[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
所以有所謂bottle ageing既迷思
依個真係要等更有經驗既師兄講一講
我自己偏向於舊年代木桶質素好過近年依個講法,當追求產能既時候就無辦法全部用最理想既桶
macallan 10cs近代 出的
我唔知巴打講既 "以前" 係幾時
但我覺得年年都有唔錯既作品推出

先放一張圖引大家迷思
Gran reserva 15都係,貴到痴撚左線
但無可否認
M18 已經垃圾左好多年
照計18年前或更早產能未開始追唔到既時候m啲桶唔應該咁垃圾
以前深色唔知我有無記錯,唔少廠係會用焦糖調色

唔值就唔會keep 住升
所以而家好多酒廠為咗以正視聽都會寫明自己係natural colour去證明自己唔係溝嘢令到佢更加深色
話時話其實上邊都無乜同'舊酒比較出色' 有直接關係,例如直火無話真係比較好啲,只係比較傳統啲;local barley亦唔得比進口有優勢,近代甚至係marketing 多過實際表現。

唔好誤會絕對無搵交嗌既意思,只係是其是非其非。
其實就係因爲老麥以前啲選桶真係好好同埋做酒嗰個理念係need to be best of the best,同埋佢燒第二次原酒嘅蒸餾器比較細隻,本身做出黎嘅原酒酒精濃度比其他酒廠會高小小,令到佢係桶發酵過程強咗

利申兩個月前係廠聽個maker講
所以有所謂bottle ageing既迷思
依個真係要等更有經驗既師兄講一講
我自己偏向於舊年代木桶質素好過近年依個講法,當追求產能既時候就無辦法全部用最理想既桶

都係o個句
我唔知你講既"以前" 既定義有幾耐
你講既大麥自己種, 舊式直火蒸餾 的確係以前酒廠會用既方法
但問題就黎
係咪同legendary 既酒有直接關係?
talisker 由1970年代開始轉左由glen ord提供 既malting
之前樓上講既Talisker 1981 20yo 已經同你講既並無直接關係
但以前用既桶 例如sherry cask
70年代或之前所製造既方法同依家用既幾唔同
以前用既桶會靚d 依個講法我都同意
佢咁講我咁聽,有錯唔好屌得咁大力
同埋聽啲鬼佬講以前10 cs同15紫鑽出個陣都係4/500£一支,係宜家炒貴曬
如果咁高質素嘅酒賣四五千蚊一支買幾支有乜所謂
同意 味道唔係升價既唯一因素
但事實大把酒的確係咁既因素而升值
有一個明顯唔同就係以前啲桶真係浸sherry, 依家絕大部份都係seasoned.
同意師兄所講,一支好酒係flipper嘅推動之下越嚟越貴,咁呢個市場趨勢其實對飲家嚟講真係非常之唔好唔知香港有冇老麥啱啱新出嘅嗰支folio5賣, 我喺英國參加老麥嗰個抽籤一支都抽唔到,但係d flipper可以買到幾支返黎高價放售,原本260£一支炒到700£一支
都OK唔伏, 試吓12、18睇吓啱唔啱
咁我講個好消息比你知

Macallan Folio 5 遲d travel retail 會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞