(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(5)

1001 回覆
191 Like 3 Dislike
後官添加一員嘅節奏
點解黑社會要係東吳人

唔鍾意東吳同劉備啲人仲有司馬家

遲啲諗住寫穿越三國

用呂布做主角

寫到大耳賊 東吳啲人仆街
好多文
點解黑社會要係東吳人

遲啲諗住寫穿越三國

用呂布做主角

好呀 但最緊要呢個故要完完整整
後官添加一員嘅節奏

諗唔明 點解安樂死個topic會同日後戲肉有關?唔通有女角要死
宛琳珊隻豬 mola mola
好豬獻給你,大鳩志

後官添加一員嘅節奏

諗唔明 點解安樂死個topic會同日後戲肉有關?唔通有女角要死

學姐有絕症?
後官添加一員嘅節奏

學姐有絕症?

唔好啦 學姐都係我好朋友嚟ga
Daily push
陳浩南可以係到打交打到上銅鑼灣
我肥屍都一樣得

蔣天生 蔣天養
留名
戲肉黎喇
推推佢先
最近回post嘅人好似少咗
推推佢先

無癮
留名 樓主加油
推!
其實有好多CD ROOM睇緊
推推佢先
點會
點解黑社會要係東吳人

遲啲諗住寫穿越三國

用呂布做主角

我要淫賤屌嬋
翌日回到學校,我瞧見宛琳珊一臉倦容,我問道:「嗰個呂子明又騷擾妳啊?」

宛琳珊點頭道:「我已經儘量拖佢,佢話後日要上去公司交代清楚啊?我夜晚已經抆咗條電話線,我晚晚發惡夢,遲早痴線喇!」

宛琳珊開始有點神經衰弱,我怕她支持不住,會向那些黑社會低頭,到時她的一生便毀了。

我勉勵道:「宛琳珊,妳要撐住啊!忍耐多一陣。」

宛琳珊問道:「我聽呂靜宜講話你諗住用佢地嘅把柄嚟要脅佢地和解,究竟你攞咗佢地咩把柄啊?」

唉!呂靜宜真是的?為何要向宛琳珊說?和她說了可能會影響到事件的成敗。

宛琳珊不斷重覆問我,道:「喂!你有把握就透露多少我聽,畀我安心吓啦!」

我不勝其煩道:「老實同妳講,我仲未有佢地嘅把柄喺手。」

宛琳珊愕然道:「吓!你…無佢地啲把柄喺手,咁我今次實死喇!」

宛琳珊伏在桌子上抽抽泣泣,我安慰道:「妳…唔好咁啦?我會盡力去幫妳架!」

此時,陸永祥走過來,向我暴喝一聲道:「喂!大鳩志,你做咩攪喊宛琳珊?」

我瞧見陸永祥捋起衣袖,想和我架一場的樣子,我道:「陸永祥,你冷靜啲先,你不如聽下宛琳珊點講先。」

陸永祥柔聲道:「宛琳珊,發生咗咩事啊?唔好喊啦?」

宛琳珊倏地抬起頭來,含淚凝噎嗔罵道:「你地一個二個都無鬼用架!」

話畢宛琳珊衝出了班房,陸永祥愣立當場,宛琳珊近來受壓,心情不好,我亦十分諒解的。

午飯回來後,我發現了一點異樣,我瞧見陸永祥臉上有些瘀青,另外瞧見呂靜宜坐在我的座位安慰淚水潸潸的宛琳珊。

我問道:「發生咩事啊?」

呂靜宜安慰了宛琳珊一番後,才道:「我地出去講啦!」

拐了個彎,我們在美術室前,找了個較寧靜的地方,呂靜宜向我道出剛才發生了什麼事:

原來剛才午飯的時候,呂靜宜、柳豔與楊鳳瑤一同瞧見,呂子明與兩名同黨前來威嚇宛琳珊,陸泳祥想護花,結果被人打了一頓,最後要靠柳豔等人高呼警察,才把呂子明等人嚇退,陸泳祥護花不力顏面盡失,而宛琳珊的情緒變得更加繃緊。

呂靜宜道:「睇嚟呂子明係唔會咁易放過宛琳珊?」

我點頭,道:「的確係,佢有合約係手,宛琳珊依啲睇落就到口嘅肥肉,佢邊會咁易放手喔!除非…」

「除非啲咩啊?」

「除非有一個佢食完依舊肥肉有個佢負擔唔起嘅後果啦?」

「其實你話搵佢地嘅把柄佢作為交換嘅條件,你搵到佢地啲咩把柄?」

我苦笑道:「其實我仲未有,而且我驚透露畀妳地聽,發生咗啲咩差池,個計劃就唔成功喇!」

呂靜宜道:「嗯!咁我唔問喇!不過我相信你一定可以幫到宛琳珊嘅!」

回到課室,宛琳珊的情緒已經平伏下來,她道:「成皇志,我指擬晒你喇!」

「放心,一定無事嘅!」

為了安撫宛琳珊那顆慌亂的心,我並不說什麼我盡力那些空洞的話,而是肯定地答覆,她見我說出這麼有信心的一句話,愁容稍寬。

放學後,我亦收到了游大輝的來電,他說已把那東西弄到手了,於是我們約了時間地點去交收。

我們見面時,他把那東西交給我,奇道:「其實宛琳珊究竟發生啲咩事嘖?點解依樣野可以保得住佢隻豬?」

「成件事好難同你解釋,如果最後真係救到宛琳珊,我一定會同佢講,你係依件事到出咗力。」

游大輝聞言喜形於色,道:「你記住同佢講,我有幫過手架!」

我反覆測試了那東西的有效範圍,想不到1999年這東西的效果比我想像中要好。

我思量了整個計劃一次,雖然這計劃仍然存有漏洞,但時間並不容許我再多想出另一個可行的辦法,於是我致電給宛琳珊,道:「喂!宛琳珊,我後日陪妳上去聲色雅娛樂有限公司搵呂子明攤牌喔!」

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞