[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
有無二千內既愛威介紹下

其實普飲款格價都甚少平多過一百
留個靚名繼續學野
如果我想入支Ardbeg 19 係未台灣入會比香港便?
有冇飲過laga8年? 聽人講都好正
laga 8 純bourbon
我覺得個smokiness 強左
所有野變得簡單左
亦冇laga 16既meaty 感
自己覺得laga16 好d
差唔多價咋嘛
ardbeg 19 台灣都缺
兩千內?
其實選擇甚少
自己覺得入門款愛威黎講redbreast 既款比起teeling 會好少少

不過我都耐冇飲
得閒要飲下redbreast
8年黎講一定係talisker
In talisker we trust
whiskynow飲過一支twa既非常不得了,想睇下有無類似既

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/110358/irish-single-malt-whiskey-1990-twa
之前分享過開過redbreast 12 sherry cs 個人覺得幾唔錯
早幾日俾我係信仔搵到2000-2016果支 但好似酒評無上一支咁好
依支算係irish whisky 既異類

依支係cooley 廠(已執) 剩低既桶
大部份比twa 同teeling(cooley執後 佢地另起一間廠)接收哂

而咁多個桶之中只有極少數係sherry cask
而依支係dark sherry 係少中之少
依支升到大約6千-8千咁上下
基本上可以當搵唔到
亦唔會搵到一支同佢好相似既irish
今日經過信仔試左上次講果支信仔花格
好勁既烏梅味
信仔包桶都算幾有保證
只要係有你鐘意既廠

柒廠但信仔包既話都幾難救得返
係唔係sherry cask 係愛威之中已經係好異類
如果係我試下redbreast先
唔係特別貴就得
呢輪都唔想周圍走格價
要買先算

呢支?未飲
irish 如果講cooley o個堆桶真係好少

sherry cask 都有既
但都唔算多
其實來回車錢慳o個廿幾三十幾蚊

飲得威應該唔太在意依個價吧
只能說有驚喜
LM
新手留名
對大秋黎講 1年4季係咪都係入秋
三蛇肥
試過食完蛇飲威
好L正
➕honey
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞