[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
真係近到仆街
狗總一過馬路就係
擺明啲狗本身都幫襯開
手足你個名好好飲
性價比好高
宜家貴左好多
不過炒價都買左枝返去
利申:新手
仲有一箱表示。。。。

其實我覺得依個炒價都值
我已經考慮入多箱
秋兄覺得千三都值?
真係咩
千三買到舊版18啦喎
至少個複雜度同舊18 比 都不相伯仲
加上cask strength既talisker個peatiness會再出d
近代ob作品比較少見
上你到有無得賣同試
依度唔好問我買賣啦。。。。
不想答
pm我算
Oh sor秋兄
認真想問下九龍區既Whisky Bar係咪得Tiffany's
nearly yes

唔係專門既bar butler
都還可以既
不過搭多個站都過了海
冇飲 但伏味濃
支持
香港都唔少talisker fans
9成Bar都開係港島搞到下下都要搭過海
開係 九龍難揾食
唔知ginger仲會唔會覓址重開
幾鍾意ginger個種你唔理佢佢唔會煩你
但你問野會答得好詳盡既感覺
好想自己一個摺埋一邊靜靜地飲
毒撚bar
岩我呢啲怕醜毒撚
可惜執左
當然唔會同紅酒比啦,正如你所講大家mechanism 唔同,我只係回應樓上巴打話bottle ageing 係「迷思」,指出我覺得bottle ageing 絕對係存在

至於paxarette 嗰part 我係絕對唔同意,paxarette 本身已經係一個畸形嘅產物,雪莉桶風味最大分別嘅分界線我心目中係70年代尾打後定之前;paxarette 做出黎感覺只係極度人工甜膩,seasoned cask 做得好仲好飲過paxarette...更何況paxarette 只係存在過一陣,冇什麼討論價值
簡單講有兩方面,1 紋理 2 化學成份
唔同地區oak type 紋理粗幼有別,威士忌木桶熟成主要係靠溫差酒液滲入木中再逼出黎去攞味道,所以木材紋理係有明顯影響嘅
至於成份,european oak 普遍較多tannins,通常較重wood spices,dry wood,乾果感覺;而american oak vanillin 較多,賦予creamy,citrusy,vanilla 等味道。wood type 好多網上source 都有講,我呢度只係極簡單咁提及,好多文章直頭以化學角度解釋兩種wood type 較常表現出味道,有興趣可以google 下
mizunara 似乎而家普遍接觸到嘅都係gimmick 居多,真正mizunara 的確好有價值,因為難種得黎木質亦唔適合做木桶,但係成品又非常好飲。不過mizunara 都係只需要飲傳統日威大廠is ok,其他可以不理。
你有一箱 DT Crest T8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞