[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
是但貓 巴打
引發既學術討論 我幾鐘意
希望多d 巴打 參與討論
見到有人都咁講,但未知幾時食炒買嘅人真心慘
有冇tg?
個d女武神 同神話 狼個類又如何?
睇下邊個接火棒咋,分分鐘接完貨又向上炒多幾格
有支16年葡萄酒桶我覺得個果味都唔錯
我無tg呀,師兄有貨?!
no la
冇貨, 我o係連登都少講賣野
純粹想pm 你,冇就由佢了

https://t.me/hkgautumnflower
其實真係老麥支支酒都係咁,支30sherry2018係機場買都係25000hkd一支姐,有支那仔問我41000賣唔賣你話痴唔痴線
sorry真係無用tg
見樓上有人提麥芽堂係黃店,下次幫襯下先

有無人幫襯過spirit safe 威紅? 見佢d 價都唔錯

btw有無人覺得飲左威之後易肥左
如果用1998 年份distill 作為分野線
其實出既作品 除左普款10 18年,亦未算好多。
如果用近幾年既talisker 18 既差異作準,亦未算太大分別。
威紅係有時幾平
但佢612 721 831 101都仲出緊post賣酒同做Promotion
以前都叫買過下
但以後唔撚會再買
去手足到買野又唔係真係貴好多
頂多貴幾十蚊
還掂手足賺到錢仲開心過平個幾十蚊
知有幾間都有捐錢比612同星火
當買酒順手做善事
最apple to apple 就係t10 map label vs 現行版,你覺得有咩分別?

我自己直觀就係風格上既唔同, 同現行版相比係唔太smoky ,但係咪個蒸餾器引致既變化呢,就真係唔肯定了。
我係絕對認同有bottle ageing 嘅存在,有人一飲舊酒唔理好醜就將tn 形容為好有“OBE” (old bottle effect),但係我覺得並唔係咁簡單嘅一回事。
首先bottle ageing 係一個過程,而bottle ageing 嘅結果是好是壞只能主觀地以味道去描述,有趣位係地球上冇人能夠同時side by side 一枝冇bottle ageing 嘅「舊酒」同一枝有若干年bottle ageing 嘅舊酒,因為邏輯上係講唔過去嘅
至於OBE 我個人認為一定是負面的描述,普遍用於指出舊酒常見的砂石例如金屬銹味(水喉水),澀及soapy等等。簡單講如果A酒理應係90分嘅話,如果同batch/同cask另一枝(A2)有OBE 出現理應低過90分,斷唔會話OBE 係一個正面描述。
"Improved by bottle ageing" 我個人係相信嘅,雖然係一個近乎Schrodinger's Cat 嘅想法;但係"Improved by OBE" 則永遠不會出現
少飲Talisker 但係我並不認為mash tun 對成品會有明顯影響,即使有都會因為同時間太多其他可變因素而變得negligible
好奇一問, 是但貓巴打係咪有喺某地方上過威士忌課程?
首先同意桶係佔大部分嘅影響嘅。

但講到熟成,係一個extract-release嘅循環,年期固然重要但實在有太多其他因素,譬如oak type,溫度,存放位置等等;年份常常被討論係因為佢係最容易作出直接比較嘅因素,但咁並不代表其他因素唔重要嘅。所以無賴d 咁講,去到最尾都係case by case 先判斷到。翻去現實我個人就相信好多core range其實唔使太認真去秤枝酒,畢竟做得core range 酒廠都係商業考慮行先,都係跟大方向走就收貨。

至於過桶做法(finish)本身我個人就唔太buy,1. 好飲嘅唔使過 2. 過親都係相對短嘅時間;而家好多core range 唔係過桶(finish)就係混桶(vatting),我對後者處理較有信心,起碼有個master blender 把關控制到recipe。
岩呀,反正買得酒都係閒錢,唔差得好遠
黃店優先
手足優先
可否講多啲oak type 因素? 見好多人講水楢木, 美國木又歐洲木, 成品上有咩分別同點解?
長知識了,可唔可以講多少少個味道有乜分別?

同埋巴打可唔可以提供你試過既例子比對下,我即時諗到就係 m18 1988 同m18 1990 parallel,最接近既法例前後年份,但兩枝都比較貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞