[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
我個人覺得影響唔太大除非真係好耐,仲有重smoke既會比較受影響
自己入桶
新手飲過一次glenmorangie 19,好香好正,仲有無啲類似推介?
膠桶finish
去無印買個木垃圾桶
仲可以叫Japan whisky
咁又賺多筆
巴打係鐘意glenmorangie 19 邊一方面?

佢係有少少coconut honey vanilla 咁
可能都揀番bourbon cask whisky 都岩你
試下maybe clynelish 14
不過想近coconut o個隻味就會old pulteney single bourbon cask 都比到依方面既味你
old pulteney 17 點睇, 身痕想買枝
17 都唔差
耐冇飲不太記得個味道
印象都偏咸
新版15 18就真係麻麻
就係鍾意honey同雲呢拿既香味,有無啲around 1000-1500蚊左右推介
有冇咩SCOTCH BOURBON 推介下?
樽仔唔係同空氣接觸area細 反而唔會變味咩?
但個Volume同時都細左
加上分裝既時候其實接觸過大量空氣
睇area to volume ratio咩
我以為係睇surface area only
有無人join過smws個membership?協會酒抵唔抵玩?
頁頭寫左,仲prefer 人會睇
ancnoc 12 omar bourbon linkwood 12 clynelish 14(bourbon 混sherry 但少sherry influence)
佢d 協會酒個價同UK 比差唔多double
不了
英國買抵玩d?
有朋友o係uk既話會平極多
再加上佢個membership冇乜用 除左買酒

我自己join 左uk 既
起碼有得去協會d bar 佢d bar 係members only
仲有依期協會出既款 好多都麻麻地同愈黎愈貴
係間唔時神經刀出d 平野又吸引既廠
咁我都係等搵年去倫敦先join
問人借
香港member入唔到佢英國個協會Bar?
入到 但香港member買唔到uk個邊d款
冇join過香港smws
年年課金 d野又貴

本身又冇bar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞