[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
不如加多少少上綠標18
15係唔錯
但依個價黎講有小小高不成低不就既感覺
其實花格好多時12 15 18 21
有D人會話唔錯 25年

自己覺得花格普款好多年做唔到sherry cask 應有既特色
雖然唔少人講飲威士忌唔好睇色
但問題係當sherry cask 連隻色 都唔深
咁佢真係唔會多sherry cask 既特色
好多時glenfarclas 因為咁而 佢d 普款唔係透樽

50ml d miniature 會睇到

差天共地

巴打們有無試過買到假酒?琴日買左枝glenfiddich 15 聞落無乜特別香味,飲落好順唔似40%
利申:新手,第二枝威士忌,之前買過枝12年好撚香,落差之大懷疑中伏
用咩杯?
Glencairn,我相信無鼻塞
嘩屌咁淺色
真係有食到桶咩
好想要Octomore 8.3
介唔介意講係邊度買?
開名就唔好啦,不過我住和富附近
其實依d 咁common野 假酒都有機會的
glenfiddich聞唔太到野加abv咁低
聞唔到都正常

教你一招 試下揾蓋蓋住支酒 隔1 2 min再聞睇下聞唔聞到野
又邊個咁得閒逐個負皮
吳知我咁講係吳係錯,琴日飲咗杯花格10由佢個aroma~sweet cake/ toasted bread
飲落去係重cake味同小小blackberry
酒體smooth but not long last
我會覺得佢支酒似係用bourbon cask黎陳年,sherry只係finishing+gimmick用
好飲係好飲but far away from sherry style

舊版老麥sherry大法好好似呢度啲師兄講個買酒癮,你見到佢賣1500hkd你忍唔忍到手?
開!
最緊要人有事!
你好專重,竟然唔提佢啲signature 濕鳩硫磺味
想問下d冰球模邊度有得買

樓上
狗隻宿舍
巴打幫手解答下 唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞