[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
有得咁買
但你可以pm佢地問仲有無貨同價位先
上星期入手估下幾多錢
秋巴點睇依支
around 2k?
我對soapy 一般
你問錯人
因為屋企人既原因
想儲番 blue label 既羊年特別版 同 香港版
有無巴打可以幫幫手
just go for it, very good value for money if you want to try soapy Bowmore
一直冇一個較為官方嘅說法,但係以我個人了解同埋討論所得,大概係因為當年production schedule 上嘅轉變,將整個製作時間表時間縮短左,蒸餾時同銅身蒸餾器有化學反應時,蒸餾物溫度太高而產生嘅副作用
有無巴打係外國酒網買過酒?寄返香港係咪要報稅?
睇你邊度買,我諗uk係交咗vat就唔使理咁多嘢可以直接寄去hk
返到香港會要你打返100%酒稅
不專業macallan 10 review
aroma : 開頭 重barry , a little hint of dark fruity & Christmas cake
taste : 開頭a little oaky & smooth , middle strong raspberry and little sweetness
after : silky feeling + strong sherry feel left but not long

我會話呢支macallan 10 對比 18 更加似係一個20歲嘅青春少艾啱啱拍拖有少少sweet再加少少火花但係有一股好明顯入世未深嘅感覺。 18就更加似係一個大過你嘅姐姐,你想要你需要佢全部可以畀到你,但係佢又會少咗嗰份fresh嘅感覺多咗份深度

利申個人感想,如果有人試過老麥12 gran reserve同reflexion會suggest邊支first fill sherry好飲啲?
咁咪要打3份稅?!
uk alcohol tax + vat + hk alcohol tax
我係英國網買,姐係寄到返香港都會扣關?
正常外國酒網寄出國,果邊應該唔駛收VAT
但件貨到左香港,速遞果邊就會打黎叫你課金
中伏,唔記得咗香港都要打稅,仲諗住咁抵買返黎
今年飲o左5支
Macallan 18 (得返半支)
Aberlour 16
Balvenie 16
Glenlivet 12
Royal Salute 21
Dewar's 12 (溝o野飲)
真心 禮炮幾好飲
我都想買支BLUE LABEL飲
未飲過
red, black, double black, green, gold都飲過
樓上巴打推介laphroag 10係咪姐係呢枝?
完全無儲既價值
呢支係10 Cask Strength
佢另外仲有支就係普通10年 ABV40%
未飲過睇下痴唔痴到fd飲一杯試下先
我成日都覺得佢好似以前讀書解剖堂會出現果d消毒藥水味
依兩支垃圾到依到唔會有巴打知
想問下有冇入門irish whisky可以介紹下
聽巴打介紹irish 係無入門的,啲普款垃圾到不之得了,一買就要二三千起跳先比較靠得住
都唔係既irish好怪

冇得比你一級級上
再加上irish香港唔多地方賣, 所以比較難去試到
我推介redbreast 12 /lustau
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞