[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
想問clynelish係唔係一定淨係bourbon先好?
屋企有支refilled sherry唔太敢開
其實第幾次fill嘅sherry cask有咩分別?
Fb見其他人對4th好似特別興奮咁
冇乜野係絕對嘅我覺得 雖然自己都對sherry clynelish冇乜好感
想問依家10y cs 幾錢可以入手?
新cs千鬆,如果兩隻都未飲過可以試下quarter cask先,幾百蚊平靚正。
睇咩batch
小紅就3k幾
Batch11就1k到
1000-1300都係正常價
建議買Batch9 or batch 11
Batch 9就預多兩舊
15 支數印象係少d 所以貴好多
屋企得返半支山崎12 所以想入返支平啲嘅普款
諗緊laphroaig qc, laga 16, talisker 10, caol ila 12
Laga16 t10 就一定要架啦
要有甜味會揀邊隻
好奇問下點解會skip左batch 010?
Bowmore 18 deep and complex
推薦麥芽堂超黃店購買
利申打手
飲過呢支堅出色
Same Maltcask打手
個人覺得唔好飲
而太前既Batch就唔講了
講左新手都好難搵到
慢慢飲上去識多啲巴打就會開始飲得多
我一開始破處酒係山崎nas
用laga 16 t10 bowmore 18破處已經算是非常之好
手足
Get them all, 加埋都唔貴過你枝山崎
請問 日威係咪比較易入口?
睇你想要乜野style
冇話refill sherry 唔好飲
但如果要夾到clynelish 既蜜蠟味
個sherry influence 冇咁重就易出d

而bourbon cask 依方面會比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞