[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike

咁樣派1萬
我都想入支Batch11
明架啦 錢照收
人照屌
其實唔難買
但要預二千頭
冇玩好耐,買酒好過買股票
2000 樓下冇可能有, 畢竟一起步,全球都已經2k起跳, 係hkdfs on9
買咗隻新酒,一開酒塞就爛左
慘 咩酒黎
ardbeg corryvreckan
重口味既話係好好飲既普飲款
又唔貴
Btw次次都唔記得點串個名
多數都係叫漩渦算
我淨係記得corry,之後要google
一樣
良心

但我到呢加都唔太明點解
我響廠會買左a19
3支老麥12 gran reserve , 無得輸
仲有咩選擇?
Ardbeg普款主流係nas,除左最近既19,同早兩年既21 22 23(其實唔算普款) 其他大部份都係nas

所以唔可以用其他廠nas既概念去睇Ardbeg
當然唔會同紅酒比啦,正如你所講大家mechanism 唔同,我只係回應樓上巴打話bottle ageing 係「迷思」,指出我覺得bottle ageing 絕對係存在

至於paxarette 嗰part 我係絕對唔同意,paxarette 本身已經係一個畸形嘅產物,雪莉桶風味最大分別嘅分界線我心目中係70年代尾打後定之前;paxarette 做出黎感覺只係極度人工甜膩,seasoned cask 做得好仲好飲過paxarette...更何況paxarette 只係存在過一陣,冇什麼討論價值
呢度我自己都要更正翻,開頭我直接當你講paxerette 係指pax連同加壓處理,而我係非常唔認同呢個做法。
但係咁,縱使70年代或以前有pax存在,好多時只係用於tired cask rejuvenation;我始終認為舊雪莉桶出色地方都係同雪莉質素有關,以前transport cask 係drinkable sherry,絕對不是pax 或者seasoning sherry 可比的質素。而sherry consumption 顯著下降亦係70年代中後嘅事,及後banning of transport cask 之後更加睇得出sherry cask matured whisky 嘅質素分野,或者可以側面印證到pax 係舊酒入面始終不是重要因素。

我有點不明白,
我都睇過篇文係講80年代早期已經禁左 transport cask 去UK, 我仲未算好了解paxerette 。咁當巴打講既paxerette 時期盛行60-89年,都不能證明pax 對熟成嘅重要性劃上等號。
畢竟我既睇法係以前既transport cask 對之後熟成所出到既味道係比較特別,依家既sherry 桶係唔會做到。
咁我堅持transport cask o個個年代sherry 桶既風味就係legendary bottle 既話,你講既 paxerette 亦變作可有可無既東西。

同埋legendary bottle 我都唔認為得o個期先有,又係定義問題
老老豆豆,近幾年間唔中出既單桶作品唔覺得會差過舊時。
假以時日所謂既legendary bottle 既定義又會改變左做近代有既款
巴打
a19 2k 樓下入手,嬴緊又嫌棄
土地問題呀
早知買21/22/23
我仍然堅定19 屌打其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞