[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
yes 依家好少打long form

睇黎巴打應該飲左幾耐時間
不過又想講一講

d新手款都係希望大家了解一下
唔同桶型會比到唔同既味道
同埋都希望大家飲威既過程唔係淨係求好飲就算
係啊,酒方面一向唔係太鍾意其他,只好whisky。

之後就睇住whisky個浪撲埋黎,個價越炒越貴

以前一班friend一晚開一兩支yamazaki 18好正常,而家望住支酒望返荷包點買得落手
一路想搵d抵飲ib,但係ib真係唔識揀同研究,唔試過都怕中伏
留名
cadenhead g&m signatory vintage
大路得黎又唔算貴
如果你揀既款 間廠係鐘意既話
冇啦 唔講日威
蘇威都升緊
襯有d廠未比人發掘自己飲多d
最近普飲款幾鍾意laga DE double matured 2001-2017
比起常規16 sherry influence重啲
肉桂同烤烘味幾出
新手黎講飲幾支會比起常規16更易入口
雖然近年Laga最出色都係Feis lle 2014
請教下師兄,有無邊間ib廠多ardbeg桶?
留名
都係差唔多價,係日威平啲
ardbeg單桶 本身就少
可能ob都好少釋出
比較好既質素同成日出既會有element of islay既Ar

不過你買唔買到又另一問題
你地成日講 飲到xx味 xx味
其實係天生就會飲到 定係飲得多先會飲得出
可能我之前飲既都係cheap野 所以都係得酒精味
好似得呢支比較affordable,其他都貴到飛天
始終味覺係主觀, 唔一定人人都飲到, 只係較多人飲到XX味。
多款比較係其中一個方法。正如150cm算高定矮, 都要有比較。
最慳錢就係去bar試tasting set或half shot,
同一價錢試唔同款好過買成支 (除非你鍾意指定款)。
新手留名
新手留名
ob單桶過萬
同region 既人味覺都粗略客觀既,例如我話普洱味,大家都大概知係點,但同個鬼佬講就變左主觀了,因為佢對普洱既理解可能同我地唔一樣。
佢所謂既特價 都係其他舖既正常價
無係佢到買過威
普款唔係平,特別款又唔係高分野
錢有限,試其他先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞