[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
依家一支都好難買...
係咪要訂?
yes,pm問定佢地
thz
其實我覺得個關口係睇你會唔會高價追咁解
要買都總會有既
今日飲Laphroaig 10
一試便愛上
有冇人試過佢支quarter cask?
Btw talisker 好正 性價比好高
機場都買左少少
係機場買左咩
反而我想試佢支PX Cask
呢度我自己都要更正翻,開頭我直接當你講paxerette 係指pax連同加壓處理,而我係非常唔認同呢個做法。
但係咁,縱使70年代或以前有pax存在,好多時只係用於tired cask rejuvenation;我始終認為舊雪莉桶出色地方都係同雪莉質素有關,以前transport cask 係drinkable sherry,絕對不是pax 或者seasoning sherry 可比的質素。而sherry consumption 顯著下降亦係70年代中後嘅事,及後banning of transport cask 之後更加睇得出sherry cask matured whisky 嘅質素分野,或者可以側面印證到pax 係舊酒入面始終不是重要因素。
Talisker dark stone 幾正喎
不過比較濃味 好smokey同辣(新手唔係好識形容屌細力D)
我見機場限定就買左
下次想試埋佢既skye同stone
呢個都有性趣
佢其實冇實舖

fb 依家大撚把求其開個page就當"舖頭"
要個個打落黎都起碼50個
我遲d 會刪走依一忽
我建議talisker 10 /storm /distillers edition

dark storm 其實真係幾難飲哂成L....
skye 既話就真係不太建議,平平無奇,10年會比較好d
留意番laphroaig px cask 唔係講支野係全matured in px cask
佢過三桶,最後過桶係px cask 既意思
依支除左碘酒味,亦會比到多d 甜味
都係唔錯既選擇
但如果係Sherry + Peat 係咪要搵Bowmore?
Laga都唔錯
bowmore 10年都可以
但我覺得lagavulin 16算係平價黎講sherry 同peat 既最佳既選擇
雖然lagavulin 16冇講全sherry ,但都佔幾大比例sherry
不過支酒都幾複雜 meaty 正露丸 smoky
12同15都好一般簡單到唔記得
18好好多
1000樓下sherry cask whisky 普款只推多納18
點解咁講因為dark storm太smokey?
等我買支10玩下先
本身已經開左支Lagavulin 16 都覺得好正
諗下下支試Laphroaig PX Cask定 Bowmore先
Thx巴打
試左glenmorangie 12
又係花香
但都係響感覺輕盈啲 順口好多
Balvenie可以一試
Dark storm 個smokiness 係一個賣點
做到種炭煙味or ash係來自charred american oak
算係talisker比到既煙味黎講與別不同。
不過都比較多spices 同oaky.
再加上一個致命點係支酒放太耐個煙味會散。
放唔得耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞