[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
Bar 或者加樽仔
樽仔唔見有得賣
通常去bar要自己攞樽去問入唔入得
樽仔喺邊樹買到
pm我 我有d
唔知 Whiskyfind 支Laphroaig 水楢過桶係好飲定伏呢
利申跟左
肯定係伏
但我選擇飲左先有資格屌
水楢桶過桶依類野係飲唔到水楢桶既桶味

同埋個桶幾肯定係ib自己攞個桶去過桶
我都諗緊點解你會跟機
明明前幾頁你先屌緊Whisky find
個桶會唔會係支那士用過既水猶桶
我見到果刻都有諗過同一個問題
類似既桶
飲完先屌 係好合符邏輯
想問少少野,分享瓶其實係咪最好拎左就盡快飲?
入面個膠塞會唔會影響到個味?
laphroaig 雖然係屬於suntory
但好簡單咁諗
Suntory 當然有比較多水楢桶
所以依個係咪真係"ミズナラ" 呢?
先留意ミズナラ 大多數見到都係山崎既nas 款
聽過唔少前輩講ミズナラ桶 起碼要o係桶度熟成around 20年先出到桶味
所以真係過桶既話 ,就算係真ミズナラ都唔會有桶味。
其次係如果suntory真係有d 咁既product ,寧願ob 出都唔會比d bottler吧

所以係ib 自己過桶機會係幾大
而用既桶既來源就不知道。
留意番ミズナラ桶其實係virgin oak 既一種,其實唔太適合做cask,而且整既成本幾高(受保護),所以一d 平價水楢桶 話做到係冇乜可能,
就算係re yamazaki 桶, 用黎再age其他廠既野其實已經唔算係virgin oak,食桶方面比起ミズナラ 弱得好多,仲要cask finish。

再留意番只有suntory 出既product 先會寫"ミズナラ"
其他玩mizunara 既cask finsh 只會寫 " mizunzara cask finish"
開左就建議兩星期內飲哂
變味速度比一支快好多
咁如果拎完未開過呢
金翅仆街了......
放左一排既
手頭上多過一百枝樽仔
金翅仆街了
想問少少野,分享瓶其實係咪最好拎左就盡快飲?
入面個膠塞會唔會影響到個味?
開左就建議兩星期內飲哂
變味速度比一支快好多
咁如果拎完未開過呢
金翅仆街了......
放左一排既

放到一排既
拎嚟做實驗,blend翻做一支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞