[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
咁join香港果個真係無乜著數,反而日本果個都好似幾吸引
算撚柒數啦
最近試咗clynelish

想soapy 金科玉律都係搵 80年代頭蒸餾
無限金錢可以搵 OB 1981 1982 1983 1984
IB 嘅本土出品casky 包桶,Kinship 21/30,其實要soapy 真係跟年份實冇死
小喬有soap 但唔係好soap 我覺得。有時較輕嘅soap 係近似香水/人工香精,多數伴隨薰衣草或人造檸檬味
覺得如何?
我淨係加冰飲,少少辣陣味都留喺口好耐吓
聞起嚟好香,好Smoky
3.5/5啦
有冇人飲baileys
咁癲,clynelish 應該唔smoke 喎
會員編號75cls
不過我建議你下次唔好加冰
可以將水用滴黎做單位慢慢加入去
你會發現每加完一滴都會唔同聞香
唔好加太多 最多加杯酒既1/8
你慢慢就會發現whisky既美好
歡迎入坑
我未飲之前都以為係
已經聞完一大陣先飲
不過我都係新手初學,一邊聽前輩師兄講,一邊記低飲咗咩酒返屋企醒咗再睇返Comment對比返飲嗰陣嘅感覺/體驗
多謝巴打Comment Too
無限金錢版不了
最多加樽仔

人到中年先開始愛上Whisky
唔好笑我

多謝巴打指教,平時只係間中會飲Striaght
多數都係Rock,Soda
會跟你提供嘅方法試吓

舊年開始爬Post跟汝亦巴同各位巴打學嘢,終於敢Reply
中年先入坑咪好 夠錢飲
我呢家廿歲頭就開始入 冇錢飲 只可以試普飲
我幾年前入仲未夠20
唯有加多啲樽仔試飲唔同酒
加到依家要停買酒清樽仔
好彩依大半年都失眠飲得快左
好掛住2字頭嘅歲月
羡慕年輕巴打你哋可以咁早就識體驗呢啲充滿男人味嘅興趣

巴打好認真
前輩就唔敢講 高手大有人在
我都係講d 基本野比大家分享
有時太深既野我未必識

巴打覺得spicy 都唔奇
畢業用rock 杯個酒精感會比較重d 同埋大大啖飲
clynelish 本身個酒精感雖然我自己覺得唔算重
但rock 杯應該放大左, 試下買隻glencairn 體驗一下
另外再試下飲既份量少d around 3-4ml
應該會冇咁spicy ,聞香方面用glencairn 會出d
3.5/5啦
我未飲之前都以為係
已經聞完一大陣先飲
不過我都係新手初學,一邊聽前輩師兄講,一邊記低飲咗咩酒返屋企醒咗再睇返Comment對比返飲嗰陣嘅感覺/體驗

巴打好認真
前輩就唔敢講 高手大有人在
我都係講d 基本野比大家分享
有時太深既野我未必識

巴打覺得spicy 都唔奇
畢竟用rock 杯個酒精感會比較重d 同埋大大啖飲
clynelish 本身個酒精感雖然我自己覺得唔算重
但rock 杯應該放大左, 試下買隻glencairn 體驗一下
另外再試下飲既份量少d around 3-4ml
應該會冇咁spicy ,聞香方面用glencairn 會出d
話時話真係未學識買杯
又塞錢入我袋

暫時都偏向Analog操作,有時會拎支筆出嚟寫喺杯墊記低
(明明已經影低咗)
同行識飲嘅朋友喺度吹水我就喺度撚酒樽
成日一落機到香港就行免稅店
屋企已經儲咗一打樽裝(多數係Glenfield),有排飲
OB 嗰幾枝soap 嘢貴到精神失常,可以買到early 70s fruit 到爆嘅Bowmore 了
Clynelish 係我超級欣賞嘅一間廠,好有「廠格」,基本上一飲就枝。waxy,少許beeswax,梨,orchard fruits。乾淨清香得黎酒體唔會過薄,有機會再嘗試下Clynelish 睇下有冇新體驗
3.5/5啦
我未飲之前都以為係
已經聞完一大陣先飲
Clynelish 係我超級欣賞嘅一間廠,好有「廠格」,基本上一飲就。waxy,少許beeswax,梨,orchard fruits。乾淨清香得黎酒體唔會過薄,有機會再嘗試下Clynelish 睇下有冇新體驗
其實8090年代波魔嗰種soapy係喺邊到黎?
想用買一支soapy bowmore
Casky 個支 一試難忘
好似依支咁要用幾多錢先買到一支
學生冇錢
好似三千中多少少
Casky有售
最易買係依支
市面仲有貨
你意思係直接去casky 買?
原來有得咁買架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞