳莉呢?

之前Humphrey說那個阿泰冒充港大醫科生,我是否要對管佳莉說出這件事呢?

但如果我在這時候對她說出這件事,她會否覺得我另有目的去挑撥離間她與男友之間的關係?

如果按照歷史,管佳莉最後成為了醫生太太,那名叫阿泰的男生便不會是管佳莉的未來老公?

很多種問題與想法在我腦海交戰,一時間我還未拿定主意,究竟應該怎樣做?

(待續)
黎早洩又受左咩刺激
管雞收皮! 扮清高
逃避可恥
唔好理條管雞啦
中出即飛管雞啦
仲理佢把撚咩
搞掂死妹釘嗰筆先啦
管雞Wfc,但唔理管雞 故事點發展落去,管雞個男友中出即飛推埋佢做私鐘
管雞?不了
管雞要比人串出推埋落火坑先配得上管雞呢個名
咪食回頭草喇,今時不同往日,身邊大把女仲要全部正嘢,仲洗乜要個拜金賤貨,又唔係特別正
佢係雞黎 唔好幫 唔好幫
勞資糾紛姐
雞就唔好幫啦
雞就唔好幫啦

雞就唔好幫啦 x 2
大鳩志心諗: 我點止同三條女玩
佢係雞黎 唔好幫 唔好幫

幫襯就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞