(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
大鳩志 我幫你啦
想鬆邊度

而家見親你個名都 feel 到浸壓力
大鳩志 我幫你啦
想鬆邊度

大鳩志 我幫你啦
想鬆邊度

大鳩志 我幫你啦
想鬆邊度

心寒
大鳩志 我幫你啦
想鬆邊度

心寒
Lm
放學的鐘聲響起,我依照楊鳳瑤的約定,步上前往天台的階梯,不知她有什麼事要和我談呢?

我與布正麗、呂靜宜和楊鳳瑤都曾在學校的天台相討過不同性質的事情,好像這地方具備某種特殊意義,吸引我們選它作為談論的舞台。

楊鳳瑤與上次一樣,都是比我更早一步來到天台。

她皺著眉道:「你又遲到。」

「SORRY,去咗厠所小個便,係呢?有咩事又要上嚟傾啊?」

「仲有咩事嘖?咪係我地兩個人之間嘅事囉!」

「係,咁妳想傾啲咩喔?」

不知為何我們說的是男女間的事情,楊鳳瑤要以類似談判的形式去相討,不能大家甜甜密密、卿卿我我地說些私密事兒嗎?

「其實你係咪真係鍾意我?」

我被楊鳳瑤這單刀直入的問題嚇了一跳,但我自問是喜歡楊鳳瑤,於是我爽快地點頭,道:「係。」

「咁你有幾鍾意喔?」

楊鳳瑤這個問題讓我踟躕,我為難地道:「我好難將依一種野量化。」

「咁你真係唔夠鍾意我囉!」

我苦笑道:「小姐,我地都未叫做正式開始,大家對彼此有感覺,咪試下發展先,其實感情係要時間去培養架!」

楊鳳瑤反應甚大,道:「咩叫試下發展啊?你…錫我之前唔係已經諗住係一生一世嘅咩?」

我愕然道:「吓!咁樣會唔會誇張咗啲呢?」

「咩誇張啊?嗰一個係我嘅初吻嚟架?我諗住留番畀我…老公。」

楊鳳瑤在這方面的思想,真的不知算叫做忠貞,還是叫做固執?

「咁妳都同樣攞咗我嘅初吻,大家打和啦!」

「你想就咁算?唔得,你要…負責任。」

我嘆了一口氣,道:「唉!都唔知妳點解咁頑固,我地鍚個嘴仔嘖!妳好似講到我對妳做咗啲咩野咁?」

「你咁講,你即係唔想…認帳嘖?」

「妳不斷係咁要求我點點點,又不斷畀壓力我,咁樣其實會令我對妳嘅好感會慢慢變成煩厭,只會阻礙我地嘅發展。」

「我只係為咗我地嘅將來,如果你真係鍾意我,你就會為咗我地嘅將來去努力。」

我搖頭道:「兩個人嘅將來靠一個人嘅努力係唔夠架!而且我地係依家已經咁多分歧,仲講咩將來嘖!依家你同我都係十六歲,將會嘅野邊個知?」

「依家我地一齊無耐,你就咁對我,遲啲我地耐咗,你一定蝦死我,哦…我知喇!
你…你一定鍾意咗第二個,係咪?」
我聞言微微錯愕,事實上除了楊鳳瑤外,我亦對幾名女孩有著同樣的一份情愫。

楊鳳瑤冷哼一聲,道:「你鍾意嗰個係靜宜?抑或係學姐?」

無可否認楊鳳瑤猜對了,但我並不會對她坦誠,如果我向她說出除了她外,我還喜歡呂靜宜和柳豔兩人,這會破壞她們之間的友誼。

我搖頭道:「係…布正麗。」

楊鳳瑤詫異道:「布正麗?你地啲男仔,都只係見邊個靚啲就去鍾意嗰一個,你知唔知布正麗係個隨便、唔正經嘅女仔?你以為佢鍾意你?除咗你之外,佢仲會鍾意好多人啊!」

此時,我們身後傳出一陣輕咳聲。

我與楊鳳瑤別頭回望,赫然發現布正麗居然站在天台的門口處。

布正麗邊走過來,邊道:「原本我係無興趣干預你地之間嘅事,但係你地提起我,咁我又無辦法置身事外喇!」

楊鳳瑤瞪著逐漸步近的布正麗,問道:「妳…妳想點?」

我瞧見楊鳳瑤有點心慌,我亦害怕性格剛烈的布正麗,會因為楊鳳瑤的話而對她動粗,於是我便上前一步,欄在她們二人之間,辯說道:「布正麗,妳聽我講先,其實楊鳳瑤佢…」

布正麗微微一笑,逕自道:「『靚妹』,妳自量下啦!妳睇妳副身材,成副洗衫板咁,邊有男人鍾意架?」

楊鳳瑤滿臉通紅道:「妳…發晒姣,唔知醜。」

布正麗嘿嘿一笑道:「妳話我唔正經,發姣喔嘛?我依家就姣畀妳睇。」

布正麗單手挽住我的頸項,然後她把頭仰上,吸吮著我的嘴唇。

楊鳳瑤瞠目結舌,氣得溢出淚水,道:「你地…你地…成皇志,我憎死你啊!」

楊鳳瑤走後,布正麗把我推開,她神色自若,而我則滿臉通紅。

我羞赧地問:「妳…嚟咗好耐?」

「嗯,本身打算上嚟整番飛,就見到你地講數。」

這豈不是她已經把我與楊鳳瑤的對話全都聽見,我連忙解釋道:「我頭先話鍾意妳,其實…」

布正麗斷言,笑道:「呵呵!本小姐天生麗質,你都唔係第一個迷戀我架喇!我頭先嘴你都係幫你解圍,你又欠我一個人情喇!」

「嗯,係啊!我又欠妳一個人情喇!」

「呂靜宜係一個好女仔,你唔好辜負人,不過頭先嗰個靚妹,睇落好似真係鍾意你。哼!講到尾,一日最衰都係你地依啲見一個鍾意一個嘅臭男人,你地依啲只係識用下面諗野嘅臭男人,閹咗你地,世界會少咗好多麻煩。」

我心想:「如果我地男人個個都無…用,妳地女人同樣會少咗好多樂趣。」

我剛剛承了布正麗的情,這句心底話當然是沒有說出口。

片晌,布正麗也走了,我輕撫著嘴唇,回味剛才與布正麗的那一吻。
楊鳳瑤真係慘
最衰係成皇志
jeng
正呀 大鳩志
pish
春巴! 請問我在何方
等睇大鳩志變人渣誠
屌,咁又飛來艷福
話唔定布甸個都係初吻嚟

死妹釘都係個好女仔嚟嘅
係 chur 得滯令人大壓力囉
春巴! 請問我在何方

妳睇妳副身材,成副洗衫板咁,邊有男人鍾意架

春巴! 請問我在何方

妳睇妳副身材,成副洗衫板咁,邊有男人鍾意架

屌,咁又飛來艷福
話唔定布甸個都係初吻嚟

死妹釘都係個好女仔嚟嘅
係 chur 得滯令人大壓力囉

女人chur 已經飛得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞